Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Razer Blackwidow V3 Pro

Razer Blackwidow V3 Pro

Radek Raudenský

Radek Raudenský

10. 2. 2021 15:10 1
Reklama

„Razer – od hráčů, pro hráče“. Tak zní slogan výrobce herního příslušenství, který přináší na trh s periferiemi každý rok i několik desítek nových produktů, které mají ve většině případů nabídnout to nejlepší z nejlepšího. Některé produkty jsou ale ve svém základu zkrátka dobře vymyšlené a stačí je pravidelně aktualizovat.

Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz

Právě to je případ řady klávesnic Blackwidow. Jedna z nejpopulárnějších klávesnic od Razeru se dočkala už třetího vydání, které s sebou přináší několik změn. Jednou z nich je i verze Pro – ta oproti svému levnějšímu protějšku nabídne bezdrátovost a také vyšší cenovku. V dnešní recenzi si tak představíme nejen novou Blackwidow V3 ve svém základu, ale i onu vylepšenou verzi Pro.

HADÍ DVOJNOŽKA

Před několika týdny jsme si představili bezdrátovou a kompaktní klávesnici Logitech G915 ve verzi TKL. Klasická verze s numpadem je pak považována za hlavního vyzyvatele dnešního hrdiny. Upřímně mi to ale vůbec nepřijde. Blackwidow V3 totiž dává hned na první pohled jasný signál. Tuto klávesnici rozhodně přenášet nebudete. Masivní konstrukce, která má do hloubky v nejvyšším bodě slušných 4,2 centimetru, dohromady váží přes 1 kg. Na používání u jednoho počítače či maximálně v jednom domě je to tak dobrá volba – klávesnice se v žádném bodě neohýbá a při přesouvání na stole vám i chladný hliník na vrchní straně dá jasně najevo, kdo je tady pánem. Rozhodně jej ale nelze považovat za mobilní kus vybavení, a už vůbec porovnávat s konkurenční G915.

Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz

Onen chladný a matný černý hliník dodává pořádný šmrnc dalšímu bodu, ve kterém se Razer rozhodl převzít otěže vlastní výroby. Tím jsou tlačítka, respektive mechanika a vše s ní spojené. K funkci samotných spínačů se vrátíme později, v rámci vzhledu se zaměříme na nové zpracování jejich okolí. Samotné klávesy jsou klasické, hutné, vyrobené z tvrdého plastu. Razer tak nepřechází k trendu poslední doby - snížení kláves, a zůstává u staré dobré klasiky. Navíc i celkový profil kláves je velice zajímavý a není čistě spádovitý – zatímco dolní klávesy jsou nahnuté směrem nahoru, horní zase naopak. Klávesy uprostřed pak nabídnou veskrze rovný profil. V celkové pohodlnosti sklonu vám pomohou i nožičky, které nabídnou devíti, respektive šestistupňový sklon. Psaní i hraní je tak velmi pohodlné a je možné si vše nastavit podle svého. Celkový design doplňuje průhledné ohraničení spínačů, skrze které prosvítají plné LED diody.

Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz

Díky tomu vám pod rukama hraje celé divadlo barev, které se odráží od již zmíněného hliníku a musím říct, že v tom Razer skutečně nezklamal. Není také divu – právě tento výrobce je považován za průkopníka RGB osvětlení a jako jeden z prvních dokázal vytvořit barevný ekosystém, který spolupracuje s ostatními zařízeními – nakonec dosadil LED diody i do svých hygienických masek. Je to tedy právě Razer, u kterého je to nejlepší osvětlení základem.

DVAKRÁT MĚŘ, JEDNOU ŘEŽ

Vzhledem k obrovským zkušenostem v oboru herních periférií a očekávání toho nejlepšího mě ale přesto dokážou překvapit některá z rozhodnutí, které osobně považuji za zbytečné přešlapy. Velmi oceňuji přidanou podložku pod ruce, díky které se vám zvýší poloha rukou a tím pádem se snižuje šance na syndrom karpálního tunelu. Já jsem ale musel podložku po několika dnech zkrátka odložit. Ke klávesnici je totiž dodávána bez pevného spojení – zkrátka „existuje“ a vy si jí můžete ke klávesnici přiložit, nedrží jí ale žádné magnety ani mechanické západky. To je velká škoda, ve výsledku ale můžeme za onu podložku být rádi – u konkurence takové bonusy nebývají zvykem.

Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz

Co ale Razeru chybí jsou makro tlačítka navíc. Dodatečná tlačítka jsou pouze 4, všechna určená pro ovládání hudby či zvuku obecně (otočný kruh okolo dominantního tlačítka nad numpadem) a hráči si tak nemohou sami naprogramovat kombinaci tlačítek, která by jim například koupila loadout do CS:GO nebo spustila nahrávání videa. Základní Blackwidow V3 pak nabídne pouze válec pro ovládání hlasitosti a jedno programovatelné tlačítko.

Předchozí mínusy platí jak pro základní Blackwidow V3, tak pro V3 pro. Ten největší mínus naší recenze se ale týká právě nejdražší verze, který dle mého celou tuto verzi vlastně smetává ze stolu.

KDE NEJSOU DRÁTY, TAM JSOU PROBLÉMY

Blackwidow V3 Pro, jak jsem již zmínil, představuje oproti své základní verzi jednu zásadní novinku, kterou je bezdrátovost. Společně s tím se ale samozřejmě zvyšuje cena, v tomto případě ale dost markantně. Základní V3 je na CZC.cz možné zakoupit bez slevy za 4149 korun, dražší verzi za 6849 korun. To už je dost znatelný rozdíl a Razer by si tak měl toto navýšení dost rázně odůvodnit. Ale...

Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz

Ona bezdrátovost totiž nestojí za to. Vysvětlím. Pokud si kupuju takto drahou klávesnici, která je navíc určena téměř čistě pro hráče, chci jí využívat naplno. To znamená osvětlení na 100 %, možná co nejvíce možných barevných kombinací a také časté měnění profilů. Chci také perfektní odezvu a pocit, že vůči drátům nic neztrácím.

Druhou část předchozího odstavce dělá Blackwidow V3 Pro perfektně. Mezi hraním na drátu a na bezdrátu není vidět jediný rozdíl a odezva je, dost možná i díky technologii Razer HyperSpeed, naprosto okamžitá. Nesetkáte se tu ani s vypadáváním signálu a stejně jako konkurence je zde možnost připojení jak přes rádiovou frekvenci, tak přes Bluetooth, a to až pro tři zařízení. V tomto ohledu super.

No ale pak přichází ona první část. A to je pro Razer, respektive baterku, až moc velká rána. Jak už jsem říkal, nemyslím si, že budete více jak kilovou klávesnici nějak často přenášet. Spíše bude na jednom stole a bezdrát tak bude vylepšovat celkovou vizáž a čistotu vašeho herního koutku. Jenže problém je, že jakmile využíváte klávesnici bezdrátově na 100 %, baterka vám vydrží přibližně den a půl provozu. A to je na můj vkus zatraceně málo.

Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz

Ano, je možné si životnost značně prodloužit. Razer uvádí, že při vypnutém osvětlení vám klávesnice na jedno nabití přežije okolo 190 hodin. Jenže ať rozsvítíte světélka jakkoliv, jdou hodiny rapidně dolů. Při polovičním jasu se dostanete na přibližně 4 dny práce, a i když je viditelnost světel stále slušná, přece nechcete klávesnici využívat jen na polovinu. Po týdnu nervování jsem tak nakonec skončil připojený na kabelu, který jsem se už ani nesnažil vyndavat. Pro představu přikládám oficiální tabulku Razeru.

Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz

NETRUCUJTE MI TADY

Recenzi ale určitě nezakončíme na negativní notě. Právě naopak. Když se oprostíme od bezdrátu, a tedy Pro verze jako takové, dostaneme velmi kvalitní požitek. Dostáváme se totiž k samotným spínačům. Blackwidow V3 je dodávána ve dvou variantách, a to s Razer Green nebo Razer Yellow spínači. My jsme měli k dispozici právě zelenou variantu - a to je skutečně pošušňáníčko.

Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz

Green spínače jsou takovou herní variantou Cherry MX Blue, tedy klasické klikačky. Vůči této konkurenci je dle mého názoru lépe přizpůsobená pro hraní. Celková trasa stisku je dlouhá 4 mm, aktivace nastává po 1,9 mm. Díky menší západce je nižší i odpor - dle Razeru 50 gramů, dle RTings 44 gramů. V průměru je to tedy o více jak 10 gramů menší odpor než u Cherry MX Blue, a to je obrovský rozdíl, zejména při vracení klávesy do původní polohy. Zatímco u Cherry MX Blue jsem měl problém s tím, že se klávesa zasekávala těsně před aktivačním bodem kvůli velké západce, u Razeru jsem takové probémy nezaznamenal. Celkově je pocit ze psaní i hraní skvělý a na rozdíl od MX Blue nemám potřebu mezi typy spínačů v průběhu dne přecházet.

KOMUNITA NAD ZLATO

Alfa a omega Razer produktů. Razer Synapse aneb program, díky kterému můžete ovládat celý ekosystém produktů nejen od Razeru, ale i kompatibilních zařízení. Synapse dovoluje propojit klávesnici s ekosystémem Philips Hue, Nanoleaf, Macro či Amazon Alexa společně s plnou podporou hlasového ovládání. A to je celkem bomba.

Razer Blackwidow V3 Pro
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud ale tyto záležitosti nevyužijete, můžete se spolehnout na propracovaný program, který vám dovolí si přizpůsobit osvětlení podle svých představ. Nemáte představivost? Nevadí, spolehněte se na komunitu. Jedna z nejstarších a dle mého i nejrozšířenějších komunit okolo herních periférií vám vytvoří tolika profilů, že snad ani paměť vašeho počítače nebude stačit. Nemusíte spoléhat jen na oficiální stránky Razeru, já osobně jsem vybíral z nabídky redditového fóra ChromaProfiles a několika  Google disků, které uchovávají stovky barevných kombinací. Ty následně můžete propojit s určitou hrou - klávesnice tak může u LoLka zářit jinak než u CS:GO.

Razer pak nabízí propojení i s programy, které si vyšťourají informace z právě hrané hry a efekty mohou přesunout na vaší klávesnici. Ve Valorantu či CS:GO tak může Blackwidow reagovat na nízký stav životů, výbuch granátu, smrt nebo typ mapy. Razer Synapse je, dalo by se říct, dalším suverénním produktem, který k Blackwidow V3 dostanete.

SHRNUTÍ

Kdybychom se bavili čistě o verzi Razer Blackwidow V3 Pro, koupi rozhodně nemohu doporučit. Osobně mi bezdrátové řešení nepřijde vůbec ideální a výdrž baterie je skutečně slabá – ve výsledku jsem místo obdenního nabíjení raději zastrčil kabel nastálo a nechal klávesnici svítit neustále. Ve svém základu, tedy ve verzi Blackwidow V3, je ale klávesnice skvělou společnicí pro hráče požadující prvotřídní kvalitu i možnosti nastavení. Na konstrukci, podsvícení, programu Razer Synapse a nakonec excelentních Razer spínačích jsou léta zkušeností zkrátka vidět a koupí rozhodně nepochybíte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama