Článek Průvodce po freeware hororovkách

Průvodce po freeware hororovkách

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

21. 12. 2006 23:00
Reklama

Při pátrání v našem archívu jsem narazil na nespočet her zaměřených právě na ty, kteří se nebojí vkročit ani za černočerné noci na hřbitov a opékat si buřty vedle polorozbořené hrobky. A ani mne nepřekvapilo, že valná většina z nich jsou adventury, neboť tento žánr je pro temné příběhy jako stvořený. Na své si však přijdou i fanoušci first person akce, pro které máme v dnešním denním menu připraven jeden nesmírně povedený survival horor. Připoutejte se, začínáme.

Hororová tvorba Bena „Yahtzeeho“ Crosshawa

Yahtzee je pseudonym autora, jenž se v posledních letech stal žijící legendou AGS scény. Tento geniální herní vývojář je totiž schopen i z prachprosté plošinovky udělat dílo s atmosférou tak hustou, že by se dala krájet jen nejostřejším nožem ze švédské oceli, a příběhem tak zajímavým, že by leckteré komerční rádoby duchaplné výtvory mohly závidět.

Když mluvím o plošinovkách, pak mám na mysli zejména titul 1213, který na první pohled neupoutá prakticky ničím – nízké rozlišení, průměrná grafika... Jenže již několik minut hraní dá zapomenout na technické zpracování a hráč si uvědomí, v čem tkví hlavní kouzlo tohoto dílka – v už zmiňované naprosto uchvacující atmosféře vězeňského prostředí. Velmi potěší zapracované adventurní prvky – procházení spisů v počítačích, hledání předmětů k postupu dál… Scénář samotný je dosti propracovaný, o tom svědčí i následné duo epizodických pokračování, v nichž se celá zápletka postupem času vysvětlí.

Pomalu, ale jistě se dostáváme k tomu, co je stěžejním bodem Yahtzeeho tvorby, k adventurám. Dá se bez nadsázky říct, že právě on je jedním z nejlepších scénáristů ve freeware světě, ne-li vůbec nejlepším. Může za to nejen jeho schopnost vykreslit charakteristiku všech postav vyskytujících se v příběhu, ale také téměř geniální zpracování dialogů. Jeho texty mají svébytný styl a celá hra je tak malým uměleckým dílem.

Hororový podtext mají rovnou tři Yahtzeeho adventury, postava celosvětově hledaného zlodějíčka Trilbyho se vyskytuje ve dvou z nich. Ve 5 Days A Stranger se pokusí vykrást sídlo nedávno vymřelého rodu DeFoeů, kde by se podle všeho mělo skrývat nepředstavitelné bohatství. Jenže ve chvíli, kdy se dostane dovnitř do vily, se za ním okno nenávratně zavře. V tuto chvíli se ocitne spolu se čtyřmi dalšími lidmi v zajetí strašidelného domu, nočních můr, v nichž hlavní roli hraje muž s maskou na tváři, nepříčetným výrazem a mačetou v ruce. Spolu se svými společníky bude Trilby zkoumat strašlivá tajemství domu a odhalovat nechutný, zlý a temný příběh sira Rodericka, jeho dvou synů a okolností jejich smrti. Více prozrazovat nebudu, pokud vás tento úvod navnadil, tak neváhejte a vstupte do tohoto fantastického a děsuplného příběhu. Rozhodně neprohloupíte.

Lupič Trilby se objevil i v adventuře Trilby´s Notes, jež navazuje na 5 Days A Stranger. Nebudu se zde rozepisovat o detailech příběhu, protože bych tím připravil mnohé hráče, kteří ještě nedohráli první díl, o nezapomenutelný zážitek z jeho konce. Nicméně věřte, že Trilby´s Notes je dost možná nejstrašidelnější a nejdrsnější volně šiřitelnou hrou vůbec. Menší nedostatky jsou pouze v ovládání, které je pojato velmi netradičně – hráč musí psát úkony na klávesnici. Autor to zdůvodňuje snahou dosáhnout dojmu, že si Trilby vše zapisuje do poznámek, nicméně tento způsob mnohdy ztíží i zcela banální puzzly.

Když už se bavíme o tvorbě Yahtzeeho, nesmíme zapomínat ani na vesmírnou strachuplnou adventurku 7 Days A Sceptic, což je nepřímé pokračování dvou výše zmíněných titulů. A oč jde? Na palubu kosmické lodi je vtažena schránka s tajemným obsahem načež se začnou dít věci vskutku prazvláštní. Všech sedm dní si hráči mohou smlsnout na opravdu tuhém, drsném a nečekanými událostmi prolezlém hororu…

Ostatní nadmíru kvalitní adventury

Dalším významným počinem, který nesmíme opomíjet, je Lost in the Nightmare od původem tureckého autora, jenž si říká CoolBlue. Ten při tvorbě scenérií použil renderovacích schopností Half-Life 2 enginu, kde si vytvořil lokace a efektní scény, což dává Lost in the Nightmare známku vizuální výjimečnosti. Děj jde kvalitou ruku v ruce s technickým zpracováním – hlavní hrdina, soukromý detektiv, má za úkol prozkoumat případ tří zmizelých táborníků právě kdesi v Turecku. To vše v ponuré, strašidelné atmosféře. Samotná zápletka ubíhá téměř jako interaktivní film, mnoho adventurních prvků (sbírání předmětů, řešení puzzlů,…) je zredukováno na minimum, nicméně to není vůbec na škodu. Pokud vám nevadí poněkud větší instalační soubor (cca 90MB), pak byste tento skvost určitě neměli minout.


Zapomínat by se nemělo ani na dílko Missing, ve kterém se vžijeme do role manžela, jehož družka se i s dítětem ztratila kdesi na dovolené. I když rodinné vztahy za moc nestojí, muž se rozhodne vydat se na osudné místo a zahájit pátrání. Jedná se o strašidelnou adventuru příběhově na výši, výsledný dojem bohužel kazí vcelku průměrné technické zpracování.

Survival horory

Žánr first person akcí není na freeware scéně tak rozšířený jako v komerčních hrách, nicméně i zde se najdou výjimky potvrzující pravidlo. A protože dnes máme v merku právě hororové hry, byla by chyba nezmínit výtečnou střílečku Project Firestart. Účastník letošní Retro Remakes soutěže si v našem malém redakčním hlasování vysloužil deváté místo ze sedmi desítek her. Nejvíce boduje technickým zpracováním – autoři si doslova vyhráli se světlem a stínem, což jim umožnilo nastolit tísnivou, děsuplnou atmosféru.

Halloweenské řádění

Ačkoli se Halloween v českých luzích a hájích moc neslaví, ve světě je tento svátek velmi populární. Není se tedy čemu divit, že se strašidelné převleky a vydlabané dýně často objevují v zahraniční freeware tvorbě. Mezi ty nejlepší, které máme v archívu, patří bezesporu temná plošinovka Trick and Treat, dále pak akční plošinovka Samhain, což je keltský název pro Halloween. V neposlední řadě bych rád vyzdvihl až strašidelně jednoduchou logickou hříčku BeGhouled, variaci na Bejeweled.

Na koho se nedostalo

Místo vymezené pro tento tematický článek se kosmickou rychlostí blíží ke konci, nicméně mi to nedá, abych nezmínil ještě několik výborných titulů.

Backstage – tajuplné RPG s příběhem, jenž hraničí s psychologickým hororem
The Criminal – Game Maker adventura s netradičním ovládáním
Bestowers of Eternity – adventura v AGS z new yorského prostředí
Horror Hotel – černobílá adventura s průměrným příběhem a zpracováním

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama