Black Mirror 3 Recenze Posel smrti 3

Posel smrti 3

Marek Švrkala

Marek Švrkala

24. 6. 2011 22:00 3
Reklama

Po dlouhých osmi letech byla uzavřena sága Posla smrti, ve světě známá jako Black Mirror. Od českých Future Games ji počínaje druhým dílem převzalo německé studio Cranberry Production a ostudu jí rozhodně neudělalo. V závěrečném třetím díle se dozvíte rozuzlení celého příběhu a dostanete odpovědi na spoustu otázek, které předchozí díly nastolily. Nyní si ale pojďme zodpovědět neméně důležitou otázku, tedy co všechno Posel smrti 3 nabízí a jak se vlastně hraje?

Pokud jste si při hraní druhého dílu stěžovali na rozvleklý úvod do děje, který zabral vlastně celé první dvě kapitoly, pak budete u trojky vrnět blahem. Příběh totiž začíná přesně tam, kde dvojka skončila. Darren Michaels s pochodní v ruce pozoruje hořící panství Black Mirror a celkem pochopitelně je odchycen policií. S pouty na rukou tráví dlouhé dny i noci v cele, kde jej trýzní noční můry a nepříjemný spoluvězeň. Vysvobození přijde po třech týdnech, kdy za Darrena kdosi složí kauci. V tu chvíli se hlavního hrdiny chopíte vy a asi vám bude jasné, co vás čeká. Bylo by dobré zjistit, kdo nemalou finanční částku zaplatil, a dále setřást obvinění, z nichž vás policie podezřívá. A nakonec se můžete vrhnout do definitivního rozpletení všech záhad kolem prokletého rodu Gordonů.

Zastavíte prokletí?

Znovu se tak ocitnete uvnitř starého známého Willow Creeku a míst, která se nachází poblíž. V městečku je mrtvo jako vždy, klid anglického venkova narušují jen zvědaví turisté. Ti do zapadlého cípu Velké Británie, kde sídlí rodina Gordonů, míří kvůli záhadným mordům, které se zde před lety odehrály a jichž místní obchodníci dokázali umně využít. Darren se samozřejmě podívá do panství Black Mirror, kde na smrtelné posteli leží lady Victorie, mimo Darrena poslední žijící členka šlechtická famílie Gordonů. Vedle staré babičky se setkáte i s dalšími známými postavami, z nichž některé se objevily ve druhém, jiné pak v prvním dílu série.

Posel smrti 3 je rozhodně určený pro hráče, kteří sérii již znají a dohráli alespoň druhý díl. Příběh není nikterak vysvětlen, tvůrci vás rovnou hodí do vařící vody a je už na vás, zda si poradíte. Právě absence rozvleklého vysvětlování pomáhá k tomu, že se do hry fanoušek série ihned ponoří a v prvních kapitolách uvízne v atmosféře odhalování událostí a boje za potvrzení Darrenovy neviny. Bohužel příběh v závěru trochu ztrácí tempo a z atmosféry boje s neznámem se postupně stává boj s jasným soupeřem. Tím hra trochu ztrácí na skvělé atmosféře tajemna, která se v první části i díky výtečné hudbě dá srovnat i s legendárním prvním dílem. Příběh ale přes lehce nedotažené vyvrcholení dává smysl, navíc se povedl i překlad do češtiny, který oceníte vedle deníků a různých dokumentů také u dabingu.

Hru si vychutnejte v češtině

Česká společnost TopCD totiž hru do naší mateřštiny lokalizovala kompletně, tedy včetně namluvení postav. Po nepříliš dobře přijatém dabingu druhého dílu se autoři rozhodli povolat zpět Zdeňka Houba, režiséra dabingu jedničky, aby natáčení vedl. Profesionálnější výsledek je znát hlavně ve větším zapálení všech hrdinů, kteří nyní skutečně vědí, co říkají. Několik charakterů vás jistě svým hlasem zaujme, jiné trochu zapadnou. Ovšem největším záporem je pro hráče, kteří si hodlají vychutnat druhý a třetí díl za sebou, rozdílný dabér v případě několika postav. To se naštěstí netýká hlavního hrdiny, kterého znovu ztvárnil David Prachař. Tentokrát již lépe.

Změnami prošly rovněž jednotlivé lokace. Přestože se budete často pohybovat na známých místech, jistě si povšimnete novinek, jako je jiné rozestavení židlí, záběry z jiných úhlů a celkově daleko temnější ladění jednotlivých scén. Lokace byly oproti minulým dílům skutečně přepracovány tak, aby ještě více vyjadřovaly potemnělou atmosféru série. Grafikům se 2D obrazovky, po nichž se pohybují 3D modely postav, rozhodně povedly, někteří hráči se ale nezbaví dojmu, že si autoři tentokrát trochu ušetřili práci a nenabídli větší počet nových míst a zákoutí. Nedostatek nových lokací se tvůrci rozhodli trochu kompenzovat větším počtem renderovaných cutscén, které rozvíjí některé momenty, bohužel oproti vyspělé konkurenci v animacích chlapíci z Cranberry Production poněkud zaostávají.

Klasické a svižné adventurní hraní

Co ale německé studio zvládá na jedničku, je klasický point and click herní interface. Posel smrti 3 disponuje stejným ovládáním jako druhý díl, a to lze označit za bezproblémové. Z vlastností hry usnadňujících hraní je třeba zmínit hlavně deník, do nějž si Darren zapisuje vše podstatné a v němž lze hledat nápovědu, a zobrazení aktivních bodů. Ty, které dále nebudete potřebovat, navíc po prozkoumání zmizí, a tím se používání předmětů, jež je společně s propracovanými dialogy a objevováním hlavní složkou hratelnosti, dosti zjednodušuje.

Zásek mohou potencionálně způsobit hlavně různé složitější puzzle, úkoly a minihry, z nichž ty nejtěžší a nejpropracovanější se objeví až na samotném konci, což působí vzhledem k tomu, že v tuto chvíli již každý bude chtít hru rychle dokončit, poněkud nevhodně. Některé ale lze zmáčknutím kouzelné páčky přeskočit. Pokud tak máte rádi adventury, které hezky odsýpají, budete spokojeni. I přesto hra vydrží kolem dnes velmi slušných dvaceti hodin.

V závěru dojde také na příjemné oživení, kdy musíte ovládat dvě postavy najednou a přepínat mezi nimi, jinak se ale Posel smrti drží klasických adventurních postupů. Revoluční změny v jeho případě nejsou potřeba. I třetí díl udržel vysokou kvalitativní laťku celé série, a se tak po svém zkompletování řadí k tomu nejlepšímu, co tento žánr ve své nejtemnější podobě nabízí.

Black Mirror 3
Windows PC

Verdikt

Třetí část Posla smrti kvalitou navazuje na druhý díl. Jde o temnou a atmosférickou adventurní zábavu, která je určená hlavně pro fanoušky celé série.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama