Hardware Článek Recenze Creative Sound Blaster X3, externí zvukové karty, kterou si zamilujete

Recenze Creative Sound Blaster X3, externí zvukové karty, kterou si zamilujete

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

24. 9. 2021 10:00

Seznam kapitol

1. Balení a konstrukce 2. Funkcionalita a software

Potrpíte si na kvalitní zvuk? Inu, to už dnes patříte k tak trochu ohroženému druhu. Doba, kdy měli lidé běžně doma audiosoustavy za vyšší desetitisíce korun, je pomalu pryč. Do uší si v současnosti běžně „pereme“ zkomprimovanou streamovanou muziku přes bezdrátové pecky za pár stovek, televizi necháváme hrát z miniaturních integrovaných reproduktorů či v lepším případě přes levný soundbar, no a situace není o mnoho lepší ani při hraní.

Reklama

Ostatně i výrobci konzolí se po generaci PlayStation 3 a XBOX 360 na kvalitní zvukové čipy tak trochu „vykašlali“ – své chyby sice alespoň částečně napravili u generace současné, přesto je patrná jistá ztráta koncentrace na naše sluchovody. Tento trend pak spolehlivě následují i výrobci počítačových základních desek, kteří již léta integrují ty nejzákladnější modely napříč většinou svého běžného portfolia. Náročnějším mezi námi tak většinou nezbývá nic jiného než pořídit samostatnou zvukovou kartu. Například Creative Sound Blaster X3, kterou díky externímu provedení kromě počítače připojíte i k Nintendu Switch a PlayStationům 4 a 5.

Balení a konstrukce

Sound Blaster X3 k zákazníkovi dorazí v malé, skromně pojaté krabičce, ve které se kromě samotné zvukové karty nachází přibližně dva metry dlouhý USB kabel a několik textových materiálů. Kabel nemá žádnou speciální povrchovou úpravu, na výstupu se ovšem pyšní moderním USB Type-C rozhraním. Na vstupu se kvůli zaručení kompatibility s drtivou většinou dnešních zařízení nachází běžný USB Type-A. Kabel slouží nejen k připojení ke zvukové aparatuře, ale i k napájení, karta tedy nepotřebuje žádný separátní zdroj.

Možná jste se nechali zmást podobně jako já, ale Sound Blaster X3 je opravdu celoplastovým zařízením
i Zdroj: Hrej.cz
Možná jste se nechali zmást podobně jako já, ale Sound Blaster X3 je opravdu celoplastovým zařízením

Pokud jste Sound Blaster X3 někdy zkoumali na reklamních fotografiích, možná jste nabyli dojmu, že se jedná o kovové zařízení. A karta tak opravdu působí i v realitě, nadčasový design při pohledu z dálky navozuje pocit luxusu. Při prvním dotyku ovšem budete muset potupně uznat, že jste se nechali nachytat. Celé tělo je totiž plastové, včetně všech tlačítek. Z praktického hlediska dává plast smysl, částečně i díky jeho použití totiž zařízení na dotyk nehřeje. Líbivé kovové cvaknutí s přesně vymezenými vůlemi by ovšem u tlačítek přeci jen vyvolalo efektivnější dojem než trochu levně působící zvuky plastů. Kvalita zpracování je i přesto na velmi dobré úrovni, se slícováním plastů jsem neevidoval žádné problémy a při používání se neobjevovaly žádné pazvuky.

Ze základní konektorové výbavy vzadu nechybí prakticky nic, aneb výhoda rozměrnějšího těla zvukové karty...
i Zdroj: Hrej.cz
Ze základní konektorové výbavy vzadu nechybí prakticky nic, aneb výhoda rozměrnějšího těla zvukové karty...

Konektorová výbava je opravdu bohatá, jak se ostatně na externí zvukovou kartu sluší a patří. Přední strana obsahuje 3,5 mm konektory sloužící k zapojení mikrofonu a sluchátek. Vzadu je to s konektory mnohem zajímavější, kromě Type-C napájecího konektoru zde najdete analogový vstup, optický výstup a čtveřici 3,5 mm jacků pro různé konfigurace reproduktorů. Zajištěna je podpora pro všechny běžné varianty, konkrétně od skromné 2.0 až do těžkotonážní 7.1.

Přední strana nabízí konektor pro sluchátka a mikrofon
i Zdroj: Hrej.cz
Přední strana nabízí konektor pro sluchátka a mikrofon

Designově nejzajímavější částí čtvercového zařízení se zaoblenými rohy je ovšem jednoznačně strana horní, které dominuje kruhový ovladač. Ve výchozím stavu slouží k regulaci hlasitosti výstupu či vstupu, jeho stisknutí pak přeruší či znovu započne reprodukci. Volič je umístěn v podsvíceném kruhu, jehož barva se odvíjí výhradně od zvoleného módu. V běžném stavu svítí modře, pro nastavování mikrofonu je zvolena barva červená a při některých příležitostech vás Sound Blaster X3 dovede zahřát u srdíčka i barvou zelenou či bílou. Funkce ztišení je indikována sympatickým efektem dýchání, žádné uživatelské nastavování RGB se ale bohužel nekoná. Teplota a intenzita barev je na druhou stranu vybalancována takovým způsobem, že je podsvícení velmi dobře viditelné na denním světle, přestože ve tmě netahá oči.

Zapojená karta vydává do okolí konstantní světlo, které ovšem ve tmě nerozptyluje ani neruší. Velký volič uprostřed je radost používat.
i Zdroj: Hrej.cz
Zapojená karta vydává do okolí konstantní světlo, které ovšem ve tmě nerozptyluje ani neruší. Velký volič uprostřed je radost používat.

Mimo obřího voliče se na horní straně nachází i další tři (výrazně menší) tlačítka. První slouží k nastavování mikrofonu (hlasitost, monitoring a vyvážení), prostřední přepíná mezi módy ekvalizéru a SXFI tlačítko je nepřekvapivě dedikováno funkcionalitě Super X-Fi. Nad každým z těchto tlačítek se nachází i barevné indikační diody. Z popisu zní nastavování karty relativně složitě a podobné pocity možná budete mít i v prvních hodinách používání, ovládání však časem přejde pod kůži a obzvláště úprava hlasitosti obřím otočným knoflíkem bude něčím, co mi bude po vrácení testovacího kusu opravdu chybět.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama