Pozor, padá review bomba aneb Třaskavý problém, který možná ani nemá řešení
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Pozor, padá review bomba aneb Třaskavý problém, který možná ani nemá řešení

Pozor, padá review bomba aneb Třaskavý problém, který možná ani nemá řešení

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

17. 9. 2021 14:30

Seznam kapitol

1. JEDEME BOMBY 2. EPICKÉ NEŠTĚSTÍ A POZITIVNÍ KANONÁDA 3. JAK SE BRÁNIT?

Review bombing i nadále hýbe světem videoher. Proč tomu tak je? A jaké jsou ty neznámější případy negativního a pozitivního bombardování?

Reklama

V týdnu jsme byli svědky dalšího review bombingu. Terčem se tentokrát stal další příspěvek v sérii Life is Strange. Důvod? Tibestká vlajka pověšená nad vchodem do obchodu Treasures of Tibet, který můžete ve fiktivním městečku Haven Springs navštívit. Je asi jasné, že bombardování negativními recenzemi měli na svědomí hráči z Číny, svobodný Tibet totiž v jejich světě zkrátka neexistuje.

Review bombing lze definovat jako akt skupiny lidí, jejímž cílem je vyjádřit jistý postoj, názor k dané věci, nikoli hodnotit hru jako takovou. Skrze hodnocení si chtějí vynutit pozornost vývojářů, v ideálním případě je také přimět k nějaké změně (třeba k odstranění určitého prvku, úpravě příběhových pasáží apod.). Často jde ale pouze o akt agrese, ventil, který vypouští nahromaděnou frustraci.

Nejde ovšem o žádný čerstvý fenomén, s problémem tvůrci bojují už nějaký ten rok. Pokud pohlédneme zpět do historie, najdeme pěknou řádku příkladů. Pojďme se tedy na některé z nich podívat.

HOŘÍ NÁM LES

Velkou kauzu má na svědomí například youtuber Felix Kjellberg, který je spíše znám pod přezdívkou PewDiePie. Během streamu PlayerUnknown’s Battlegrounds si potřeboval trochu ulevit, nedá se ale říct, že zvolil vhodná slova. „What a fucking nigger! Geez,” zaznělo během vysílání, čímž se oblíbený tvůrce dostal do pěkné šlamastyky. Krátce poté vydal omluvné video, to ale některým lidem nestačilo.

Na slova zareagoval Sean Vanaman, spoluzakladatel studia Campo Santo. Kjellberga označil jako rasistu, studio dokonce požádalo o stažení série videí s hrou Firewatch, jelikož s youtuberem nechtělo být nijak spojováno. 

Nutno podotknout, že se PewDiePie na úspěchu stylizované adventury nepochybně výrazně podepsal. Videa přitáhla pozornost milionů hráčů, dá se předpokládat, že nezanedbatelná část z nich zamířila na Steam, aby si hru koupila. Po stažení videí ostatně fanoušci Kjellberga zamířili do obchodu pod správou Valve znovu, aby skrze negativní recenze dali najevo, co si o reakci studia myslí. Asi netřeba dodávat, jaké slovo se v hodnoceních objevovalo nejčastěji.

TWITTER NA LEDNIČCE

Tím ale u slavných youtuberů nekončíme. Ve výčtu nesmí chybět ani o poznání umírněnější John Peter Bain, neboli TotalBiscuit. K němu se jednoho dne dostal titul Titan Souls. Při jeho hodnocení si dovolil říct, že něco takového pro něj jednoduše není. V tu chvíli ho zřejmě asi ani nenapadlo, že se hluboce dotkne autorů.

Komentář si vzal k srdci Andrew Gleeson, jeden z výtvarníků. Tweet od TotalBiscuita si vytiskl a nalepil na ledničku. “TotalBiscuit nemá rád TS. Tohle je ten nejlepší den,” dodal ve vlastním příspěvku.

Výtvarník Andrew Gleeson si Tweet slavného youtubera přišpendlil na ledničku
i Zdroj: Hrej.cz
Výtvarník Andrew Gleeson si Tweet slavného youtubera přišpendlil na ledničku

John Bain následně v podcastu zmínil, že si to s ním Gleeson snažil vyříkat, to už ale fanoušci na nic nečekali. Titan Souls to na Steamu pořádně schytaly, z celkového pozitivního hodnocení se rázem stalo průměrné. Bain se však zachoval jako správný dobrák, fanoušky následně poprosil, aby recenze přehodnotili. A to se také stalo.

ZASE TA ČÍNA

Ani PUBG se nevyhnulo kanonádě negativních recenzí. Přicházely ze strany čínských hráčů, kteří byli nuceni vyrovnat se s nestabilními servery. Hra často lagovala, takže bylo skoro nemožné někoho trefit, kuře k večeři byl nedosažitelný luxus.

Katalyzátorem byla reklama na služby spojené s VPN. Jako by snad tvůrci naznačovali, že se situace na čínských serverech jen tak nezlepší, takže je na místě zvážit možnost připojení na jiné, třeba na ty evropské. To ostatně celá řada hráčů již dávno praktikovala, tím pádem ale byly přetížené úplně všechny servery. 

Kontroverzní situace se objevila v dobách, kdy byl o pionýra v žánru battle royale největší zájem. Než se autorům podařilo problém s nacpanými servery vyřešit, už na Steamu svítilo smíšené hodnocení. Asi ale budete souhlasit s tím, že si o něj v tomto případě autoři vyloženě řekli.

SOCIAL JUSTICE WARRIORS

Kdo by to byl řekl, že se zrovna The Last of Us Part II stane předmětem dohadů politicky angažovaných hráčů. Hned po vydání bylo dílo od Naughty Dog označeno jako politická agitka, která podporuje světonázor bojovníků za sociální spravedlnost. Dalším se zase nelíbilo, co se stalo s některými protagonisty.

Na pokračování cesty Joela a Ellie se snesl hněv na serveru Metacritic. Pět dní po vydání na něm svítilo neuvěřitelných 75 tisíc recenzí od uživatelů, 44 tisíc jich bylo negativních! Někteří lidé se v komentářích ani netajili tím, že s hrou nemají osobní zkušenost, novinku hodnotili na základě trailerů a gameplay ukázek. Chtěli ale za každou cenu odradit ostatní hráče a potrestat tím scénáristy z Naughty Dog za to, že se svými představami zašli příliš daleko.

Pozor, padá review bomba aneb Třaskavý problém, který možná ani nemá řešení
i Zdroj: Hrej.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama