Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite
i Zdroj: Microsoft / 343 Industries
Témata Halo 4 Článek Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite

Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite | Kapitola 3

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 12. 2021 18:00 5

Seznam kapitol

1. HALO 4 2. OBDOBÍ NEJISTOTY 3. HALO 5 4. OBDOBÍ TEMNA 5. ČASOVÁ OSA

Do světa Halo se s vydáním Halo Infinite vydává spousta hráčů, která se s příběhem Master Chiefa nikdy nesetkala, pořádně ho nesledovala, nebo třeba skončila u třetího dílu a vrací se tedy v podstatě do úplně jiného vesmíru. Na následujících řádcích si stručně shrneme, co všechno se Master Chiefovi a dalším obyvatelům univerza Halo přihodilo v rámci takzvané Reclaimer ságy, tedy od začátku Halo 4 až po začátek “šestky”.

Reklama

STRÁŽCI PŘICHÁZEJÍ

Divoký vývoj událostí vede až k začátku Halo 5: Guardians. Na jeho počátku se Fireteam Osiris vydává na těžební planetu Kamchatka. Tam se totiž nachází Doktorka Halseyová, v té době již dvojitá agentka bez jakékoliv loajality k Jul ‘Mdama, která má údajně informace o útocích na vnější kolonie. Při výsadku Fireteam Osiris zjišťuje, že se Prometheané obrací proti svým vůdcům a vliv ‘Mdama tím slábne. Nakonec vůdce jedné z posledních frakcí Covenant Osiris konečně eliminuje a Halseyovou přenáší na palubu Infinity. Tam se kapitán Lasky od doktorky dozvídá jistou teorii toho, kdo začíná Prometheanům vládnout…

Osamostatněný Blue Team se mezitím nachází na relativně rutinní akci na opuštěné lidské lodi Argent Moon, kterou jednotky Covenant rozebírají kvůli součástkám. Master Chief ale začíná prožívat vize Cortany, která spouští obří okřídlená stvoření a Chiefovi sdělí název planety Meridian. Po dokončení mise se Blue Team vydává na Meridian zjistit, jestli je Cortana skutečně naživu, a co vlastně kuje za pikle.

Doktorka Halseyová mezitím posádce Infinity vysvětluje, že stále “žijící” Cortana získala kontrolu nad jakýmsi forerunnerským internetem, sítí zvanou Domain, skrze kterou dokáže ovládat technologie po celém vesmíru. Halseyová tuší, že se za Cortanou vydá Chief s jeho partou, s posvěcením Laskyho tedy vysílá Fireteam Osiris na lov.

Na těžební planetě Meridian mezitím vypuká konflikt mezi Prometheany a místní posádkou vedenou šílenou umělou inteligencí Guvernérem Sloanem, která přímo nenávidí jednotky ONI a UNSC. Ta i přes výhrady k lidem požádá Fireteam Osiris o asistenci a společně potlačí útoky Prometehanů. Stopy vedou do opuštěné stanice Apogee, kde už se tou dobou hluboko pod zemí nachází Blue Team. Osiris se poprvé setkávají se strážcem Warden Eternal, který sám sebe prezentuje jako pravou ruku Cortany a hodlá Osiris zabránit v přístupu k Blue Teamu. Cortana totiž chce, aby k ní její milovaný Master Chief došel.

Warden Eternal Cortanu zuřivě chrání. Ona ale jeho varování neposlouchá
i Zdroj: Hrej.cz
Warden Eternal Cortanu zuřivě chrání. Ona ale jeho varování neposlouchá

Fireteam, nebo alespoň jeho kapitán Locke se nakonec k Blue Teamu dostane, v prvním pěstním souboji ale jen poškodí Chiefovo brnění a prohrává. Obě jednotky se následně pronásledují skrz sérii portálů. Blue Team se dostává na palubu Guardiana, obřího okřídleného stroje, který odlétá vesmírným meziprostorem neznámo kam. Guvernér Sloan navíc oznamuje, že už delší dobu táhne s Cortanou za jeden provaz a hodlá se připojit k jejímu hnutí. Je nasnadě, že Cortana buduje svou vlastní armádu umělých inteligencí.

Posádka Infinity se stále věrnou lodní AI Rolandem dedukuje, že se další Guardian nachází pod povrchem domovské planety Sangheili, Sanghiliosu, kde vládne spojenec Arbiter, ale zároveň zde probíhá občanská válka. 

Blue Team se dostává na forerunnerský umělý svět, kam se pomalu stahují ožívající Guardiani. Master Chief se také setkává se strážcem Wardenem. Když mu však sdělí, že hodlá Cortanu “vrátit domů”, Warden ho označí za riziko pro celou misi a i Blue Team se stává nepřítelem technologické rasy. Blue Team toto tělo Wardena poráží a konečně komunikuje přímo s Cortanou, která vysvětluje, jak se vlastně stala součástí Domain. Na planetu jí zanesly zbytky Didactovy lodi, a připojení k Domain v podstatě vyléčilo její šílenství. 

CORTANA

 

Specifikum Cortany je mimo jiné to, že narozdíl od ostatních umělých inteligencí není jen napodobeninou lidského mozku. Ona je v podstatě přesnou kopií mozku Catherine Halseyové. Díky tomu s doktorkou sdílí inteligenci. Zároveň ale i emoční nestabilitu a nebezpečnou lásku ke Spartanům II.

Fireteam Osiris mezitím operuje na planětě Sanghelios, kde zachraňuje Arbitera před posledními teroristickými útoky nepřátelských frakcí Sangheili. V táboře s lidstvem spřáteleného klanu Swords of Sanghelios pak lidé se svými spojenci spunktují plán na zisk jednoho z inženýrských sentinelů, který by měl umět aktivovat místního Guardiana a využít jej k přemístění za Master Chiefem. Fireteam Osiris se tak zapojí do masivní bitvy, ve které Swords of Sanghelios definitivně porazí odpor na planetě, Spartanům jde ale především o probuzení Guardiana. To se nakonec podaří a jeho silné EMP impulzy navíc pomohou zničit poslední zbytky nepřátelských jednotek Covenant. Fireteam Osiris tedy také mizí do neznáma.

Na forerunnerském světě se tým setkává s místním monitorem 031 Exuberant Witness. Ta si stěžuje na to, že Cortana převzala kontrolu a konečně vysvětluje její plán. S rasou “Created”, tedy obří aliancí všech umělých inteligencí vesmíru, chce Cortana převzít kontrolu nad životem v univerzu, uzmout Mantle of Responsibility a s ní pak vládnout všem živým bytostem, ať už se podrobí nebo ne. Blue Team mezitím bloudí po planetě sem a tam, Cortana se totiž snaží získat čas, aby mohla plně aktivovat možnosti sítě Domain. Po dalších bitvách s Wardenem se obě jednotky Spartanů setkávají a Locke nabízí Chiefovi pomoc v definitivním zastavení Cortany. Umělá inteligence však rychle zakročí a přenáší Blue Team neznámo kam.

Mezi Wardenem a Cortanou vzniká rozkol, strážce totiž tuší, že je Blue Team pro plán Created hrozbou a nikdy se nepodrobí jejich vládě. Cortana ale z lásky k Master Chiefovi Wardenovi zabrání v dalších krocích a sama zničí jeho další tělo. Master Chief ale Cortanu podezírá z toho, že jej jen zneužívá ke své potřebě, zatímco Warden spekuluje, že Mantle of Responsibility nebyla určena lidem, ale jejich výtvorům, tedy umělé inteligenci. Onen “reclaimer”, který dal jméno druhé trilogii Halo, tedy podle něj není lidstvo, potažmo Master Chief, ale Cortana.

Guardian pod nadvládou Cortany vyřazuje techniku v celé galaxii
i Zdroj: Hrej.cz
Guardian pod nadvládou Cortany vyřazuje techniku v celé galaxii

Master Chief se konečně dostane k znovuzrozené Cortaně a pokusí se ji přesvědčit k ukončení jejího běsnění, místo toho je ale uzavřen do vězení (podobného tomu, ve kterém byl na začátku čtvrtého dílu zamčen Didact). V závěrečné bitvě se Firetem Osiris pokusí Cortaně zabránit v útěku, zatímco umělá inteligence na místo svolává věrné spojence z celého vesmíru. Za pomoci Exuberant Witness a převzetí instalace pod kontrolu se nakonec Osiris podaří zachránit Blue Team, Cortana ale se svými Guardiany uniká.

V epilogu se Blue Team s Fireteamem Osiris na povrchu Sangheilosu konečně setkává s Dr. Halseyovou, Arbiterem a Sarah Palmerovou. Lidstvo se začíná chystat k boji s novým, extrémně mocným nepřítelem. Cortana v ten moment spouští masivní útok na všechny kolonie UNSC a její Guardiani energetickými impulzy postupně vyřazují z provozu všechnu techniku po celé galaxii, zatímco ji věrnost přísahají další a další AI. Jen Roland z Infinity se k Created přidat nehodlá. Válka se stroji začíná. Halo 5: Guardians končí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama