Pro Evolution Soccer 6 Recenze Pro Evolution Soccer 6

Pro Evolution Soccer 6

Martin Strnad

Martin Strnad

6. 3. 2007 23:52
Reklama

Není to tak dávno, co jsme zde proklepávali další přírůstek série FIFA na Nintendu DS a teď se nám do rukou dostává jeho přímý oponent. Dlouho hrála série FIFA a Pro Evolution Soccer vyrovnanou hru na všech hřištích interaktivní zábavy. S příchodem nových platforem se ale poměr sil změnil a finanční gigant Electronic Arts předběhl rychlejší reakcí konkurenci, když zasadil své fotbalové sémě i do nově příchozích zařízení. Vedle Playstation Portable a Xbox 360 se ale po delší, dvouleté proluce, dostává Pro Evolution Soccer i na naši oblíbenou šedou myš, kde proti němu nestojí letitá řada her pomalu vylepšovaných (ovšem ne vždy směrem k lepšímu) neutuchajícím ročním cyklem sportovních sezón, ale pouze dva minimálně odlišné fotbalové tituly. Co tedy může tento fotbal nabídnout oproti FIFA? Budete se divit, ale je toho docela hodně.

Mičudo Fotbaldona

Pamatujete si všichni na (ne)přátelská fotbalová setkání se svými klukovskými kamarády v dětských letech, (ne)příjemné soutěže v honění za mičudou v tělesné výchově nebo dokonce vaše dorostenecké v přespolní lize? Co byste řekli tomu, kdybyste se namísto studií, práce a usedlého rodinného života dali na dráhu profesionálního fotbalisty a ještě sebou vzali všechny ty kluky, co s vámi vždycky hráli na vesnickém hřišti? Nic není nemožné, protože právě to si můžete zkusit v PES 6 na Nintendo DS. Kde FIFA 07 nasazuje téměř přesné tabulky hráčů a licencované týmy a ligy, tam PES 6 sází na svobodu tvorby a nastavení jednoho každého hráče vašeho týmu. Vedle jmen hráčů, dresů a případného loga týmu, jež si zde můžete nakreslit pomocí dotekového displeje, si tak můžete vytvořit různé typy fotbalistů, od obranáře, přes střelce, stopera a další dle vlastního gusta. Pravda, kdo si jenom chce zahrát za svůj dream team z některé ze světových lig, může docela jistě ostrouhat, protože těch by se tu člověk na prstech dvou zdravých rukou s přehledem dopočítal.

Couch nás povede…

Naprostou svobodou ve vytváření týmů výčet možných úprav a nastavení nekončí. Opět se nelze ubránit prvotnímu srovnání s FIFA 07 pro stejnou platformu, kde se vám dostalo maximálně možnosti několika přednastavených pozic hráčů v poli a výměn v průběhu zápasu, čímž vaše svoboda končila. Zde ale čekejte bezmála fotbalový manager. Vedle možnosti vytvořit si vlastní sestavu a její postavení na hřišti si tak můžete naeditovat vlastní strategie, tlačítka pro jejich aktivaci se následně objeví při hře samotné, nakupovat a prodávat hráče, jejichž cena a schopnosti mimochodem s vaším postupem hrou stoupají (případně klesají), ba dokonce provádět podobné transakce přes wifi rozhraní konzole s vašimi kamarády.

… přes všechny soutěže

Tak to bychom měli všechny ty serepetičky kolem libovolných úprav a nastavení, ale teď už konečně vhoďme míč do hry. Míč zde můžete vhodit zrovna do několika herních módů. Vedle klasického přáteláku si zde proti umělému protihráči zahrajete ještě ve světovém šampionátu, kde si projdete celým postupem pěkně odspoda kvalifikační tabulky jako ti největší loseři až po zlatý pohár. Singleplayer zde uzavírá nastavitelná (ani tady se tomu nevyhneme) soutěž, kde si můžete přímo vybrat svých až 15 protihráčů. Ta pravá sranda ale začíná až s multiplayerem. Ten tady, stejně jako přehršel singleplayer módů, v neprospěch FIFA 07, přidává značnou část té pravé zábavy. A to hned dvojitě. Kromě toho, že si se živým oponentem zahrajete i když váš kamarád zrovna nemá svou kopii PES 6, můžete se také připojit k internetu a najít si protivníka tam. Online i offline statistiky jsou pak příjemnou samozřejmostí. Ani jednou z těchto možností konkurence neoplývá, takže ji zde PES 6 stírá na celé čáře.

Hoň, hoň, hoň mičudu!

Jakmile ale zazní hvizd rozhodčího a balon padne na kopačku, začíná jít do tuhého. Ovládání zde, stejně jako zbytek hry, příliš podobnosti s konkurencí nepobralo a pro virtuální fotbalisty navyklé na jednoduchost typu FIFA je setkání se s PES docela tvrdým nárazem. Prvním překvapením je automatické přepínání vámi ovládaného hráče jako implicitní nastavení. To si samozřejmě můžete předělat na poloautomatické, jež vám alespoň uvolí přepínat hráče manuálně i když si se svou otravnou výpomocí nedá pokoj, nebo na plně manuální. Přesto je ale docela otrava, když je první setkání s hraním natolik chaotické. Tím ale výčet nekončí. Ono automatické přepínání hráče je totiž jediná automatická věc co se ovládání týče, zbytek je především na vás. Takže žádné vypomáhání se směřováním míče nebo automatické nabíhání hráčů pro nahrávku, na snadné střely z oleje zrovna zapomeňte a nějaké dlouhé přihrávky jsou bez delší praxe nemyslitelné. Nikoho z vašeho týmu nenapadne stoupnout si tak, aby v trajektorii přihrávky nestály další tři protihráči. Jednoduše řečeno zde platí rčení, co si člověk sám neudělá, to nemá. Tím pádem stoupá alespoň ze začátku obtížnost a hra se může zdát až příliš těžká, nicméně po nějaké té hodince strávené proháněním mičudy vám dojde, že ne jenom vaši hráči, ale i ti na druhé straně hřiště moc inteligence nepobrali a jakmile překonáte démona ovládání stane se nepřekonatelný démon z vás a začnete využívat přesně těch chyb, které vám hru ztěžovali ze začátku. Protihráči si totiž taktéž moc nenabíhají na přihrávky, v obraně často stojí jako solné sloupy a skluz, to je pro ně cizí slovíčko.

Docela … ehm … pěkný stadion

Jestli PES 6 pro NDS v mnoha aspektech dotahuje a dokonce přesahuje svého soupeře, pak jedním z těchto aspektů určitě není audiovizuální zpracování. Na komentář, jakkoliv byl ve FIFA 07 pro NDS rozpačitý a zkratkovitý, můžete zapomenout. Komentátor se zde ozve pouze když padne gól a to většinou jednoslovně. Podobně je na tom i zbytek. Solidní a rychlá grafika předváděná na slabším hardwaru ve FIFA 07 je proti PES 6 zlaté prase. Opravdu krabicojidní hráči jako podle kopíráku rozlišitelní snad pouze podle barvy vlasů, jmen a statistiky únavy v radaru, občas působí jako banda robotů s podtaktovanými procesory na dovolené. Ve složitých gólových situacích dochází často k celkovému zpomalení hry, nikoliv úmyslnému.

Odpískáno, dohráno!

Pro Evolution Soccer 6 pro NDS je jako druhá strana mince. Má mnoho příjemných zpestření a funkcí, které chybí konkurenci, je serióznější a nadupanější, ovšem tohle všechno si muselo někde vzít daň. Tou daní je zde technické zpracování. Chápeme, že NDS je platforma výkonnostně i paměťově nejchudší, nicméně FIFA 07 to graficky zvládla, tak proč v tomhle směru hází PES 6 flintu do žita? Je to opravdová škoda, protože právě lepší grafika by dokázala zakrýt chybičky jako menší neposlušnost ovládání, přihloupější AI a chybějící komentář (který nám mimochodem ani moc nechyběl). Mohl to být unikátní triumf nad fotbalovým absolutismem série FIFA, takhle jde spíš o jakýsi otřes trůnem nikoliv nejlepšího, ale nejpopulárnějšího sportovního simulátoru.

Pro Evolution Soccer 6
Windows PC
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Nintendo DS

Verdikt

Solidní fotbalová hra pro Nintendo DS, která v mnohém překonává konkurenci a jasná volba pro trpělivějšího sportovně založeného hráče, co má rád vše pod kontrolou, pro zbytek příležitostných hráčů spíše nepříjemná zkušenost z neustálé prohry.

Co se nám líbí a nelíbí?

Široká možnost úprav a nastavení, počet herních módů, online multiplayer, herní doba
Celkové technické zpracování, ne příliš briskní AI, náročnější ovládání
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama