Hardware Článek Recenze levného bezdrátového headsetu HP X1000

Recenze levného bezdrátového headsetu HP X1000 | Kapitola 2

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

20. 4. 2021 12:15

Seznam kapitol

1. BALENÍ A KONSTRUKCE 2. ZVUK, MIKROFON A VÝDRŽ

Současná epidemiologická situace vysoce nahrává době sluchátkové. Ať už jde o pracovní schůzky, u kterých jsou sluchátka často nutností, nebo schůzky herní, kde tento vynález nejen zvýší vaši konkurenceschopnost, ale také odizoluje uši vaší přítelkyně od hýkavého smíchu a nevhodných hlášek vašich kamarádů. Sluchátka holt dnes k výkonu své činnosti potřebuje většina hráčů, ne každý je však ochoten investovat vyšší jednotky tisíc do modelů s aktivním chlazením uší, vibracemi a kůží z bílého tygra.

Reklama

MIKROFON

Špatně si sluchátka nevedou ani co se týče mikrofonu. Ba co víc, na poměry konkurence je jím zaznamenaný zvuk na velmi vysoké úrovni. To ostatně dokazuje i porovnání s více než dvakrát dražšími JBL Quantum 600 – oproti nim působí mikrofon HP X1000 mnohem dospěleji a „basověji“. Problém však spočívá v hlasitosti zaznamenaného hlasu, která je i na nejvyšší možné nastavení dost nízká. Tento dojem jsem si bohužel utvrdil na dvou odlišných počítačích – u některých titulů je na druhé straně vyloženě nutné snížit hlasitost hry, aby vás spoluhráči správně slyšeli. Tento problém mi bohužel při natáčení našeho podcastu potvrdili i kolegové z redakce, oproti jejichž sluchátkům a mikrofonům jsem byl vždy podstatně tišší. Na konečném produktu to díky postprodukci nepoznáte, u živého hraní však podobného efektu samozřejmě dosáhnout nelze.

Pokud chcete kvalitu mikrofonu porovnat i s dalším produktem, tak vám skvěle poslouží právě náš podcast. Zatímco hPod 785 jsem natáčel právě s HP X1000, v hPodu 781 jste můj medový hlásek mohli slyšet přes podobně drahý kancelářský headset Plantronics Blackwire C325. Posun v kvalitě je zřejmý na první poslech, maximální hlasitost je však bohužel podobně nízká.

ZVUK

Svými schopnostmi přednesu mi headset po asi 20 dní testování dělal radost. Ve hrách je podání zvuků dostatečně kvalitní, díky virtuální funkci 7.1 se velmi dobře zorientujete v prostoru, a i nepřátelé jdou v online střílečkách lokalizovat velmi přesně. Pokud by vám ani defaultní přesnost odlišení zvuků nestačila, tak se v ekvalizéru můžete přepnout hned do dvou přednastavení, která slyšitelnost kroků protivníků ještě vylepší.

Náušníky jsou komfortní a dobře izolují jak posluchače, tak okolí
i Zdroj: Hrej.cz
Náušníky jsou komfortní a dobře izolují jak posluchače, tak okolí

Mimo specifických nastavení vhodných pro konkrétní žánry (FPS, MOBA, závodní) se dočkáte i presetů určených pro hudbu, nečekejte však hudební přednes na úrovni specializovaných sluchátek. S desetipásovým ekvalizérem si sice můžete zašpásovat i manuálně, čímž se schopnost reprodukce hudby dramaticky zvýší, opět je však potřeba zmínit, že nejde o vody, ve kterých by HP X1000 měly ambice konkurovat čistě hudebním sluchátkům. Zvláště v jednodušších žánrech (typicky elektronika nebo pop) ale rozhodně neurazí. Pro poslech metalu či vážně hudby asi budete muset zamířit někam trochu jinam, přesto je na poměry bezdrátového herního headsetu za 1 500 korun kvalita i maximální hlasitost přenášených zvuků nad očekávání dobrá.

BATERIE A POUŽÍVÁNÍ

A to stejné lze říci o každodenním životě s headsetem. Baterie v reálném nasazení vydrží příjemných 12-15 hodin, potřebu dobití pak kromě blikání diody signalizuje i občasným nepříjemným pípáním, které vás pravděpodobně opravdu donutí vstát a sluchátka nabít. I kdyby ne, tak se vlastně nic neděje – používání je naštěstí možné i během dobíjení, přiložený USB kabel je k tomu se svými 130 centimetry dostatečně dlouhý. Plné nabití trvá zhruba dvě hodiny, spojení s počítačem po vložení USB přijímače je prakticky instantní. Navíc je také dostatečně spolehlivé, během testování jsem si nevšiml žádných výpadků. K těm nedochází ani při pochodování místností, přerušení signálu (občasný půlvteřinový šum) jsem zažil jen za zdí o tloušťce zhruba 20 cm.

Nastavení ekvalizéru je celkem bohaté, v případě hlasitosti mikrofonu bych však nejraději šel na 150 %
i Zdroj: Hrej.cz
Nastavení ekvalizéru je celkem bohaté, v případě hlasitosti mikrofonu bych však nejraději šel na 150 %

V souvislosti s každodenním používáním tak mám výtku jen k OMEN Gaming Hubu, který bohužel nedokáže ukázat procentuální stav baterie. Po stránce funkčnosti tak Gaming Hub sluchátkům dodává vlastně jen ekvalizér a možnost zapnutí či vypnutí 7.1 zvuku. Obě tyto možnosti jsou pro ideální funkčnost headsetu klíčové, člověk ale přeci jen přemýšlí nad tím, zdali je kvůli nim nutné instalovat 400 MB program, ke kterému je navíc nutné přihlášení HP účtem. Ale to už holt patří k dnešní době…

ZÁVĚR

Závěrem lze jednoznačně říci, že HP X1000 pro mě byl opravdu příjemným společníkem a vskutku pozitivním překvapením. U levného bezdrátového headsetu jsem čekal všelicos – nekvalitní konstrukci, vypadávající připojení, hrozný zvukový projev, nepoužitelný mikrofon… A v konečném důsledku jsem se dočkal opravdu povedeného produktu, který svými schopnostmi výrazně převyšuje svoji cenovou hladinu. Mou jedinou výraznou výtkou je tedy nízká maximální hlasitost mikrofonu, která vás může při hraní či videokonferenci nepříjemně potrápit.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama