Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite
i Zdroj: Microsoft / 343 Industries
Témata Halo 4 Článek Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite

Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 12. 2021 18:00 5

Seznam kapitol

1. HALO 4 2. OBDOBÍ NEJISTOTY 3. HALO 5 4. OBDOBÍ TEMNA 5. ČASOVÁ OSA

Do světa Halo se s vydáním Halo Infinite vydává spousta hráčů, která se s příběhem Master Chiefa nikdy nesetkala, pořádně ho nesledovala, nebo třeba skončila u třetího dílu a vrací se tedy v podstatě do úplně jiného vesmíru. Na následujících řádcích si stručně shrneme, co všechno se Master Chiefovi a dalším obyvatelům univerza Halo přihodilo v rámci takzvané Reclaimer ságy, tedy od začátku Halo 4 až po začátek “šestky”.

Reklama

OBDOBÍ NEJISTOTY

Tím končí děj Halo 4 a další příběhové střípky je třeba posbírat z četných doplňkových materiálů.

I přes porážku Didacta stále lidstvo ohrožuje sílící armáda Jul ‘Mdama. Master Chief se tak vydává na četné mise, které mají síly nejsilnější frakce bývalých Covenant oslabit. V rámci nich postupně sestaví svůj starý Spartanský tým Blue. Po jeho bok se tedy znovu staví Fred-104, Kelly-087 a Linda-058. Do hry se také dostává talentovaný voják Jameson Locke. Ten se prokázal jako velmi schopný lídr během potlačení teroristických tendencí na odlehlé kolonii Sedra a s tím související následné misi Alpha Shard, během které čelil početným silám různých forem červů Lekgolo. Locke následně vstoupil do programu Spartan-IV, v rámci kterého vznikali Spartané z již velmi zkušených vojáků (program Spartan-II, ve kterém vznikl Master Chief, geneticky upravoval supertalentované děti a vychovával z nich dokonalé vojáky).

O původu Master Chiefa a jeho parťáků vypráví například komiksová série Fall of Reach - Boot Camp. Počátky Spartana Locka zase mapuje seriál Nightfall.

Podobný osud čekal i oblíbeného Edwarda Bucka, který hrál jednu z důležitých rolí v Halo: ODST. Bývalý ODST (orbital drop-shock trooper, voják, doslova vlétající do akce výsadkem z orbity) taktéž získává brnění a výcvik Spartan-IV, stejně jako další zkušené vojačky Olympia Vale a Holly Tanaka. Fireteam Osiris se tak stává jakýmsi výběrem nejlepších z nejlepších příslušníků programu.

Mezitím je Doktorka Catherine Halseyová podrobována tvrdým výslechům. Někteří příslušníci UNSC se totiž domnívají, že byly její metody při vývoji vojáků Spartan-II příliš drsné a vytvořila tak generaci šílených sociopatů, kteří mohou být pro lidstvo nebezpeční. Halseyová ale věří, že jde o nejlepší vojáky, které kdy lidstvo stvořilo, a upozorňuje na to, jak důležití byli pro vítězství ve válce s Covenant. Také dává nepřímo najevo, že je všechny považuje za své děti, především pak Master Chiefa. Později vyjde najevo, že chce UNSC vymírající Spartany II plně nahradit. Halseyová ale zároveň nikdy nedokázala potlačit pocit, že všechny děti v programu Spartan-II zneužila a v podstatě jim zničila život.

CATHERINE HALSEY A PROGRAM SPARTAN-II

 

Dr. Catherine Halseyová hrála v osudu lidstva při boji s Covenant klíčovou roli. Právě ona se zasadila o vznik programu Spartan-II, který navazoval na spíše protiteroristický a policejní augmentační projekt ORION (Spartanem-I byl napříkald seržant Avery Johnson, který zemřel na konci třetího dílu. Po boku kapitána Jacoba Keyese (kapitán lodi UNSC Pillar of Autumn, která sehrála důležitou roli v prvním díle, Keyes se pak stal součástí zárodku Graveminda) vybrala několik desítek mimořádně talentovaných dětí. Ty prošly tvrdým výcvikem, rozsáhlými úpravami těla skrze augmentace a z přeživších se stali sociopatičtí mutanti - supervojáci Spartan-II. John-117, tedy Master Chief, vlastně nebyl nejlepším z nejlepších. V komunitě Halo jde o citlivé téma, konsenzus je ale takový, že jej například fyzickou silou překonával Fred, schopnostmi střelby zase Linda. John měl ale na své straně… štěstí. Zároveň byl dokonalým vůdcem. To však neznamená že byl dokonalý, nebo že nemůže občas selhat a prohrát v souboji

V ruinách Requiemu je nalezen neznámý artefakt, který se Halseyová pod dohledem Laskyho a Spartanky Palmerové rozhodne podrobněji prozkoumat. Artefakt začne zničehonic vysílat obrázky města Nový Phoenix (kdo došlo k útoku Composerem). Halseyová se dozvídá, že Lasky skutečně věděl o původu Prometheanů, následně ale zase vychází najevo, že Halseyová nevědomky delší dobu komunikuje s Jul ‘Mdama a sdílí s ním informace o objevech Forerunnerů (především o povaze Librarian). Tím se dostává do křížku s Laskym a Palmerovou. S Palmerovou navíc Halseyová nemá příliš dobré vztahy, protože Spartany-IV považuje za horší útvar, než její Spartany-II.

Ve vznikajícím rozkolu mezi lidmi na palubě Infinity na loď vniknou Prometheané vedení Jul ‘Mdama a berou Doktorku Halseyovou do zajetí, opět do útrob planety Requiem. Nové vedení tajných sil ONI nařizuje Halseyovou jako zrádkyni zavraždit při prvním setkání a rozzuřená Sarah Palmerová se tohoto úkolu sama ujímá. Halsey na vstupuje do nebezpečného spojenectví s ‘Mdama a komunikuje s Librarian. Ta Halseyové jako další zástupkyni lidstva věnuje Janus Key, mapu všech technologií Forerunnerů v celé galaxii, včetně pozic všech prstenců Halo. V momentě, kdy Halseyová klíč drží v rukou, ale ‘Mdama získává jednu z polovin. Na scénu naštěstí přichází Spartan Gabriel Thorne a Halseyovou téměř zachrání, později i s podporou Palmerové. Akce ale nekončí úspěchem, Halseyová jen stačí Thornemu věnovat polovinu klíče.

Dr. Halseyová získává od Librarian klíč
i Zdroj: Hrej.cz
Dr. Halseyová získává od Librarian klíč

Halseyová následně v křehkém spojenectví s ‘Mdama násilně získává polovinu klíče zpět a doráží na forerunnerskou stavbu Absolute Record. Tam je podrobena testu umělé inteligence, která hodlá rozhodnout, zda je Halseyová hodna role v další plánované evoluci lidstva. Shodou náhod a netrpělivosti Halseyové i ‘Mdama ale akce dopadá neúspěšně, do rozmíšky se navíc zapojí jednotka Spartanů s úkolem Halseyovou přivést k soudu. Klíč a všechno vědění tak umělá inteligence stahuje zpět do meziprostoru a doktorka odchází s nepořízenou, navíc v roli lidského zrádce a jedné z nejhledanějších osob vesmíru.

INCIDENT BIKO

Ještě před začátkem příběhu Halo 5 se zbývá podíat na osud Master Chiefa a Blue týmu. Ten je po řadě misí v různých koutech vesmíru vyslán do boje proti extremistické organizace Sapien Sunrise. V rámci případu se dostává i na planetu Biko, kde má proběhnout klíčové mírové jednání Země a klanů Sangheili. Jeden z členů Sapien Sunrise se však maskuje v roli lidského bodyguarda, přičemž Master Chief na nic nečeká a okamžitě ho eliminuje. Ve vypuklém chaosu umírá 18 lidí včetně lidského diplomata Richarda Sekiba. Vlády planet Země a Biko ale průběh incidentu tají a z atentátu i přes svědectví některých diplomatů Sangheili viní Master Chiefa s Blue Teamem. Skupina zkušených vojáků se tak rozhodne na politiku vykašlat úplně a začíná operovat na vlastní pěst. V tu dobu navíc ‘Mdama začíná se svými Prometheany útočit na vnější kolonie lidstva, Chief se tedy rozhodne nezávisle na UNSC zachránit situaci. Organizace ONI prohlašuje Chiefa s celým jeho týmem za mrtvého (KIA), aby zakryla stopy, a vysílá Fireteam Osiris, který má Chiefa potají dopadnout a přivést k vojenskému soudu.

V tu dobu se mimochodem na scénu vrací bývalý kapitán Infinity Del Rio. Ten se nově díky svým kontaktům dostal do křesla jednoho ze senátorů lidské vlády a všude rozhlašuje, že je Master Chief zločinec, že na jeho nebezpečí už dříve na palubě své lodě upozorňoval, a že patří za mříže.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama