The Elder Scrolls V: Skyrim Článek Průvodce Skyrimem - frakce

Průvodce Skyrimem - frakce

Maggot

Maggot

5. 12. 2011 23:23 10
Reklama

Toulat se po světě v hávu samoty a bez jakéhokoliv poslání je velice těžké. Nevíte, kdy přijde konec a vy nebudete mít komu odkázat svou sbírku kůží a očarovaného brnění. Ehm, nezoufejte, The Elder Scrolls V: Skyrim vás na tyto situace velice dobře připraví. V minulosti jsme se bavili o nezbytných základech a řemeslech, co takhle si najít někoho do party?

Ve hře totiž narazíte na celou řadu spolků, cechů, sekt, ale třeba také jednočlenných armád, které jsou ochotné se k vám hlásit. Ve výsledku už ani tak nejde o to, co umíte, nebo jakou filozofii vyznáváte, přidat se můžete prakticky k jakékoliv skupině, stát se její součástí, splnit hrstku úkolů a plácat se s ostatními NPC po ramenou jako největší bratři. A víte co? Proč ne, hra se přímo nabízí a z velké části staví právě na plnění questů pro určité druhy lidí. Nepočítejte s tím, že vás každý přivítá s otevřenou náručí. Zde je ta nejužší demografie Skyrimu.

Temné Bratrstvo (Dark Brotherhood)

Základna: Falkreath

Členové tohoto spolku jsou temnou múzou nejenom Skyrimu, ale téměř celého království Tamrielu. Ve své podstatě jde o cech nájemných vrahů, operujících ve vší tajnosti, se ctí ve tváři a měšcem zlaťáků v kapse. Způsobů jak se stát členem uctívačů temného boha Sithis je spousta, přičemž jeden z nich hraje i na takovou malou, okatou náhodu. Chcete-li do děje nastoupit jaksi plynule, navštivte Větrný žleb (Windhelm), kde lze počátek událostí odstartovat promluvou k místnímu chlapci, jenž se snaží vyvolat temný rituál, což je proces vraždy rukou člena bratrstva.

Druhou možností jak naverbovat k dětem noci, je návštěva města Riftem, kde natrefíte na postavu jménem Maul, jenž vás za drobný peníz nasměruje na patřičná místa. Rozhodně také komunikujte s obyčejnými lidmi, spousta drbů se vám zapíše do deníčku formou započatého questu a vy se tak do celé mašinérie zapojíte, aniž byste si toho byli vědomi. Pakliže ale chcete mít v rámci Bratrstva určitou nominální výhodu, snažte se posílit plížení.

Družina (The Companions)

Základna: Bílý Průsmyk

Je to tak, pokud každý z velkých cechů představuje určitý herní archetyp, jako člen Družiny se můžete těšit na plnění úkolů s jednoduchou náplní – rubat, rubat, rubat a ještě jednou rubat. S centrálou v Bílém Průsmyku jsou pravděpodobně jedním z prvních spolků, s nimiž přijdete do kontaktu, na čemž není nic špatného. Dostanete vlastní komnaty a dokonce i několika přátel, kteří jsou v boji skutečně užiteční. Chcete nějaké reference? Za městem s největší pravděpodobností narazíte na trojice válečníků, bojující s obrem. Promluvte s nimi a můžete se odpíchnout dál.

Zajímavostí pak je, že i přes mnohaletou tradici nemá Družina formálního vůdce, nýbrž jen nepsaného mentora, který sice nestojí v čele hierarchie, ale všichni jej respektují. Náplň úkolů je pak víceméně přímočará, založená na přímé konfrontaci. Pakliže byste chtěli přirovnání k některému z předešlých dílů, Družina je obdobou cechu válečníků. Chcete-li být na koni, připravte si zbraně na blízko. Přijímací rituál je přímo vyžaduje.

Ledohradská Univerzita

Základna: Ledohrad

Jako zkušení i nezkušení mágové byste měli bez váhání navštívit Ledohrad, vesničku zahalenou v nekonečných vánicích, kde noc díky valům sněhu prakticky neexistuje. Škola samozřejmě skýtá hned několik výhod pro čaroděje, jednak zde nakoupíte téměř všechna dostupná kouzla a ingredience pro lektvary, zároveň tu seženete odpovídající výbavu, přímo podporující vaše schopnosti. Osmice příběhových úkolů navíc působí velice příjemně a lehce potemněle zároveň.

Což je možná důvod, proč si při procházení místních sklepení, kde je na zdech tolik krve, jako na jatkách – tedy jako na průměrné německé střední škole – budete připadat trošku jako Harry Potter. Součástí školy je i velice rozsáhlá knihovna, kde najdete jednak celou řadu běžně dostupných knih, ale také spoustu jiných vzácných zápisků, týkajících se třeba i historie univerzity. Pokud vám nebude stačit porce úkolů v rámci školy jako takové, můžete vypomoci místnímu osazenstvu. Sympatický knihovník pro vás má vždy práci.

Cech zlodějů (Thieves's Guild)

Základna: Riften

Jako zloděj to musíte umět se zámky, hbité kapsářské prsty také najdou uplatnění, k čemuž se vám notně hodí i plížení. Tyto atributy vám dokonale postačí k tomu, abyste sérií několika úkolů proletěli jako nůž máslem a nepřišli k úhoně. Abyste ovšem vůbec dostali šanci se ucházet o místo kvalifikovaného zlodějíčka, musíte zaskočit na trh za personou jménem Brynjolf, který vás provede přijímacím questem, na jehož konci čeká jen několik dalších úkolů.

Druhý způsob jak se stát členem cechu zlodějů je promluva k postavě jménem Maul, s níž jste se mohli setkat i v případě Temného Bratrstva. Při prolézání dungeonů po celém Skyrimu najdete několik drahokamů, ocejchovaných jako "Neobvyklý kámen". Sbírejte je, pečujte o ně, prostřednictvím nich se pak dostanete do hlubin Riftenu mnohem snadněji. Ostatně, po sebrání prvního z nich se vám postup automaticky zapíše do deníčku.

Bardská Univerzita (Bards College)

Základna: Samota

O pěvcích se mluví jako o vznešených jedincích, schopných sbalit prakticky jakoukoliv živou bytost pomocí uměleckých vloh, ať už přírodních, či uměle vypěstovaných. V téměř každé hospůdce narazíte na barda, s jedním z nich se setkáte i v rámci plnění postranního úkolu ve Vorařově, jedné z prvních vesniček. O přijetí na univerzitu posléze rozhoduje úvodní quest, během něhož musíte najít ztracené verše, které, jak brzy zjistíte, nejsou kompletní. Improvizujte, improvizuje…

Přirozenou výhodou pravého barda je zejména schopnost řečnictví, s takovou bude váš život mnohem jednodušší a to nejenom v rámci univerzity, ale v rámci hry obecně. Ačkoliv na manipulaci skrze rozhovory není ve Skyrimu kladen takový důraz jako například v sesterském Falloutu, svižný jazyk vás může často ušetřit mnoha problémů. Podobně jako univerzita v Ledohradu, i zde se můžete těšit na rozsáhlou knihovnu, určenou zejména milovníkům beletrie.

Čepele (The Blades)

Základna: Chrám Skyhaven

Úloha Čepelí je ve Skyrimu o něco méně patrná, jak v případě předešlého Oblivionu. Nutno dodat, že původní členové byli trénovaní lovci draků, tudíž asi chápete, že úkol zaměřený na obnovení tohoto prastarého řádu má své opodstatnění, ačkoliv je oproti ostatním frakcím víceméně upozaděn. Jakmile ale naverbujete základní členy, rozhodně se nebojte jejich doprovodu. Jako zkušení válečníci vám nejednou vytrhnou trn z paty. Ačkoliv za to samozřejmě ruku do ohně nedáme.

Bouřné Hávy / Imperiální legie

Obě zmiňované strany jsou příkladem militantních buněk, operujících napříč celým Skyrimem. Zatímco Bouřné hávy zastupují rebelskou povahu a "čistou" touho po osvobození regionu, legie představuje spíše globální jednatele v rámci politiky. Na jakou stranu se přiklonit? Je to na vás, záleží na preferované filozofii, tak jako tak na vás v obou případech čeká solidní porce úkolů, týkajících se nejenom osvobozování a redukování řad oponentů. Chcete-li se ucházet o členství Bouřných hávů, navštivte Větrný žleb, v opačném případě zaskočte do Samoty.

Šedovousí (Greybeards)

V rámci regulérní příběhové linky za stopkou dračího boha Alduina se setkáte i s těmito dědečky, kteří sídlí na jednom z nejvýše položených míst Skyrimu. Odpusťte jim jejich mentorskou autoritu, léta tréninku dračích řevů z vás zkrátka udělají, ehm, senilní jedince. Jejich přístup k lidem tam dole je samozřejmě naprosto chladný, spousta cestovatelů vám řekne, že s nimi nikdy neměla šanci promluvit a že si spolek jen zřídkakdy objedná zásoby potravin. Jeden z postranních úkolů se týká právě i donášky potravin až do domu. Když to máte při cestě… při výstupu na Hrothgar si dejte pozor na nebezpečné  sněžné trolly.

Daedra

Úkoly pro daedrické bohy jsou skutečně jedny z nejlepších ve hře. Co ztrácejí na rozmanitosti náplně, to nabírají na humorných, až absurdních okolnostech a také odměnách. Abyste mohli plnit úkol pro daedrického boha, musíte často splnit několik přijímacích podmínek, mezi což se počítá například obětování člověka a podobně. Svatyně jsou rozeseté prakticky po celém Skyrimu (v otevřené přírodě), tudíž nemějte strach, že byste je přehlédli. Nutno dodat, že odměny za splněné úkoly jsou mnohdy velice užitečné a prakticky v každém směru unikátní. Rozhodně si je opatrujte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama