Preview Selaco Článek Preview Selaco, horkého adepta na krále boomer shooterů

Preview Selaco, horkého adepta na krále boomer shooterů

Jaroslav Burda

Jaroslav Burda

19. 8. 2022 19:10 2

Seznam kapitol

1. JAKO V DEVADESÁTÝCH 2. TOHLE BUDE JÍZDA

Nevím, jestli svět potřebuje další retro pixelartovou střílečku, pro které se mezi hráči vžil pojem boomer shooter, ale TUHLE, věřte mi, bezesporu chtít budete!

Reklama

Návrat ke klasickým střílečkám z divokých devadesátek neustále nabírá na obrátkách a virtuální poličky a katalogy se plní novými a novými přírůstky. Vyjmenujme jen ty nejpovedenější z poslední doby: Graven, Wrath: Aeon Of Ruin, Ion Fury, Project Warlock, Strafe, Prodeus, Dusk, Forgive Me Father, ale také například český Hrot a mnohé další. Kde je poptávka, tam je i nabídka a přesto, že se může zdát trh mírně přesycený, minout takový vybroušený skvost, jakým je Selaco, by byla skutečně věčná škoda.

Na hru jsem narazil díky letním konferencím, a především pak Summer Game Fest 2022 na Steamu, který se stává oblíbenou tradicí a každoročním lovištěm více či méně povedených demo verzí a ochutnávek. Mezi ty lepší kousky v rámci fps škatulky bych zařadil Bloodem načichlé Cultic (vyzkoušejte demo!) a především pak sci-fi akci Selaco. Druhá jmenovaná nyní zažívá oprávněný úspěch mezi herní komunitou, a to jak ostřílenými pardály, kteří oprášili své zabijácké instinkty z Dooma a Quakea, tak i nadšenými streamery. Ať už si rozkliknete články nejočekávanějších akčních her nebo si pustíte svého oblíbeného influencera, Selaco nasává obrovský úspěch od herní i novinářské komunity. Ani já nebudu vybočovat z řady, protože debut od Altered Orbit Studios je skutečně lahůdka pro gurmety, kteří svůj steak chtějí, když ne syrový, tak aspoň krvavý.

BOOM-BOOMER-SHOOTER

Co stojí za úspěchem Selaca? Je to především celkový pocit z hraní, ruku v ruce s vyladěným gunplayem, který umí být přesně tak uspokojivý, jak si od FPS přejeme a čeho nejsou mnozí vývojáři schopní dosáhnout (např. Far Cry 3-6 a jeho papundeklové kvéry). Celkový výraz hry pak povyšuje neuvěřitelná plynulost, jakási ladnost pohybu a rychlost, ale především kombinace všech těchto prvků dohromady. Vše do sebe zapadá a šlape jako švýcarské hodinky. Selaco si bere to nejlepší z obou světů: ty nejlepší elementy z Dooma a Quakea a moderní prvky jako např. skluz z Apexu, totální destrukci prostředí a slušnou umělou inteligenci nepřátel, kterou mnozí připodobňují k taktice jednotek z F.E.A.R. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Plánované datum vydání: 13. června 2255 (vážně!)
  • Potěší vás v případě, že: Milujete tradiční fps akce a retro
  • Česká lokalizace: Ne
  • Bude vás bavit, pokud: Spíte s brokovnicí pod polštářem
  • Nebude vás bavit, pokud:  Nesnášíte pixel-art a nostalgie je pro vás sprosté slovo

Sami autoři se svěřili, že kladli důraz na umělou inteligenci nepřátel od samého počátku vývoje. Nepřítel si je plně vědom vzájemné přítomnosti, umí spolupracovat, udržuje si odstup, pokud na něj tlačíte, a naopak se vás pokusí dostat pod tlak, začnete-li se schovávat nebo vám dojdou náboje. Stejně tak umí pružně reagovat, používáte-li jeden kryt opakovaně, umí využívat i granáty a tak dále. Není od věci zmínit, že v útrobách hry tepe GZDoom, což je 3D akcelerovaný zdrojový port Dooma, jinými slovy pravděpodobně nejpovolanější "engine" pro tradiční FPS vůbec. Mimo jiné se tím otevírá pro mnohé šikovné hráče možnost bezbřehé modifikace, kterou vývojáři podpořili magickým slovním spojením: Full open-source modding support.

SYSTEM SHOCK VIBE

Vyhneme se trapné a otřepané historce o příběhu a pornu, kterou John Carmack nikdy neřekl a pojďme si říct několik slov o příběhové lince. Vypůjčíme si slova samotných autorů hry: Selaco je plně propracovaný svět plný charakteru, akce a tajemství. Příběh se odehrává během násilné invaze na Selaco, podzemního zařízení sloužícího jako domov uprchlíků, kteří přežili zničení Země. Hrajete za Dawn, kapitánku bezpečnostní agentury ACE, která se svým nedávným povýšením a bezpečnostními prověrkami noří hluboko do temné historie Selaca. Než však odhalí pravdu a dokončí tak své vyšetřování, Selaco je otřeseno výbuchy a na jeho paluby vniknou ozbrojení útočníci. Dále se vývojáři zmiňují, že ačkoliv je Selaco součástí velkého konfliktu, zásadní část z něj bude osobním příběhem protagonistky Dawn. Máme taktéž odhalit mnohá mysteriózní tajemství. 

Preview Selaco, horkého adepta na krále boomer shooterů
i Zdroj: Jaroslav Burda / Hrej.cz

Dějový oblouk, takto stroze popsaný, nezní zrovna jako práce Asimova nebo Lema, přesto vývojáři upozorňují, že příběh neberou na lehkou váhu. O zasazení a postavy se má údajně starat najatý spisovatel, pomáhající s vytvořením poutavého a uvěřitelného sci-fi příběhu a světa. Události na Solecu jsou podávány nejen formou dabingu, ale i poměrně bohatého přísunu záznamů a e-mailů, které shromažďujete ve svém datalogu. Na stejném místě naleznete taktéž podrobnosti o zbraních a předmětech, statistiky postavy a oblasti (co lze najít/co jste již našli), mapu a v demu zatím neaktivní položky trading cards a invasion tears.

Autoři skutečně nešetří na ničem a křížení klasické akce s moderními prvky nejsou jen marketingové řeči. Ostatně Soleco obsahuje i halflifové pasáže, včetně plížení ventilací s baterkou či potápění. Pátrání po přístupových kódech a kartách zase nechá vzpomenout např. na System Shock. Ostatně k System Shocku naroubovaném na Quakea a F.E.A.R. má hra asi nejblíže. 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama