Recenze JBL Quantum 910, skvělých herních sluchátek od renomované firmy
i Zdroj: JBL
Článek Recenze JBL Quantum 910, skvělých herních sluchátek od renomované firmy

Recenze JBL Quantum 910, skvělých herních sluchátek od renomované firmy | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

5. 2. 2023 15:07

Seznam kapitol

1. BALENÍ, VZHLED 2. POUŽÍVÁNÍ, ZÁVĚR

Firma JBL je renomovanou společností v rámci audia. Postupem času se pod majitelem Harman začala profilovat především jako značka pro mladé, svou kvalitu audia si ale zachovala. S tím musel pochopitelně časem souviset i přechod k hernímu průmyslu, který před několika lety započal.

Reklama

POUŽÍVÁNÍ

Věcí, o kterých si musíme u těchto sluchátek promluvit, je opravdu spousta. JBL se totiž rozhodlo vehnat do svého high-end zástupce nepřeberné množství funkcí a sluchátka se tak minimálně na papíře mohou zdát jako samostatný počítač. 

Ale začněme asi od začátku – zvuk. Jak už jsem na začátku zmínil, JBL je pod rodinou Harman a stejně jako další značky i zde si dávali na zvuku záležet. Zvuk tady hraje prim, což je zkrátka slyšet. Sluchátka jsou v základu skutečně neutrální a vy si můžete nastavit prefence tak, jak sami chcete. Osobně preferuji větší basy, což sluchátka dokážou naprosto skvěle předvést. Basy nejsou ploché, ale skutečně hluboké, především ale nezakrývají zbytek sklady a skvěle oddělují jednotlivé tóny. Ať už posloucháte jakýkoliv žánr, sluchátka si můžete přizpůsobit buď s pomocí přednastavených presetů, nebo sami v zabudovaném ekvalizéru dedikované aplikace. 

Recenze JBL Quantum 910, skvělých herních sluchátek od renomované firmy
i Zdroj: Hrej.cz

Ve hře je základní profil poměrně v pohodě, pokud ale chcete pořádné vtažení do hry, nabízí aplikace funkci DTS, tedy Digital Theater Systém. Ten se, jak už název napovídá, se používá třeba v kinech a stojí třeba za „dunivým“ zvukem při výbuších. Velice podobný efekt tato funkce vyvolá i ve vašich sluchátkách. V tomto ohledu vždy testuju video, respektive trailer na War in the Pacific pro Battlefield V – a doporučuju to i vám. V každých sluchátkách totiž tento trailer zní úplně jinak, v JBL Quantum 910 zní skutečně jak z kina.

Nejde samozřejmě pouze o trailery nebo videa, ale i samotné hraní. Ve hře jsou sluchátka taktéž opravdu skvělá, i když DTS v kompetitivních hrách lehce zahlušuje kroky. V případech, kdy je nutné naslouchat svému okolí, si DTS vypínám a volím buď klasický režim, nebo Spatial Sound, jednu z dalších specialit těchto sluchátek.

Na začátku jsem zmiňoval mikrofon, který se zapojuje do jack zástrčky. Ten slouží ke správné kalibraci prostorového zvuku, kdy musíte postupovat podle pokynů softwaru. Podle zvukového odrazu se aplikace i prostorový zvuk zkalibrují přesně pro vás. Na papíře to zní opravdu zajímavě, v reálu jsem ale moc velký rozdíl nepoznal – mikrofon ale dokázal třeba určit, zdali víc slyšíte na pravé nebo levé ucho. Co mě hodně překvapilo je fakt, že zvuk ze Spatial Souns neztrácí na kvalitě tolik, jako tomu bývá u konkurence. Sice se vytrácí hloubka, ale zvuk je stále čistý a poslouchatelný. Ve hrách pak rozhodně pomáhá, zvuk se totiž rozprostře do prostoru a rozdíly ve směru zvuku jsou skutečně poznat.

Recenze JBL Quantum 910, skvělých herních sluchátek od renomované firmy
i Zdroj: Hrej.cz

Samozřejmě software, o kterém se zmiňuji, dokáže další řadu funkcí. Kromě nastavení ekvalizéru podporuje také nastavení barev či hlasitosti mikrofonu. Mimochodem se musí nechat, že software od JBL je asi ten nejhezčí, který jsem zatím mezi výrobci herního příslušenství viděl. 

Zvuk vám může posílit ještě jedna, za mě revoluční funkce, ve formě Noise Cancelling. Už i herní sluchátka začínají přicházet rušení okolního hluku na kloub a JBL je dle mého jedním z prvních, který ANC začíná aplikovat. Zapíná se jednoduše pomocí tlačítka na levém náušníku a slouží především pro vyrušení méně hlasitých, konstantních zvuků, díky čemuž máte na začátku i onen klasický pocit zalehlých uší – za mě známka kvalitně odvedené práce. Hlasitější zvuky ale sluchátka pustí, což osobně beru jako dobrou věc.

Už předchozí modely měly skvělý zvuk a je vidět, že JBL zkrátka umí přinést hluboký, přesný a čistý zvuk. K tomu se výrobce vyvaroval svých dřívějších přešlapů, jako bylo zamezení používání sluchátek při nabíjení – v tomto případě můžete vesele sluchátka nabíjet a používat zároveň, bez kompromisů. Zvukově jsou sluchátka skutečně skvělá, funkcemi také nezklamou. K celému produktu mám vlastně jednu jedinou výtku – mikrofon. A to jak externě, jak interně.

Ukázku zvuku si můžeme poslechnout výše – rozhodně nejde o žádný přelomový  zvuk, spíše naopak. Záznam zvuku je spíše podprůměrný, i když se samozřejmě dá pohodlně vydržet a pro chatování s kamarády je více než dostatečný. Osobně se mi ale příčí umístění mikrofonu, který je po staru nasazený na levém náušníku a sklápí se nahoru a dolů. Není tedy možné jej vypojit třeba s pomocí jack konektoru, stejně tak nejde zastrčit. Zkrátka na sluchátkách je pevně umístěn a vypadá to opravdu blbě.

Recenze JBL Quantum 910, skvělých herních sluchátek od renomované firmy
i Zdroj: JBL

Proč se o tom zmiňuju z hlediska vzhledu? No, protože JBL Quantum 910 podporuje připojení nejen skrze 2,4 GHz, ale také s pomocí Bluetooth. Sluchátka rozhodně nevypadají špatně a i díky ANC si dokážu představit, že by si je zákazníci mohli vzít ven do města. S mikrofon na náušníku to ale opravdu nejde a přijde mi velká škoda, že tento drobný detail nebyl dotažen do konce. 

ZÁVĚR  

JBL Quantum 910 jsou za mě jedny z nejlepších herních sluchátek co se zvuku týče.  JBL zkrátka umí a i ve svých herních produktech to jasně ukazují. Zvuk sluchátek je jedním z nejlepších, který jsem v rámci herních headsetů kdy slyšel, především mě ale zaujalo to, jak se dokáže zvuk přizpůsobit vašim potřebám a žánrům. K tomu funkce jako DTS či Spatial Sound hraní neskutečně podporují, ANC v mnoha případech pomůže k naprostému splynutí se hrou. Jediná má výtka tak míří za mikrofonem. Osobně mi přijde cena okolo šesti tisíc korun jako oprávněná – i vzhledem ke konkurenci. Nabídka sluchátek v této cenové kategorii je poměrně bohatá a je jenom na zákazníkovi, jaké vlastnosti bude preferovat. Pokud jím je zvuk, nemá JBL konkurenci.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama