Preview Článek Preview The Pegasus Expedition - máme tu dalšího zájemce o trůn grand strategií?

Preview The Pegasus Expedition - máme tu dalšího zájemce o trůn grand strategií?

Michael Durčák

Michael Durčák

2. 6. 2022 17:00

Seznam kapitol

1. ZASE TA GALAXIE 2. U JEDNACÍHO STOLU

Svéráznému žánru grand strategií už řadu let dominuje Paradox se svými vypilovanými sériemi, čas od času se ale najde vyzyvatel se zajímavým nápadem nebo funkčním konceptem. Bude mezi ně patřit i The Pegasus Expedition studia Kalla Gameworks?

Reklama

Sedmičlenné studio Kalla Gameworks z Finska si dalo za úkol změnit jednou provždy žánr grand strategy za pomoci jejich nového titulu The Pegasus Expedition. Než však začnete vytahovat peněženky, trochu vás zchladíme. Datum vydání totiž v době psaní tohoto textu není známo. Vývojáři nám v uvozovkách zatím dají k dispozici jen demo, které bude k dispozici hráčům od 13. června.

Co má být však na The Pegasus Expedition tak speciálního? Inu, tvůrci chtějí po vzoru Mass Effectu vytvořit poutavý sci-fi příběh, kvůli němuž budete chtít odehrát další a další kolo. V sázce je hodně. Lidstvo se totiž nachází v klíčovém bodu svých dějin. Bylo napadeno agresivní mimozemskou rasou zvanou Colossals ve své domovské galaxii. A aby uniklo úplné zkáze, vyslalo expedici do galaxie Pegasus.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Datum vydání: 2022 – od 13. června demo
  • Cena: Není známa
  • Příběh: Tvůrci slibují, že do jinak příběhově chudého žánru grand strategy dokáži vtěsnat dechberoucí příběh o lidstvu na zoufalé expedici, která buď přinese našemu druhu spásu nebo záhubu.
  • Macro managment: Finští vývojáři sázejí na to, že po vzoru her jako Master of Orion nebo Stellaris vás bude bavit macro managment vaší říše. Nebudete tu však navigovat jednotlivé lodičky, ale celé flotily.

Galaxie Pegasus měla být údajně prázdná a bez života, tudíž ideálním místem pro kolonizaci lidmi. Avšak opak byl pravdou. Oblast překypovala životem a různými frakcemi. No, zjednodušeně řečeno by se dalo říci, že tamním obyvatelům se nelíbilo, že jim chcete osídlit jejich svět. Výkvětem této galaxie je pak Tamarin Empire, které však lidé z expedičního sboru šťastnou náhodou zničí a zahubí tím kromě hlavní planety impéria taktéž jejich císařovnu. A víc, no, víc se vlastně vývojáři rozhodli z příběhu neprozrazovat.

MOC V RUKOU

Ve finále to však nemusí být na škodu. Příběh si evidentně bere inspiraci ze série Homeworld, jejíž první se taktéž točí kolem zoufalé expedice rozhodující o osudu lidstva. Tentokrát se nebudete starat o jednu jedinou loď a vaším cílem nebude jediná planeta. Tentokrát budete spravovat mocné expediční síly a jejich mnoho flotil.

Při psaní toho preview jsem si vlastně uvědomil, že vývojáři mají do jisté míry pravdu. Ano, hry z žánru grand strategy často postrádají ucelenější příběh. Často si ho hráč musí domýšlet sám, nebo ho občasní hráči hledají u let’s play sérií různých YouTuberů. A pokud už si zahrajete nějakou zapamatováni hodnou partii třeba s kamarády, v průběhu týdnů či měsíců vzpomínky na ní vyblednou.

V případě The Pegasus Expedition by se vám tohle stát nemělo. Hlavní konce mají být dle slov tvůrců fakticky dva a jsou naprosto logické – buď se vám lidstvo podaří zachránit, nebo zahyne. V tomhle bude příběh lineární, avšak jednotlivé konce se budou lišit na základě vašich rozhodnutí a činů během snahy obsadit galaxii Pegasus a celkově má být různých variant skoro až tři sta.

Tady budete kolonizovat celou galaxii

Právě příběh, který chybí u konkurence jako je Stellaris, je pak největším lákadlem hry a pokud se to finským vývojářům podaří, můžou s hrou udělat díru do světa. Jenže, jak se to vlastně hraje?

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama