Terra Nil Recenze Recenze Terra Nil, nádherné, ale příliš krátké ekostrategie

Recenze Terra Nil, nádherné, ale příliš krátké ekostrategie | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

6. 4. 2023 14:30

Seznam kapitol

1. OBRODA 2. Z PRACHU JSI

I ve světě her stále sílí volání po větší šetrnosti k přírodě. Možné následky lidského počínání pak demonstruje postupně se rozvíjející žánr ekologických strategií. Terra Nil patří k těm nejkrásnějším. Jak se ale hraje?

Reklama

Faktem ale je, že základní hratelnostní cyklus, ve kterém se vám pod rukama organicky mění zdevastovaná krajina na pestrobarevný a živý ekosystém, je prostě neuvěřitelně uspokojivý a nehledě na odstavec výše i poměrně dobře vyvážený a nadesignovaný.

Na zelených lukách rychle bují husté lesy, pod stinnými stany rostou pralesy, do řek se vrací ryby, kameny postupně začíná zarůstat mech, po březích pobíhají tučňáci a asi nejpohlednější je přeměna poslední lokace, zatopeného města.

Recenze Terra Nil, nádherné, ale příliš krátké ekostrategie
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

V tomhle ohledu lze Terra Nil vytknout máloco. Kombinace nádherné, velmi detailní a stylizované grafiky a příjemného harmonického soundtracku dělá z hraní tak akorát wholesome zážitek, se kterým se rádi pochlubíte třeba i nehráči, který jen zaujatě přihlíží. Po dokončení jednotlivých misí vás navíc autoři nechají skrýt grafické rozhraní a jen tak se kochat čilým životem, který jste do světa vrátili.

Nejzásadnějším problémem je tak to, že je hra na svou docela vysokou cenu poměrně chudý zážitek. Na Steamu si hru autoři cení na 25 dolarů, což je za sbírku čtyř lokací (náhodně generovaných) s čtyřmi sety budov, zvířat a unikátních biomů vlastně docela málo.

Za nějaké čtyři hodinky máte hotovo, a do dříve obnovených regionů se sice můžete vrátit za novou výzvou, ale přece jen mi to za vyšší pořizovací cenu přijde jako malá útěcha. Opět vypíchnu, že strategicky nejde o zas tak hlubokou záležitost, ke které byste se chtěli vracet a pilovat taktiku.

Tvůrci také přislíbili, že osm procent profitu darují na fond ohrožených zvířat

Sympatičnost projektu doplňuje to, že skupina fanoušků pod záštitou studia utvořila hnutí Terra Nil Tree Warriors a vysadila přes 45 tisíc stromů. Tvůrci také přislíbili, že 8 % profitu darují na fond ohrožených zvířat.

Vyšší cenovku si tak můžete ospravedlnit třeba tím, že část z ní poputuje na dobrou věc. Na druhou stranu ale uznávám, že to pro většinu hráčů tak úplně neomlouvá jistou chudost zážitku. Samozřejmě je tu příslib dalšího vývoje, zatím si ale musíte sami přebrat, jestli je pro vás současná nabídka dostatečně atraktivní.

Terra Nil
Windows PC
Netflix Netflix

Verdikt

Terra Nil pohladí po duši nádherně bující přírodou a zábavnými environmentálními puzzly. Jen škoda, že chybí větší trvanlivost a někdy umí být ve vysvětlování zbytečně vágní.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zábavný a originální hratelnostní koncept
Nádherné přerody prostředí
Meditativní zábava a soundtrack
Pozitivní message hry
Nabídka obsahu by za pořizovací cenu mohla být větší
Fungování některých zákonitostí vám hra moc neumí vysvětlit
První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama