Premier Manager 08 Recenze Premier Manager 08

Premier Manager 08

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

1. 9. 2007 22:00
Reklama

V současné době člověk před fotbalem neuteče, ani kdyby chtěl. Fotka Standy Vlčka jakožto jednoho z hlavních strůjců historického postupu Slavie do Ligy mistrů plní titulní stránky i jiných než sportovně zaměřených novin, stejně tak jako Horváthovo pochybné „hajlování“ v ligovém zápase se Žižkovem. Utrápenému reprezentačnímu týmu vrcholí kvalifikace o Euro 2008 a jako tradičně touto dobou začínají také vycházet další ročníky zavedených fotbalových manažerů. Ovšem na rovinu musím přiznat, že více dojmů ve mně zanechalo středeční pozorování křepčících slávistických fanoušků v potemnělých pražských uličkách, než hraní Premier Manageru 08. I přesto, že slávista nejsem.

Lokvenc v Liberci?

Premier Manager 08 působí oproti svým konkurentům lacině již od prvních momentů. Pouhých šest zemí se zde dočkalo zpracování svých ligových soutěží (ke cti autorů ale i včetně některých nižších lig), konkrétně Anglie, Skotsko, Německo, Itálie, Francie a Španělsko. Právě v nich bude hráč hledat místo svého budoucího manažerského působení, avšak pouhým procházením soupisek jednotlivých klubů se lze o hře dozvědět několik nepříjemností. Tvůrci sice zapracovali většinu velkých letních přestupů, ale třeba dlouho dopředu avizovaný přesun Zdeňka Grygery z Ajaxu do Juventusu jim jaksi unikl. O přestupech Džeka nebo Drobného ani nemluvě. Ještě horší situace je u klubů mimo zpracovanou šestici zemí, do jejichž sestav se dá nahlédnout třeba při prohlížení výsledků pohárových zápasů. Zejména u českých celků se jedná o míchanici všech možných jmen – co by asi současný Liberec dal za to, kdyby v něm skutečně hrál Vratislav Lokvenc. Člověka už pak ani nepřekvapí, když u Sparty v kolonce „star player“ objeví ve skutečnosti prakticky nehrajícího Tomáše Kóňu.

Problém se zřejmě vyskytl i s licencemi, jelikož jak jinak si vysvětlit, že domácí stánek Arsenalu se jmenuje Islington Stadium, Liverpool obývá Stanfield Park a AC Milán hraje na Stadio Milanese? Také názvy soutěží jen lehce připomínají své reálné vzory, jako třeba anglická Premier Division, italská Division A nebo německá Division 1. Je to sice detail, ale právě detaily dělají z obyčejného manažeru nadprůměrný titul.

Zápasy – koření hry?

Jedním z největších taháků nového Premier Manageru mělo být přepracované uživatelské rozhraní, které slibovalo daleko jednodušší navigaci mezi jednotlivými nabídkami ve hře. Bohužel, ani zde autory pochválit nemohu. Interface stále působí trochu krkolomně a chvíli trvá, než si člověk na vše zvykne. Poté se již sice bude ve hře pohybovat vcelku bez problémů, ale o nějakém extra pohodlí se rozhodně mluvit nedá. I vizuální stránka působí dosti nevýrazným dojmem a některé animace při přechodu mezi tabulkami spíše zdržují, než aby vylepšovaly celkový efekt.

Průměrné je i zpracování zápasů. Lze si vybrat buď mezi pouhým výpisem statistik, nebo pohledem na hrací plochu s malými tečkami znázorňujícími jednotlivé hráče, podobně jako tomu je třeba i u Football Manageru. Tam však navíc existuje možnost sledovat jen zajímavé momenty z celého zápasu a zbytek nechat plynout větší rychlostí, což mi zde poněkud chybělo. Přece jen, koukat se na celých 90 minut prakticky normální rychlostí vydrží jen málokdo, avšak při větším tempu zase hráč přijde o klíčové momenty duelu. Pravda, co by za onu druhou možnost dal někdy člověk sledující fotbalový „šlágr“ Kladno-Zlín. Zamrzí také absence komunikace s týmem, která se ve většině loňských manažerů stala vcelku příjemným standardem. Malým světlým bodem tak zůstávají pouze trenérské rady v průběhu zápasu, jež občas dokážou vhodně upozornit na slabší výkonnost některého fotbalisty a dát tip na potenciální střídání. Přesto ale nejde o nic, co by si pozorný hráč nedokázal uhlídat sám.

A ještě dva nedostatky musím vypíchnout: vadilo mi jednak zdlouhavé domlouvání hostování či přestupů a rovněž nefungující rivalita mezi velkými kluby. V PM 08 se klidně může stát, že ikona Liverpoolu Steven Gerrard přestoupí do konkurenčního Manchesteru United. Přitom jak známo, tyto dva celky se mají v lásce ještě méně než Petr Čech a Stephen Hunt.

Kupovat, nebo počkat?

Možná nejzajímavější vlastností celé hry je zpracování tréninku. Ten sice lze ponechat zcela v kompetenci kouče, ale jeho ruční nastavování představuje poměrně slušnou zábavu. Při vybírání jednotlivých metod tréninku je totiž třeba brát v potaz schopnosti trenéra a hráčů, aby byla ona příprava co nejefektivnější. Celkový výsledek pak ještě závisí na kvalitě tréninkového centra, jež si lze postupem času vylepšit tak, že by jím nepohrdl ani Mourinho.

To je ale jen malá náplast na spoustu nedostatků, kvůli kterým Premier Manager 08 nemůže ani pomýšlet na atakování nejlepších manažerů současnosti. V mnoha ohledech, zejména v přítulnosti interface a vizuálním zpracování, ho překonává i freewarový Czech Soccer Manager, a to už je co říct. Pokud se tedy vrátím k tvrzení z perexu, tak mohu konstatovat, že překvapení se v tomto případě skutečně nekonalo - tvůrci ze Zoo Digital na rozdíl od červenobílého klubu toho svého Vaniaka a Vlčka zkrátka nenašli. Snad se jim další ročník podaří lépe.

Premier Manager 08
Windows PC
PlayStation PlayStation 2

Verdikt

Na 13. ročník Premier Manageru asi hráči rychle zapomenou. Obsahuje až příliš mnoho nedostatků a nenabízí prakticky nic, co by jeho konkurenti už dávno neměli.

Co se nám líbí a nelíbí?

Poměrně kvalitní zpracování šesti velkých evropských lig, rady při zápasech, trénování.
Nepřesné soupisky ostatních týmů, chybějící licence, nepříliš pohodlný interface, šedivá vizuální stránka a rozporuplné zpracování zápasu.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama