Recenze WD_BLACK SN850, disku, který plnohodnotně doplní váš PlayStation 5
i Zdroj: ServeTheHome
Hardware Článek Recenze WD_BLACK SN850, disku, který plnohodnotně doplní váš PlayStation 5

Recenze WD_BLACK SN850, disku, který plnohodnotně doplní váš PlayStation 5 | Kapitola 3

David Plecháček

David Plecháček

10. 4. 2022 12:50

Seznam kapitol

1. INSTALACE 2. TECHNICKÉ PARAMETRY 3. TAK JDE ČAS

Jasně si vzpomínám na moment, kdy jsem kupoval PlayStation 4. Tehdy mi přišlo, že na harddisk o velikosti 500 GB se vejde vedle Driveclubu z tehdejšího bundlu ještě tak 10 dalších her, a když nepůjde o ty největší macky, tak možná ještě víc. Jenže realita brzy ukázala, že jsem se šeredně mýlil. Byly to specificky konzole, kde hráči s dostupným místem bojovali nejvíc, a na sklonku generace nebylo výjimečné, když na disku zabíraly místo čtyři hry a žádná další už se nevešla.

Reklama

TAK JDE ČAS

Nikdo si ale nekupuje disk kvůli tomu, aby si na stopkách měřil čas přenosu z disku A na disk B. Je fascinující, jak krátkou dobu tohle vlastně zabere, ale tak nějak věřím, že byste si jednorázově počkali klidně i pětkrát takovou dobu, a vlastně byste si ani moc nestěžovali.

Ne, kupujete si disk, protože chcete víc místa a věříte, že rozšířením úložiště nepřijdete o výhody NVMe disku, který je v konzoli defaultně. Zajímalo mě tudíž, jak dlouho trvá hrám spuštění z dashboardu do hlavního menu, případně z hlavního menu přímo do hry. Poměrně triviální test se stopkami v telefonu v ruce se ale malinko zvrhnul v momentu, kdy jsem po několika pokusech přišel na to, že nejsem schopný poskytnout empirická data, do nichž by nevstupovala moje reakční doba. Šlo totiž doslova o desetiny a někdy i setiny, a v ten moment už nemá cenu data jakkoliv uvádět, protože nejsou vypovídající.

Recenze WD_BLACK SN850, disku, který plnohodnotně doplní váš PlayStation 5
i Zdroj: Hrej.cz

Jinými slovy, jestliže jsem v jakékoliv hře naměřil nějaký čas na interním disku od Sony, WD_Black SN850 měl tendenci zvládnout stejný úkol ve stejném čase. A platí to samozřejmě i opačně. Pokud jsem cokoliv spustil na SN850, po přesunutí do původního úložiště se čas výrazně nezměnil. Odchylky byly minimální, ani jednou jsem neměl laický „pocit“, že by něco bylo svižnější nebo naopak pomalejší, a ani jednou tento fakt nevyvrátila empirická data. 

Ačkoliv bych rád nabídnul nějakou přehlednou tabulku všech časů, ve všech případech byste na obou stranách viděli stejné časy. Z toho vyplývají dvě věci. Nepolepšíte si. Zlepšení jsem sám upřímně nečekal, protože pro Sony je její SSD disk prodejním artiklem, který vám má doslova prodat celou konzoli. Všechna videa o zázračně rychlém SSD a nulových načítacích časech vám měla PS5 doslova vnutit, a po roce s konzolí můžu říct, že se Sony nemýlí a její SSD je skvělé. A navíc je to právě „to“ SSD, pro nějž vývojáři své hry designují. SN850 ale nijak nezaostává, a kdybych se přeci jen měl přiklonit, který z disků je o ty setinky rychlejší, byl by to právě tenhle. A to je druhá důležitá poznámka – jestli se někdo bojí, že šlápne vedle a oproti vnitřnostem konzole si ve výsledku pohorší, plete se, ba možná právě naopak. Fakt je ale prostě ten, že rozdíl pouhýma očima nepoznáte. WD_BLACK SN850 můžete koupit třeba na TSBohemia, 500 GB verze vás vyjde na 2569 korun.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama