Hardware Článek Recenze Creative Sound Blaster X3, externí zvukové karty, kterou si zamilujete

Recenze Creative Sound Blaster X3, externí zvukové karty, kterou si zamilujete | Kapitola 2

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

24. 9. 2021 10:00

Seznam kapitol

1. Balení a konstrukce 2. Funkcionalita a software

Potrpíte si na kvalitní zvuk? Inu, to už dnes patříte k tak trochu ohroženému druhu. Doba, kdy měli lidé běžně doma audiosoustavy za vyšší desetitisíce korun, je pomalu pryč. Do uší si v současnosti běžně „pereme“ zkomprimovanou streamovanou muziku přes bezdrátové pecky za pár stovek, televizi necháváme hrát z miniaturních integrovaných reproduktorů či v lepším případě přes levný soundbar, no a situace není o mnoho lepší ani při hraní.

Reklama

Funkcionalita a software

Vás asi ale pravděpodobně zajímá hlavně to, jak zařízení od Creative funguje v praxi. A rychlá odpověď se nabízí hned – funguje velmi dobře. „Spárování“ s jakýmkoliv zvukovým zařízením je velmi jednoduché, Sound Blaster stačí připojit k libovolnému USB portu a naládovat jakýmkoliv vstupem či výstupem. Zvuková karta umí v základu pracovat i bez softwarových úprav, lepších výsledků ale samozřejmě docílíte jistou dávkou personalizace. Běžná zařízení lze nastavit přes Bluetooth pomocí mobilní aplikace Sound Blaster Command, pro Windows a Mac je pak k dispozici stejnojmenná a trochu „plnotučnější“ aplikace.

Pro využití plného potenciálu karty doporučuji využít ekvalizéru, bez něj zní zvuk příliš ploše.
i Zdroj: Hrej.cz
Pro využití plného potenciálu karty doporučuji využít ekvalizéru, bez něj zní zvuk příliš ploše.

K softwaru se ale vrátíme později, předně je potřeba zmínit alespoň základní parametry. DAC podporuje signál do rozlišení 32 bitů / 192 kHz, což už tak nějak napovídá, že pro plné využití karty je potřeba lepší hardware než sluchátka či reproduktory za pár stokorun. U low-endových zařízení totiž není rozdíl s/bez Sound Blasteru tak znatelný – výstup je samozřejmě hlasitější, ale podobné aparáty běžně nebrzdí ani integrované zvukové karty, není tedy možné očekávat zázraky.

Změna nastává v případě kvalitnějších sluchátek či zvukové aparatury, kde se kromě vyšší hlasitosti dočkáte také rozšíření sound stage a podstatné redukce šumu. Zde už rozdíl bezpečně poznáte – ať už u her, ve které vám kombinace specializovaného headsetu a správného nastavení karty dává velkou konkurenční výhodu, tak u hudby a filmů, kde k pocitu „jako v kině“ napomáhá podpora jak fyzického, tak virtuálního 7.1 zvuku. Naprosto klíčovou roli pak Sound Blaster X3 sehrál u mnou zkoušených mikrofonů, u obou se v běžně používané hlasitosti naprosto vytratil šum i praskání.

Při hraní je možné využít přednastavených profilů pro specifické žánry či dokonce tituly
i Zdroj: Hrej.cz
Při hraní je možné využít přednastavených profilů pro specifické žánry či dokonce tituly

Svou nezanedbatelnou roli v situaci hraje i software, pokud totiž Sound Blaster připojíte k zařízení bez jakéhokoliv nastavení, zvuk působí relativně ploše. Pak ovšem navštívíte oficiální Sound Blaster Command software a nestačíte se divit, co všechno lze u sluchátek nastavit. Hráče například hned v prvním menu potěší SBX profily, které kromě obecných přednastavení (RPG, FPS, Battle royale) disponují i vyladěním pro dvacítku konkrétních titulů, mezi nimiž nechybí například Cyberpunk 2077 nebo Escape from Tarkov. Veškerá tato nastavení lze samozřejmě ještě blíže doladit k obrazu svému, optimální nastavení tedy nalezne každý. O funkci SXFI a jejím nastavování jsem se více rozepisoval v recenzi headsetu Creative SXFI Gamer, přiznám se ovšem bez mučení, že u Sound Blasteru jsem ji většinu doby ponechával vypnutou. V některých specifických případech poslechu zážitku pomáhá, častěji jsem ale měl lepší pocit ze zvuku bez této funkce.

Možnosti personalizace mikrofonu jsou opravdu bohaté, zde Creative dostává jednoznačný palec nahoru
i Zdroj: Hrej.cz
Možnosti personalizace mikrofonu jsou opravdu bohaté, zde Creative dostává jednoznačný palec nahoru

Přítomen je samozřejmě i běžný ekvalizér s podporou vlastních nastavení, v nastavení výstupu a vstupu lze tedy ovlivnit hromadu dalších parametrů. Specificky u mikrofonu se kromě běžných nastavení setkáte i s desítkou ekvalizérů, nastavením redukce šumu či dokonce hlas morfujícími filtry. Ty budou mít zaručený úspěch (nejen) u vašich ratolestí, které díky nim budou moci v reálném čase mluvit jako démoni, důchodci nebo čipmankové. Dále je k dispozici například Scout mód, s jehož pomocí budete lépe slyšet nepřátele v multiplayerových střílečkách. Tato funkce může být dokonce namapována na specifickou klávesu, což je příjemný detail.

A o příjemných detailech je Sound Blaster X3 především. Nad rámec běžných funkcí nabízí spoustu vychytávek, přesto však kvalitou zvuku nezaostává za konkurencí. Díky větším rozměrům sice karta není úplně vhodná k častějšímu přenášení, oproti kompaktům jako Audioquest DragonFly ovšem na druhou stranu dostanete bohatou portovou výbavu a příjemné ovládání otočným voličem. Za cenu okolo tří tisíc korun pak kartě odpustíte i trochu levně působící plasty a mně tedy nezbývá nic jiného než konstatovat, že tohle se Creative opravdu povedlo…

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama