Preview Článek Preview The Pegasus Expedition - máme tu dalšího zájemce o trůn grand strategií?

Preview The Pegasus Expedition - máme tu dalšího zájemce o trůn grand strategií? | Kapitola 2

Michael Durčák

Michael Durčák

2. 6. 2022 17:00

Seznam kapitol

1. ZASE TA GALAXIE 2. U JEDNACÍHO STOLU

Svéráznému žánru grand strategií už řadu let dominuje Paradox se svými vypilovanými sériemi, čas od času se ale najde vyzyvatel se zajímavým nápadem nebo funkčním konceptem. Bude mezi ně patřit i The Pegasus Expedition studia Kalla Gameworks?

Reklama

MIKRO? MAKRO!

Jak už možná samotné příběhové pozadí napovídá, The Pegasus Expedition je o makro managementu a dlouhodobém plánování. Plánování vlastně všeho. Od těžby surovin, přes stavby, až po flotily vesmírných válečných lodí. Zapomeňte na vypiplávání jednotlivých měst či jednotek. Tady budete kolonizovat celou galaxii, takže pokud něco postavíte na jedné z mála jakž takž obyvatelných planet v systému, nejdřív na ní umístíte základnu a pak jí udáte směřování za pomoci vybudování určitého typu budov. Na všechno musíte mít energii a další zdroje, no, zkrátka kdo hrál někdy nějakou podobnou hru, asi si dovede představit, jak bude systém vypadat.

Slabou stránkou podobných her pak často bývá politická složka. Vývojáři však slibují, že tentokrát tomu bude jinak. Zapomeňte na šablonovitou diplomacii. Zde na každém vašem rozhodnutí záleží a všechny aktéry jednotlivých zápolení budete znát osobně. Spravujete tu totiž fakticky nejužší válečný štáb lidstva a ne jen jednoho zaměnitelného lídra.

Vaši nepřátelé jsou pak skutečné postavy s rozlišitelným jménem, příběhem, reakcemi a dalšími aspekty, které z nich konečně nedělají ploché panáky. Může snad tohle být po těch letech první grand strategy videohra u níž se budeme bavit při diplomacii? Uvidíme, ale našlápnuto mají tvůrci slušně.

Se silně zabudovanými RPG elementy a personalizací nejen vaší, ale i znepřátelených frakcí souvisí už výše zmíněné konsekvence rozhodnutí v příběhu. Po vzoru například slavného sci-fi románu Enderova hra tady zapomeňte na černou a bílou. Na hraní si na dobráky a padouchy. Válka je krutá a nelítostná a ne vždy budete mít možnost neušpinit si ruce. A upřímně? Těším se na to. Bude to vítaná změna od sterilních cílů sérií jako Civilizace nebo Humankind.

Preview The Pegasus Expedition - máme tu dalšího zájemce o trůn grand strategií?
i Zdroj: Tisková zpráva

Navíc budete kvůli nedostatečným zdrojům a obyvatelným planetám neustále hnáni do konfliktu. Ten je zde řešen ovšem poněkud zvláštně. Jak už bylo řečeno, ovládáte celou vaši flotilu a soubojový systém pak hodně záleží na dvou věcech – počtu lodí ve flotile a zvolené taktice.

Strategických manévrů si můžete vybrat už v demu kolem deseti při ofenzivě i defenzivě, avšak celý systém (jež si evidentně bere něco ze starých sci-fi her) působí tak trochu jako primitivní kámen, nůžky, papír. Občas tedy vaši volbu můžete podpořit raketami a jinými zbraněmi, to je ovšem vedlejší. A zatímco při prvních několika šarvátkách vás budou tyhle taktické šachy bavit, logicky vás to díky jaksi plochému systému přestane bavit a budete chtít, aby většinu bitev odřídil počítač. 

NEOSEKANÝ DIAMANT

Pokud pomineme plochý soubojový systém, tak mnoho hráčů zřejmě odradí i celkový vizuál hry. The Pegasus Expedition prostě nevypadá jako hra vydaná v roce 2022. Vše od uživatelského rozhraní přes postavy (u nichž chybí dabing) až po modely planet či lodí vlastně trochu připomíná přesně před dvaceti lety vydanou hru Space Rangers. A to je prostě málo. Stejně tak například vývojový strom vypadá jako něco, co vypadlo z webových her Webgame nebo Ogame.

Preview The Pegasus Expedition - máme tu dalšího zájemce o trůn grand strategií?
i Zdroj: Tisková zpráva

Nechme však tvůrcům prostor pro zlepšení a doufejme, že potenciální hráče zastaralá grafika neodradí. Byla by to vzhledem k poutavému příběhu a snaze překopat zaběhnutý videoherní žánr škoda. A možná že i dobré prodeje pak pomůžou sehnat peníze na líbivější assety, které na tuhle expedici bojující o osud lidstva nalákají další hráče.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama