Pozor, padá review bomba aneb Třaskavý problém, který možná ani nemá řešení
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Pozor, padá review bomba aneb Třaskavý problém, který možná ani nemá řešení

Pozor, padá review bomba aneb Třaskavý problém, který možná ani nemá řešení | Kapitola 2

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

17. 9. 2021 14:30

Seznam kapitol

1. JEDEME BOMBY 2. EPICKÉ NEŠTĚSTÍ A POZITIVNÍ KANONÁDA 3. JAK SE BRÁNIT?

Review bombing i nadále hýbe světem videoher. Proč tomu tak je? A jaké jsou ty neznámější případy negativního a pozitivního bombardování?

Reklama

EPICKÉ ZKLAMÁNÍ

Epic Games Store byl spuštěn v prosinci roku 2018. Okamžitě začal být vnímán jako vyzyvatel Steamu. Někteří konkurenta přivítali s radostí, později se dokonce ukázalo, že se skutečně vyplatí mít zde založený účet, Epic totiž pravidelně naděluje hry zdarma. Jiní se zase čertili, protože si celý život budovali knihovnu na Steamu a na stará kolena s tím nehodlali přestat.

V následujících letech se nespokojení hráči v armádě Gaba Newella pravidelně strefovali do titulů, které se objevily na konkurenční platformě, nejvíc to slízly hry zatížené časovou exkluzivitou, třeba Metro Exodus nebo Borderlands 3

Review bomby spadly také na Rocket League. Epic totiž studio Psyonix rovnou koupil. Autoři sice v tiskové zprávě přislíbili, že se nic zásadního nezmění, hra měla v nabídce Steamu zůstat. To už ale dávno neplatí. Zhruba před rokem fotbálek s autíčky přijal free-to-play model a zároveň z nabídky Steamu úplně zmizel. 

POZITIVNÍ REVIEW BOMBING

Věřte, nebo ne, ale najdou se také případy pozitivního review bombingu. Příkladem mohou být Fall Guys. Minulý rok v srpnu se stali instantním hitem, na serverech se tvořily fronty, což způsobovalo jisté problémy. Autoři se tedy rozhodli pro malou odstávku, což někteří nedočkavci nevzali příliš dobře. A negativní recenze už vyskakovaly jako houby po dešti. Autoři si na tuto skutečnost postěžovali na Twitteru, což zaregistrovali oddaní fanoušci. Následně vzali spravedlnost do svých rukou, negativní poznámky se snažili vyrovnat pochvalným hodnocením, k němuž navíc připojili prosbu, aby všichni byli trpěliví, než se problém na serverech odstraní. 

Do světa videoher se otisklo i velké neštěstí v podobě požáru pařížské katedrály Notre-Dame. Ubisoft se rozhodl darovat značnou finanční částku na obnovu světoznámé památky, hráčům na Steamu pak umožnil bezplatně stáhnout Assassin's Creed Unity, kde mohli katedrálu navštívit v dobách Velké francouzské revoluce. Hráči si vstřícného kroku všimli, v recenzích vydavatele nezapomněli pochválit. Nejnovější hodnocení se však týkala i samotné hry z roku 2014, lidé například obdivovali, jak virtuální Notre-Dame vypadá. A to byl i důvod, proč nebyly recenze vyřazeny, nakonec se totiž týkaly i samotné hry.

Death Stranding se brzy objeví v režisérské verzi, hra si dokázala vydobýt respekt hráčů i recenzentů. V začátcích to ale dílo Hidea Kodžimy nemělo vůbec jednoduché. Recenze na Steamu byly zpočátku spíše negativní, někteří si stěžovali, že jde pouze o glorifikovaný walking simulator. Podobné reakce zřejmě vyburcovaly k aktivitě hráče, jimž se cestování s Normanem Reedusem naopak líbilo. Rozhodli se, že je potřeba pořádně vysvětlit, v čem spočívá kouzlo hry, čeho by si ostatní měli všímat, zkrátka proč jde o jeden z nejzajímavějších počinů posledních let.

Death Stranding Director’s Cut dostává finální trailer s hudbou od Woodkida
i Zdroj: Hrej.cz

Death Stranding Director’s Cut dostává finální trailer s hudbou od Woodkida

Death Stranding Director’s Cut vyjde zhruba za dva týdny, studio Kojima Productions si tedy při této příležitosti připravilo…

8. 9. 2021 11:54
1
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama