Preview Selaco Článek Preview Selaco, horkého adepta na krále boomer shooterů

Preview Selaco, horkého adepta na krále boomer shooterů | Kapitola 2

Jaroslav Burda

Jaroslav Burda

19. 8. 2022 19:10 2

Seznam kapitol

1. JAKO V DEVADESÁTÝCH 2. TOHLE BUDE JÍZDA

Nevím, jestli svět potřebuje další retro pixelartovou střílečku, pro které se mezi hráči vžil pojem boomer shooter, ale TUHLE, věřte mi, bezesporu chtít budete!

Reklama

ZA TROCHU NÁBOJŮ ŠEL BYCH SVĚTA KRAJ

Aby vnoření se do světa Selaca bylo úplné, hra obsahuje kvalitní zvukovou stopu, a to včetně dabingu, ke kterému byli přizváni profesionální herci. Dawn dabuje talentovaná Melissa Medina, další obsazení bude odhaleno později. Za zmínku stojí taktéž syntetizátorová hudba, do líté sci-fi řežby zapadající jako pověstný hrnec na zadek. 

Altered Orbit Studios si dali práci a zaplnili levely mnoha věcmi a zařízeními, která lze otevírat, spouštět, házet, aktivovat a jinak s nimi manipulovat. 

Jak to celé vypadá? Inu jako klasická retro akce, pro které má část hráčů nostalgickou slabost a jiní nechápou, jak v době kvalit Unreal Engine 5 a fotogrammetrie TOHLE může někoho rajcovat. Ať se řadíte tam či onam, Selaco triumfuje zdařilou prací s nasvícením scén, zcela zničitelnými materiály a interaktivitou prostředí. Altered Orbit Studios si dali práci a zaplnili levely mnoha věcmi a zařízeními, která lze otevírat, spouštět, házet, aktivovat a jinak s nimi manipulovat. 

Nechybí různé vtípky, jako např. mrtvoly vojáků, které se k vám natáčejí ve 2D spritech (z boku) po vzoru klasických '90 akcí, i když v akci samotné jsou modely plně trojrozměrné. Kopaná s ustřelenou hlavou nepřítele sem zabloudila z Blooda. Po vycachtání se v krvi za sebou zanecháváte hemoglobinové otisky jako Duke Nukem. Střelba do hasicího přístroje, případně do barelů s vodou dělá to, co byste očekávali a můžeme pokračovat dál. Mezi praktické mechanismy řadím třeba zbudování vlastního krytu z okolních předmětů, které akční klávesou převrátíte, a efektivní superskluz. Co ještě definovalo doomovky? Samozřejmě secrety! A máme je i zde; lovci tajných místností si přijdou na své. Ve hře je taktéž možné střádat kredity, později utrácené například za životodárné plechovky s energetickými nápoji (zde Arachno Cola) doplňující životy. Ostatně sběr lékárniček či doplňování zdraví pomocí jakéhokoliv jídla a aktivace štítů je dalším klasickým herním mechanismem. 

Preview Selaco, horkého adepta na krále boomer shooterů
i Zdroj: Jaroslav Burda / Hrej.cz

Věřte mi, že už na prostřední obtížnost "hard" bude vaše zdraví klesat nebezpečně rychle. Pohyb, skluzy, změna krytů a přesná muška jsou elementární požadavky pro zdraví v zelených hodnotách. Na své si přijdou milovníci zbraní, které mají dva režimy střelby nebo možnost cílení přes mířidla a každý nový, korditem ovoněný kousek je radost třímat v rukách. Granáty dělají velkou paseku. Gunplay je špičkový a levely jsou po hektických přestřelkách zralé na totální virtuální rekonstrukci. Velmi uspokojující! Autoři zahrnuli i vnitřní systém odměn, který pracuje identicky jako v novodobém Wolfesteinu od Machine Games. A mnoho a mnoho dalšího. 

KUPUJTE TO!

Selaco je bezesporu kandidátem na trůn nejlepší retro FPS, které nás v budoucnu čekají. Měl-li bych si vybrat jeden nostalgický návrat ke kořenům, rozhodoval bych se mezi ním a Graven. Kombinace svižné hratelnosti, skvělých zbraní, absolutní zničitelnosti prostředí a velmi solidní UI, v kombinaci s našlapaným soundtrackem a vizuální pastvou (to nasvícení!), dělá ze Selaco horkého adepta na retro akci roku. A kdy že se budeme moci opájet touto zdařilou střílečkou? Již 13. června 2255. Ne, nejde o překlep, ale další vtípek ze strany vývojářů. Jak jsem na Steamu nakoupil, tak prodávám. Snad se dočkáme brzy.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama