Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite
i Zdroj: Microsoft / 343 Industries
Témata Halo 4 Článek Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite

Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite | Kapitola 4

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 12. 2021 18:00 5

Seznam kapitol

1. HALO 4 2. OBDOBÍ NEJISTOTY 3. HALO 5 4. OBDOBÍ TEMNA 5. ČASOVÁ OSA

Do světa Halo se s vydáním Halo Infinite vydává spousta hráčů, která se s příběhem Master Chiefa nikdy nesetkala, pořádně ho nesledovala, nebo třeba skončila u třetího dílu a vrací se tedy v podstatě do úplně jiného vesmíru. Na následujících řádcích si stručně shrneme, co všechno se Master Chiefovi a dalším obyvatelům univerza Halo přihodilo v rámci takzvané Reclaimer ságy, tedy od začátku Halo 4 až po začátek “šestky”.

Reklama

OBDOBÍ TEMNA

O dalším vývoji, dalších šesti měsících které vedly k ději Halo Infinite toho tolik známo není. Víme, že se později Buck oddělil od Fireteamu Osiris a stal se vůdcem vlastního týmu, který pod záštitou ONI zkoumal zdroje forerunnerských maskovacích technologií. Později se oženil s jednou ze svých kolegyň, kapitánem Veronicou Dare. Blue Team byl mezitím zproštěn obvinění a zkrachovalý senátor Del Rio definitivně odchází z politiky.

KDO JSOU ONI?

 

ONI, zkratkou Office of Naval Intelligence, je špionážní křídlo UNSC. Často operuje za hranicemi pravidel a řádu UNSC, agenti ONI nepatří k nejoblíbenějším a s nástupem admirála Serin Osmanové v roce 2555 se naplno projevila zkorumpovanost a pokřivená touha po mocenské politice.

Master Chief se svým týmem dostal novou generaci brnění Mjolnir (vyzbrojenou například přitahovací kotvou) a vrací se na planetu Reach, bývalou baštu UNSC, jejíž porážka byla jedním ze zlomových momentů historie Halo. Na zdevastované planetě se někde nachází laboratoře CASTLE, ve kterých se skrývá starý výzkum Dr. Halseyové. Bezprostředně po příletu na Reach se však Master Chief poprvé setkává s dalším nepřítelem, Banished.

Kde se Banished vzali? Odštěpená frakce Covenant se utvořila už ke konci války s lidstvem, kdy se Jiralhanae Atriox a Decimus odmítali dále podrobovat příkazům generálů Sangheili. Původně nenápadná skupina vyděděnců postupně narůstala na síle, do svých řad začala nabírat spojence nehledě na rasu, původně především Jiralhanae skupina se tedy rozrůstala o Sangheili, Kig-yary, Unggoye, Mgalekgolo, Huragoky, ale i o spoustu zkušených lidských bojovníků, kterým nebylo fungování UNSC po chuti. Po skončení války se řada příslušníků Covenant, zničehonic zanechaných napospas osudu bez jakéhokoliv smyslu života, rozhodla připojit k Banished, aby mohli dál uspokojit svůj hlad po boji.

Banished se stali nejnebezpečnější organizací vesmíru
i Zdroj: Hrej.cz
Banished se stali nejnebezpečnější organizací vesmíru

V roce 2559, zhruba v době, kdy Cortana začíná dobývat jinou část vesmíru se svými Created, se z dlouhého, téměř třicetiletého spánku probouzí ztracená loď UNSC Spirit of Fire. Ta operovala během války proti Covenant, ale její hyperprostorové motory byly nenávratně zničeny, posádka tak byla uspána na velmi dlouhou cestu do civilizace “standardní” vesmírnou rychlostí. Pokojně plující plavidlo je ale záhadně přeneseno prostorem do oblasti kontrolní instalace Ark, která se nachází mimo Mléčnou dráhu. Tu téměř zničil Master Chief na konci Halo 3. Místní lidské operace jsou zpustošeny příchozími jednotkami Banished, které chtějí využít místní zásoby pro vlastní obohacení. Jedinou přeživší je umělá inteligence Isabel, která požádá o pomoc kapitána Spirit of Fire - Jamese Cuttera.

James Cutter a jeho jednotky se tak dostanou do křížku s Atrioxovým pobočníkem Decimusem. Hrstka lidských jednotek vedených odvážným týmem Spartanů chytrým způsobem poráží skupiny Banished a dostane se ke kontrole místního indexu Cartographer. Lidé tak zjišťují, že Banished využívají sítě Arku k rychlému přemisťování jednotek. Skupině vedené dvěma Spartany se podaří síť portálů poničit, navíc zabijí Decimuse, který se jim v akci snaží zabránit. 

Rozzuřený Atriox nařídí frontální útok na lidské jednotky. Ve vzniklé chaotické bitvě nakonec lidé zvítězí, přežije jich ale jen hrstka. Atriox mezitím zjišťuje, že Ark právě dokončil nový prstenec Halo, automaticky vytvořený jako náhradu za prstenec odpálený v Halo: Combat Evolved. Zbytky posádky Spirit of Fire chtějí prstenec aktivovat a vyslat do známých oblastí Mléčné dráhy, aby kontaktovali zbytek UNSC. I přes odpor Banished se tento plán vydaří a prstenec pod kontrolou lidí vstoupí do slipspace. Selhávající Atriox se tak rozhodne vyrazit na závěrečnou zteč s UNSC.

Nechybělo moc a vesmír by čelil další invazi Flood
i Zdroj: Hrej.cz
Nechybělo moc a vesmír by čelil další invazi Flood

Na Arku se mimochodem nachází i trosky mateřské lodi Covenant High Charity. Atriox k troskám vyšle dva zkušené pobočníky, aby získali další cenné suroviny ze starých lodí v okolí, varuje je ale, aby High Charity nechali na pokoji kvůli možnému nebezpečí skrytému uvnitř. Voridus a Pavium jeho varování nedbají a trup lodi otevřou, čímž vypustí přežívající parazity Flood. Pár válečníků se svými týmy proti Floodu neúspěšně bojují, rozhodnou se tedy kontaktovat Atrioxe. Ten zuří, protože neuposlechli jeho příkazů, a vyslat jednotky na pomoc by znamenalo oslabení v boji proti posádce Spirit of Fire. Atriox tak dává páru jednoduchý úkol. Než dorazí na místo, musí si s Flood sami poradit. Pokud se jim to nepovede, Atriox je zabije (pokud nezemřou v procesu).

Voridus a Pavium zjistí, že Flood začal okamžitě vytvářet základní formu své sdílené mysli Gravemind, zbývá jim tak jen aktivovat místní systémy Forerunnerů, které by spustili čistící funkce určené pro boj s Flood. Válečníkům se nakonec povede zárodek zničit a oslavují až do příletu Atrioxe. Ten sice není nadšen, bojové schopnosti válečníků na něj ale udělají dojem a nechá je žít. Spuštění systémů následně vypustí tisíce sentinelů, kteří zlikvidují zbývající spory Flood.

Z klanu Long Shields, který Voridus a Pavium vedou, se následkem toho oddělí několik lidských členů, kteří se vrací k UNSC. Zbytek lidí Pavium vyvraždí a vztahy mezi Banished a lidstvem se prudce ochlazují.

ZPĚT NA REACH

Část jednotek Banished se vydává na povrch Reache, kde mají najít portál, který by Atrioxovi umožnil návrat do Mléčné dráhy a přivedení posil. Tím se vracíme k Master Chiefovi a Blue Teamu, který zde ve stejnou dobu operuje také. Tým tak musí na chvíli odložit pátrání po laboratořích Halseyové a pomůže místnímu odboji v krvavém boji proti Banished. 

REACH

 

Planeta Reach byla původně klíčovou vojenskou baštou UNSC a svým způsobem branou do Sluneční soustavy a na Zemi. V roce 2552 flotily Covenant prorazily místní obrany a planetu zasklily, což byla zřejmě nejbolestivější porážka moderního lidstva v zatím napsané historii. Svědčí o ní spin-off Halo: Reach nebo knižní Fall of Reach. V herní současnosti nicméně probíhají pokusy o rekolonizaci.

Až po několika dnech se konečně Blue Team může vydat do hlubin Reache. Tam zjišťují, že se pod základnou nachází prastará základna Forerunnerů, kterou hledají jednotky Banished. Jeden ze Spartanů se tedy vydává na průzkum, zatímco ostatní pokračují v původním cíli. Kelly se povede ve staré laboratoři Dr. Halseyové najít tři kryokomory a zamčenou skříňku, kterou tým hodlá transportovat na povrch, předsunutý Fred mezitím v tunelech nachází lidského dvojitého agenta, který mu vysvětlí plány Atrioxe a Banished. 

Blue Team se vrátí na povrch a nakonec i na palubu Infinity. Později sleduje, jak se portál na povrchu Reache sám zbortí. Ještě předtím z něj ale stačí vyletět jediná korveta Banished, která okamžitě opět mizí ve slipspace. Na její palubě cestuje Atriox a jeho mentor Escharum, i plán Banished tedy vyšel. Atriox ale žádné posily přivést nechtěl. Míří totiž za vlastním, tajným úkolem…

Tyto události mapuje nejnovější kniha z univerza halo, Shadows of Reach

Neobvyklé dění na Reachi navíc přiláká pozornost Cortany, která na místo vysílá jednoho z Guardianů. Infinity tak musí z orbity rychle zmizet.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama