Článek Recenze setu Logitech K/DA

Recenze setu Logitech K/DA

Radek Raudenský

Radek Raudenský

30. 3. 2021 21:00

Logitech se spojuje s populární MOBA hrou.

Reklama

Spolupráce mezi značkami v rámci herního hardwaru nejsou ničím neobvyklým. Dříve v tom, s příchodem myší s mnoha tlačítky, válelo zejména World of Warcraft, později se do spoluprací s hardwarovými výrobci pouštěly i profesionální esportové týmy.

Recenze setu Logitech K/DA
i Zdroj: Hrej.cz

Přeci jen se mezi hráči určitě najde dost zájemců, kteří by na své myši či klávesnici chtěli mít logo své oblíbené hry nebo týmu. Doba ale pokročila a herní průmysl neformují jen hry samotné, nýbrž také byznys okolo nich. Jako třeba herní hudební skupiny – tedy, já znám jednu jedinou. Tou je K/DA, virtuální hudební skupina, kterou založilo studio Riot Games na základě své značky League of Legends. Jejími členkami jsou postavy z této populární MOBA hry a za sebou mají už 14 vydaných skladeb. Nově si do pomyslného katalogu tvorby mohou připsat i celou hardwarovou řadu.

Výrobce Logitech totiž spojil právě s touto hudební skupinou jednu řadu herních produktů, která může ozdobit nejeden koutek fanouška. Výčet K/DA hardwaru tvoří klávesnice, dvojice myší, dvojice sluchátek a XL podložka a my se na tyto produkty podíváme v dnešní veliké recenzi.

Sluchátka Logitech G733 Lightspeed K/DA a Logitech G333 K/DA

Začít můžeme třeba sluchátky. Zde se setkáváme s novou barevnou kombinací G733 a zcela novými sluchátky G333. Oba produkty cílí na odlišný typ uživatelů i použití. Logitech G733 jsou náhlavní sluchátka přes uši určená pro náročnější klientelu. Spojení s K/DA symbolizuje logo kapely na bocích a speciální struktura látkového uchycení. Přídavek Lightspeed není zvolený jen tak – sluchátka jsou extrémně lehká, při prvním podržení se můžou zdát až lacině. Můžu ale říct, že po dvou týdnech lehkost velmi oceňuji, a to zejména ve spojení s další vlastností sluchátek, bezdrátovostí. Za celou dobu jsem se nesetkal s jediným výpadkem a dosah je dostatečný – dokázal jsem se s nimi pohybovat po celém domě. Dvoje zavřené dveře už signál odstřihnou.

Recenze setu Logitech K/DA
i Zdroj: Hrej.cz

S bezdrátovým připojením se přirozeně pojí i výdrž baterie, zde jsem si užíval zhruba dva dny při zapnutém osvětlení, tři dny při vypnutých světlech. LEDky jsou umístěny netradičně na přední části sluchátek, což mi například v noci celkem vadilo a působilo to značně nepřirozeně. Jejich kvalita je ale na velmi vysoké úrovni, není poznat jednotlivé rozdělení diod, změny jsou plynulé a velmi jasné. I když bylo tedy osvětlení při sezení u počítače podivné, při noční cestě do lednice jsem si připadal jako Isaac Clarke z Dead Space.

Tím nejdůležitějším je samozřejmě zvuk, zde G733 v rámci hudby trochu pokulhává. Nemohu říct, že by hrály špatně, při prvním poslechu mě ale trklo několik nedostatků. Zprvu to bylo lehké plechové "pozadí", které jsem hbitě vyřešil zapnutím ekvalizéru v programu G HUB. Druhým nedostatkem jsou dle mého nedostatečné basy, což je ale velmi subjektivní věc – faktem je, že basy je také možné zesílit v dedikovaném programu, ale rozdíl není moc znát. 

Recenze setu Logitech K/DA
i Zdroj: Hrej.cz

Co se hraní týče, zde je už vše v pořádku. Sluchátka dokážou dění ve hře vykreslit dostatečně věrně, ať je to výbuch ve Warzone nebo tažení sekery v Little Nightmares 2. Samozřejmě, že K/DA míří hlavně na fanoušky League of Legends, zde je zvuk bez chyby. Nakoenc je tu mikrofon, který je asi tím nejlepším prvkem headsetu, a to zejména díky integraci softwaru Blue Vo!ce. Před přibližně třemi lety totiž Logitech odkoupil výrobce mikrofonů Blue a jeho zkušenosti zužitkoval i ve svých výrobcích. Mikrofon v základu nezní špatně, integrovaný software ale dokáže váš hlas různé upravit, odfiltrovat šum a s trochou práce z něj udělat i (relativně) kvalitní zařízení pro podcasty. Pokud se soustředíte zejména na vzhled a spokojíte se s lehce podprůměrným zvukem na svou cenovou kategorii, jsou G733 hezkým doplňkem zejména ženského herního koutku.

Přecházíme na G333, tedy špuntová sluchátka. Nenechte se zmýlit, i s těmi se dnes dá hrát, a to celkem pohodlně. Z hlediska vzhledu se dočkáte plochého kabelu pro menší uzlování, jinak jsou sluchátka čistě bílá s šedým krunýřem. Kabel končí klasickým 3,5 jackem, přímo v balení se ale nachází redukce na USB-C, abyste mohli sluchátka pohodlně zapojit i do mobilu. Do kabelu je vložen i ovladač s možností regulace hlasitosti a přepínání skladeb – zároveň se zde nachází mikrofon. Není to ale jediný bonus v balení, čeká na vás i malá síťovaná taštička pro uschování sluchátek.

Recenze setu Logitech K/DA
i Zdroj: Hrej.cz

G333 na svou cenu přináší kvalitní zvuk, který je spíše hlubší, ale rozpoznatelný a čistý. Vzhledem k poslechu elektronické hudby jsem tento fakt ocenil. U hraní jsem taktéž neměl problém, i když je jasné, že se špuntová sluchátka zkrátka nemohou rovnat těm mušlovým. I tak se ale za mě jedná o velmi dobrou alternativu, třeba pokud se často přesouváte. Sluchátka mě překvapila svým vcelku kvalitním mikrofonem, který je samozřejmě náchylný na všechen okolní ruch, samotné snímání je ale velmi dobré. G733 a G333 pořídíte na CZC.cz za 4129 korun, respektive 1390 korun.

Myš a podložka: Logitech G502 Hero a Logitech G840 XL

Přesouváme se k hlodavcům. V kompletní sadě najdete dvě myši, nám se ale do redakce dostal pouze jeden zástupce, a to G502 Hero. Jde o drátovou myš se senzorem Hero 25K, který Logitech dodává do většiny svých high-end myší, 11 programovatelnými tlačítky, slušnými 121 gramy s možností zvýšit hmotnost až na 139 g pomocí pěti přiložených bločků a dvoumetrovým kabelem. Z hlediska použitelnosti se mi G502 líbí z celé sady nejvíce. Jde o skvělou myš jak z pohledu designu, tak funkčnosti. Designově se jemné prvky opravdu povedly a může jít o pěkný doplněk i pro ty, kteří K/DA neznají.

Recenze setu Logitech K/DA
i Zdroj: Hrej.cz

Osobně se mi ale nejvíce líbil právě velký počet tlačítek a jejich použití. Na levém boku jsou k dispozici tři. Dvojice přímo nad palcem slouží k nabindování podle potřeby uživatele, spodní při stisknutí sníží DPI na tu nejmenší hodnotu – to využijete zejména při míření, kdy se snažíte o co největší přesnost. Dvě horní levá tlačítka slouží primárně pro zvýšení/snížení DPI, v programu G HUB si jejich funkci můžete nastavit dle sebe, což platí i o horním G9 tlačítku. Další dvojice programovatelných „tlačítek“ se nachází po stranách kolečka, které lze nahnout doleva/doprava. Určitě si všimnete, že se na hřbetu myši nachází ještě jedno tlačítko – to slouží pro fyzické uvolnění kolečka, které se pak může otáčet zcela volně.

Recenze setu Logitech K/DA
i Zdroj: Hrej.cz

Osobně mi myš sedla velikostně i ergonomicky a jak jsem již zmínil, je to dle mého ten nejlepší kousek celé sady. Jediné, co bych vytknul, je vysoká hmotnost. Zde se ale bavíme o naprosto subjektivní vlastnosti a pro ty, kteří si potrpí na pořádném balvanu, jsou v balení přiloženy i již zmíněné kovové bločky. Cena je stanovena na 2499 korun.

Vaše myška se pak může prohánět na velké podložce G840, která se rozkládá přes celý stůl. Upřímně jsem se velikosti podložky bál, protože mi často ani větší podložky nestačí. Zde ale problém nenastal, velikostně je totiž podložka dostatečná, chlubí se rozměry 90 x 40 cm. Nevadí tak ani opravdu rozmáchlé hraní, kdy se s myší hodně oháníte.

Recenze setu Logitech K/DA
i Zdroj: Hrej.cz

Z hlediska zpracování jde o lepší klasiku. Spodek je gumový, horní část textilní s krajním obšitím, které zamezuje třepení. Textil je více kluzký, což napomůže rychlým pohybům v LoLku, u stříleček ale může jít o problém. Potisk je nicméně nádherný, dostatečně detailní a mé srdce u loga League of Legends zaplesalo. Cena je ale bohužel právě kvůli licenci vyšší, než by bylo nutné - celkem 1389 korun.

Klávesnice – Logitech G Pro

Posledním kouskem sady je klávesnice Logitech G Pro s GX Brown spínači. Ta má opět krásný design, který byl ale vykoupen zásadním kompromisem, a to je absence kovové vrchní části klávesnice. Ta byla v tomto případě vyměněna za lesklý plast, aby na něm mohl potisk držet . Plast je navíc dost tlustý, díky čemuž do něj klávesy „zarůstají“, na rozdíl od klasických mechanických klávesnic, kde bývá mechanika vidět. Přeliv černé a bílé barvy se mi ale opravdu líbí a designově jde o povedený kousek, kde klidně hliník oželím.

Recenze setu Logitech K/DA
i Zdroj: Hrej.cz

Rozhraním se jedná o TKL verzi, chybí tedy pouze numerické klávesy. I přes to se nemusíte omezovat funkcemi, díky Fn můžete přepínat hudbu i zesilovat hlasitost počítače, osobně ale vždy preferuji dedikované klávesy – ty jsou zde pouze dvě a slouží pro zapnutí herního režimu a k úpravě jasu osvětlení.  Klávesnice se připojuje přes Micro-USB kabel.

Co se samotných spínačů týče, jde o vlastní technologii Logitechu, ale příliš se neliší například od Cherry MX. K/DA řada přejímá hnědé spínače, jde tedy o kompromis mezi modrou a červenou verzí. Kontaktní bod se sponkou je už po milimetru dráhy stisku, aktivace nastává na konci kontaktu se sponkou v 1,9 milimetrech. Osobně mi hnědé spínače sedly jak na psaní, tak ke hraní a Logitech se zde vyvaroval nějakých větších designových faulů. G Pro vychází cenově na 3569 korun.

Recenze setu Logitech K/DA
i Zdroj: Hrej.cz

Závěrem

Sada Logitech K/DA je zejména designovým doplňkem, který není úplně předražený, ale v určitých případech určitě nadhodnocený. Jak ale ukazují obchody po celém světě, limitované edice jsou vždy velmi žádané a K/DA produkty jsou téměř všude vyprodané. Z celé sady hodnotím nejlépe klávesnici G Pro a myš G502 Hero, zbytek by si dle mého zasloužil o něco vlídnější cenovku.

Pokud bychom se ale na sadu podívali čistě pohledem League of Legends fanouška… GIMME.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama