Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti
i Zdroj: Mall
Hardware Článek Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti

Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti

Radek Raudenský

Radek Raudenský

10. 11. 2022 12:10

Seznam kapitol

1. KLASICKY KOMPAKTNÍ ĎÁBLÍK 2. VÝKONNÝ RYCHLÍK

Trh s SSD disky se v uplynulých letech značně posunul všemi směry. Zatímco disky s menšími kapacitami šly cenovkou poměrně slušně dolu, výrobcům se daří neustále posouvat rychlosti vrcholných řad nahoru. V redakci jsme už v dubnu tohoto roku testovali disk SN850, přičemž výrobce tento vrcholný kousek opět vylepšil.

Reklama

Důvod je jasný. I tato divize, soustředící se na příslušenství pro hráče, se snaží neustále posouvat hranice kupředu, což nový model rozhodně splňuje. Masivní rychlosti se opět navýšily, což je samozřejmě jenom dobře, ale možná pro až malou sortu hráčů. Vše si ale ukážeme v dnešní recenzi

KLASICKY KOMPAKTNÍ ĎÁBLÍK

SN850X dorazí tradičně ve velice malém balení, kde se nachází pouze samotný disk. Bohužel letos jsme se žádné speciální edice nedočkali, M.2 disky ale většinou nedosahují kdovíjakých designových inovací a i když jsme dostali verzi bez kovového heatsinku, pro nás to byla ve výsledku výhoda.

Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti
i Zdroj: Hrej.cz

V tomto případě jsme se totiž rozhodli místo do klasického PC zabudovat M.2 disk do notebooku. K dispozici jsme měli notebook Lenovo Legion 5, kde výrobce sám avizuje, že základní deska kromě zabudovaného disku nabízí ještě další dva dostupné sloty, a to i pro formu 2280, tedy tu největší, ve které je WD BLACK SN850X vyvedeno. 

Předem je nutné zmínit, že i pro notebook je SN850X trochu zbytečná bestie. I když náš model maximální rychlosti podporuje, prakticky jediný přístroj, kde rychlosti skutečně využijete, je konzole PlayStation 5. V té jsme ale otestovali už předchozí edici SN850, tudíž tentokrát se opět podíváme na počítače.

Co se instalace týče, zde hodně záleží na výrobci vašeho zařízení. Jak už jsem zmínil, Lenovo Legion otevřeně možnost upgradu nabízí, tudíž i samotné vyjmutí krytu nebylo příliš náročné. Disk pak stačilo jednoduše zasadit do M.2 portu, přišroubovat a přikrýt tenkým kovovým plátem. Uvnitř počítače vás tudíž nečekají žádná velká překvapení a jde o stejný princip, jako u klasického počítače. 

Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti
i Zdroj: WD

Samozřejmě v případě notebooku je takový upgrade obrovským skokem kupředu. Do redakce se nám totiž dostala dokonce 2 TB varianta, což je vůči tradičním 500 GB či 1 TB interním diskům v noteboocích opravdu velký pokrok. A to ani nepočítáme masivní rychlosti, které si ukážeme v další kapitole.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama