Recenze Victus by HP, ideálního notebooku pro studenty s výkonem i na hraní
i Zdroj: David Jiránek
Článek Recenze Victus by HP, ideálního notebooku pro studenty s výkonem i na hraní

Recenze Victus by HP, ideálního notebooku pro studenty s výkonem i na hraní | Kapitola 4

David Jiránek

David Jiránek

30. 9. 2022 20:00

Seznam kapitol

1. Úvod a parametry 2. Herní výkon 3. Výkon v programech 4. Software a Nvidia vychytávky 5. Závěr

Počítač pro studenta je dnes už nutností, zvlášť, pokud jde o střední a vysokou školu. Počítačové sestavy ale nejsou moc praktické, nemluvě o faktu, že si takový počítač do třídy, ke kamarádovi nebo do knihovny nevezmete. Notebook je tak ideální volbou. Jeden takový si dnes vyzkoušíme, jde o velmi elegantní Victus by HP s vyváženými specifikacemi zahrnujícími Nvidia GeForce RTX 3060 a Ryzen 7 5800H.

Reklama

Software

HP obdařilo notebook jednou univerzální aplikací OMEN Gaming Hub. Zde naleznete přehled vytížení jednotlivých komponent, funkci pro pročištění úložiště a výkonnostní profily.

Recenze Victus by HP, ideálního notebooku pro studenty s výkonem i na hraní
i Zdroj: David Jiránek
Recenze Victus by HP, ideálního notebooku pro studenty s výkonem i na hraní
i Zdroj: David Jiránek

Ocenil jsem zejména možnost ručně zapnout větráčky na maximum například pro hraní. Zároveň aplikace nebrala moc výkonu a byla celkově velmi responzivní. Mezi další předinstalovaný software patří antivirus McAfee. Naštěstí vám nic nebrání ho z počítače odstranit.

Nvidia vychytávky

Ačkoli grafická karta Nvidia GeForce RTX 3060 nepatří mezi vrchol výrobce, rozhodně jde o pořádný upgrade vůči integrovanému AMD čipu. Dedikovaná grafika vám umožní nejen hrát zcela plynule na střední a vysoké detaily, ale zároveň odemyká řadu další funkcí.

Mezi nejpraktičtější patří Nvidia Broadcast. Tento program dokáže odfiltrovat okolní zvuky, které zachytává mikrofon. Druhá strana vás tak uslyší bez problémů. Program funguje s jakýmkoliv záznamovým zařízením a dokáže tak pomocí filtrů vylepšit nahrávaný zvuk i z integrovaného mikrofonu v notebooku. Filtrování navíc funguje oběma směry a příchozí hlas od spolužáka nebo učitele můžete očistit například od štěkání psa.

Podobný filtr lze aplikovat i na video. Z integrované 720p kamery díky tomu získáte o trochu lepší obraz bez šumu a zejména můžete odstranit pozadí za sebou. Jde přitom pouze o pár kliknutí. Při online výuce už si konečně nemusíte v pokoji uklízet.

Odstranění pozadí funguje jako kouzlo Odstranění pozadí funguje jako kouzlo
i Zdroj: David Jiránek
i Zdroj: David Jiránek
Odstranění pozadí funguje jako kouzlo

O funkcích DLSS, Reflex a RTX jsme se již bavili v kapitole herního výkonu, GeForce RTX grafiky toho ale nabízejí ještě více. Jde zejména o enkodér NVENC. Ten se stará o kódování videa, což byl dříve úkol pro procesor. Jak jsme si ukázali u her, grafika je v tomto notebooku nejen silná, ale i o něco lépe chlazená jak procesor. Je proto vítané, aby se GeForce RTX 3060 starala o co nejvíce věcí.

Efektivní kódování videa pomocí NVENCu využijete například v aplikaci OBS. Nahrávání obrazovky rozhodně není jen pro streamery. Pro své potřeby si můžete nahrát třeba online hodinu doučování nebo přednášku, u které víte, že záznam nebude k dispozici.

Nahrávat můžete také běh aplikací. Například renderování nebo práci programu atd. A samozřejmě v neposlední řadě je tu streamování.

Recenze Victus by HP, ideálního notebooku pro studenty s výkonem i na hraní
i Zdroj: Nvidia

Samotná CUDA jádra pak urychlují řadu výpočtů v programech od Autodesku, v Blenderu nebo od Adobe. Práce s 3D modely a renderování je tak opět o něco rychlejší a vám zbyde více času například na hraní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama