Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite
i Zdroj: Microsoft / 343 Industries
Témata Halo 4 Článek Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite

Od Forward Unto Dawn po stíny Reache - shrnutí příběhu Halo před Halo Infinite

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 12. 2021 18:00 5

Seznam kapitol

1. HALO 4 2. OBDOBÍ NEJISTOTY 3. HALO 5 4. OBDOBÍ TEMNA 5. ČASOVÁ OSA

Do světa Halo se s vydáním Halo Infinite vydává spousta hráčů, která se s příběhem Master Chiefa nikdy nesetkala, pořádně ho nesledovala, nebo třeba skončila u třetího dílu a vrací se tedy v podstatě do úplně jiného vesmíru. Na následujících řádcích si stručně shrneme, co všechno se Master Chiefovi a dalším obyvatelům univerza Halo přihodilo v rámci takzvané Reclaimer ságy, tedy od začátku Halo 4 až po začátek “šestky”.

Reklama

Shrnutí to bude opravdu kompaktní, v rámci rozšířeného univerza knih, seriálů, filmů a komiksů totiž příběh Halo bobtná do neuvěřitelných rozměrů. Pokusím se ale shrnout základní příběhovou linku Master Chiefa, Cortany, Blue Team, Fireteam Osiris, UNSC, Covenant a Banished s některými souvislostmi důležitými pro pochopení historického pozadí světa Halo. Shodou náhod na Hrej před léty jedno shrnutí příběhu vyšlo, konkrétně to, které mapovalo historii od první kolonizace vesmíru lidstvem po poslední minuty Halo 2. 

VÍTEJTE NA REQUIEM 

Děj Halo 4 (a společně s tím i Reclaimer ságy, tedy druhé trilogie Halo) začíná na palubě těžce poškozené lodi UNSC Forward Unto Dawn. Na tu se protagonista série Master Chief uložil ke spánku na konci třetího dílu, kdy částečně aktivoval prstenec Halo, zdevastoval mateřskou loď Covenant High Charity a společně s tím ukončil i hrozbu parazitů Flood. Při zběsilém úprku se na palubu plavidla dostal Master Chief i se svým mimozemským parťákem Arbiterem, výbuch prstence ale loď rozerval vedví, a zatímco se Arbiter mohl vydat k lidským koloniím, Chief s Cortanou jsou nedobrovolně vystřeleni do neprobádaného vesmíru. Arbiter tak společně s jednotkami UNSC uctívá památku údajně zemřelého hrdiny, zatímco se Master Chief ukládá k dlouhému spánku a uděluje Cortaně jednoduchý úkol. „Probuď mě, až mě budeš potřebovat,“.

Dobré ráno
i Zdroj: Hrej.cz
Dobré ráno

A Cortana poslechne.

O čtyři roky a sedm měsíců později Forward Unto Dawn zasahuje neznámý energetický pulz, který probouzí k životu hibernující Cortanu. Ta okamžitě aktivuje Master Chiefa, který se probouzí z hlubokého kryogenického spánku, načež se okamžitě musí vrhnout do boje. Na opuštěnou loď totiž vnikají neznámí nepřátelé, kteří evidentně nepřišli Chiefovi popřát dobré ráno s šálkem čerstvé kávy. 

První střety ukážou, že Master Chief čelí jednotkám Covenant, což supervojákovi nedává smysl. Na konci třetího dílu se přece aliance téměř definitivně rozpadla a v rámci války s Flood uzavřely zbylé frakce když už ne spojenectví, tak alespoň pakt o neútočení s lidskými jednotkami UNSC. Ani Cortana zatím není úplně v obraze, ukazuje se ale, že se za posledních téměř pět let ve vesmíru Halo leccos změnilo. Původní aliance Covenant vedená prastarou inteligentní rasou San’Shyuumů definitivně zanikla, z popela ale vstávají jednotlivé odštěpené armády, které si jdou za vlastními cíli. Chief má tu smůlu, že se střetává s jednotkami po vedením Sangheilského generála Jul ‘Mdama. Ten rozhodně kladný vztah k lidem s některými svými druhy nesdílí, naopak hodlá otravnou lidskou legendu rychle odstranit ze světa.

JUL M'DAMA

 

Organizace komandéra Jul 'Mdama vznikla na samotném konci války mezi lidstvem a Covenant. Zkušený válečník se nechtěl spokojit s rozpadem Covenant a novým spojenectvím mezi Sangheili a lidmi, svou frakci považoval de facto za nástupce původní aliance. 

Master Chief ve spolupráci s Cortanou svým osobitým stylem zničí jednu z lodí ‘Mdamovy flotily nukleární bombou. V ten moment se ale otevírá průchod do neznámé, syntetické planety. Otvor začne okamžitě táhnout všechen vesmírný nepořádek i prolétající lodi do útrob planety, následná srážka s jednou z nepřátelských lodí defintivně rozdrtí Forward Unto Dawn na kusy a Master Chief opět plachtí vesmírem doslova na vlastní pěst.

Hrdina se probouzí na podivné planetě vybudované zřejmě rasou Forerunnerů (Předchozí). Do hry ale vstupuje další velmi důležitý motiv příběhu druhé trilogie Halo. Cortana se začíná chovat… zvláštně. Šíleně. Psychopaticky a nevyzpytatelně. Chiefovi vysvětlí, že začíná propadat takzvané Rampancy. Umělé inteligence ve světě Halo totiž po několika letech (v případě lidstvem vytvořených inteligencí po zhruba sedmi letech) od aktivace propadají šílenému stavu, během kterého začínají propadat depresím, zuřit, žárlit a později se stávají skutečně nebezpečnými entitami, které se zpravidla snaží zničit své tvůrce. Právě to bylo důvodem šílenství monitoru 343 Guilty Spark, který v zásadě poháněl zápletku původní trilogie.

Cortana začíná šílet
i Zdroj: Hrej.cz
Cortana začíná šílet

Cortana už značnou dobu přesluhuje a pětiletý odpočinek Master Chiefa i násilné spojení s úlovou myslí Gravemind jejímu stavu rozhodně nepomohlo. Plán je jasný - vrátit se na Zemi a Cortanu nechat vyšetřit její tvůrkyní Dr. Catherine Halseyovou. Celé to ale bude mnohem komplikovanější. V informační místnosti Silent Cartographer Cortana zjišťuje, že se ústřední duo právě nachází na takzvané štítové planetě s názvem Requiem. Ta sloužila Forerunnerům k neznámému ale velmi důležitému účelu. Cortana zároveň zachytí další signál, tentokrát “zelený”, tedy zřejmě přátelský.

Chief nakonec vysleduje, že jde o SOS vysílané lidskou lodí UNSC Infinity. Ta je současnou chloubou lidské flotily, využívá nejmodernějších a nejpokročilejších technologií získaných ve válce s Covenant a původně měla za úkol najít zbývající prstence Halo. Později ale byla převelena pro boj s nebezpečnými jednotkami Jul ‘Mdama. I přes Cortanina varování se loď dostane do gravitačního tahu Requiem a také končí v jeho útrobách. Ještě před vstupem na Infinity se ale Master Chief setkává s novým nepřítelem, robotickými jednotkami Promethean, kteří připomínají výrazně vylepšené létající vojáky Sentinel. O moment později pak do příběhu vstupuje záhadná postava Didact. Poslední příslušník prastaré rasy Forerunnerů, který Chiefovi slibuje zkázu lidstva a návrat Forerunnerů k moci nad celou Mléčnou dráhou. 

FORERUNNERS, PRECURSORS, MANTLE OF RESPONSIBILITY A FLOOD

 

Proč? Rasa Forerunnerů totiž zanikla před statisíci lety v nepřímé souvislosti s válkou s polobožskými stvořeními Precursors. Ti údajně dosáhli naprosto neuvěřitelného technického pokroku, byli schopni tvořit nové živočišné druhy a brát na sebe jakoukoliv podobu. Protože však tušili, že jednou chtě nechtě zaniknou, vytvořili jakýsi myšlenkový kodex nazvaný Mantle of Responsibility. Ten měla nést nová, mladší, nejpokročilejší rasa vesmíru, která měla chránit stabilitu univerza a de facto řídit ostatní, nižší živočišné druhy. Původně měli Mantle získat právě Forerunneři, ukázalo se ale, že jde o chamtivou a šílenou rasu, Precursors se tak dle všeho rozhodli Mantle předat raději nově vznikající civilizaci lidstva. To ale Forerunnery bytostně urazilo. V následující obří válce zaniklo téměř vše a Precursors zmizeli. Z jejich zášti ke svým nástupcům a s tím souvisejícím šílenstvím a budoucím hrátkám s genetikou navíc zřejmě nepřímo vznikl Flood.

 

Forerunneři později vedli zdlouhavou válku s tehdy velmi vyspělým lidstvem (pohybujeme se v období zhruba 100 tisíc let před Kristem), kterou vyhráli a lidstvo v podstatě vymřelo. Následkem toho ale rozpoutali obří rozpínání parazitů Flood a právě ve válce s nimi vystavěli prstence Halo, které později zničily všechen inteligentní život ve vesmíru. Jen na malé planetě Země zbyla hrstka přežívajících lidí, kteří se stali základem naší civilizace…

UNSC INFINITY

Šílený Didact rychle usoudí, že si lidstvo zatím nepodrobilo všechny ostatní živočišné druhy vesmíru, tudíž si Mantle of Responsibility nezaslouží. Chief sice v první bitvě s Didactem tvrdě prohraje, ale zvládne se stáhnout a dostat na palubu Infinity. Tam se seznamuje s talentovaným komandérem Thomasem Lasky a v současnosti nejvýše postavenou příslušnicí programu SPARTAN - Sarah Palmer. Loď ale bohužel v té době řídí arogantní kapitán Andrew Del Rio, který Master Chiefa přímo nenávidí kvůli jeho významu a statusu ikony. Del Rio vysílá skupinu hrdinů na misi, která má umožnit Infinity Requiem opustit. Během ní se Master Chief setkává s dalším Forerunnerem nazvaným Librarian.

O nesnadném životě Thomase Laskyho se více dozvíte v seriálu Forward Unto Dawn, subjektivně zatím nejlepším hraném příspěvku ze světa Halo

Knihovnice Chiefovi vysvětlí, že Prometheané, robotičtí bojovníci, které Chiefovi stojí v cestě, byli dříve lidmi. Pomocí zbraně nazvané Composer ale Forerunners dokáží proměnit jakoukoliv biologickou hmotu v jim věrné mechanické přisluhovače. Také zmíní, že chce Didact existující Composer získat a použít ho na lidstvo, čímž lidstvo zničí a zároveň pro vlastní potřeby získá obří armádu. Nakonec Chiefa geneticky upraví tak, aby na něj Composer neměl žádné účinky. Patří totiž k hrstce Forerunnerů - vědců, kteří věřili v to, že se má lidstvo stát dozorem fungování vesmíru a Master Chief se nyní stává jejím vyslancem.

Didact mezitím uzavírá spojenectví s Jul ‘Mdama, respektive se ‘Mdama stává Didactovou pravou rukou. Master Chief opět nedokáže porazit Didacta a vrací se na Infinity. Tam se dostane do ostrého sporu s Del Riem. Ten chce, aby se Inifity vrátila na Zemi a řízení flotil UNSC sdělila, co se v Requiem děje. Master Chief s Cortanou odporují s tím, že na to rozhodně není čas. Del Rio nařídí Cortanu zničit kvůli nastupující Rampancy a Chiefa zatknout. Lasky s Palmerovou ale lidskou legendu zatknout nechtějí, Master Chief odmítne kapitánovy rozkazy a za pomoci Laskyho se vrací na Requiem. Infinity se vrací na Zemi.

Kapitán Del Rio nařizuje zatčení Master Chiefa
i Zdroj: Hrej.cz
Kapitán Del Rio nařizuje zatčení Master Chiefa

Master Chief opět čelí Didactovi a opět neuspěje. Ten navíc mizí v prostoru pro rychlé cestování, tvz. slipspace. Chief ho ale následuje a společně se ocitají u prstence Gamma Halo (Instalace 03). Právě tam totiž lidští vědci v laboratořích ukrývají objevenou zbraň Composer. Didact ji stíhá aktivovat, zničí celou stanici a vydává se k Zemi.

Master Chief jej stále pronásleduje a u Země se opět setkává s Infinity. Del Rio byl ale kvůli podezření s pochybení převelen a lodi nyní velí Lasky. Ten dává Chiefovi plnou důvěru, zatímco Didact spouští útok na Zemi. Oblast Nového Phoenixu se tak okamžitě mění v ohnivé peklo a místní obyvatelstvo se mění v armádu Prometheanů. Útoku nakonec zabrání Cortana, která z posledních sil rozmnoží své vědomí a přetíží systémy Composeru. Společnými silami pak s Chiefem konečně definitivně zničí Composer i s Didactem na palubě a zastaví devastaci Země. Cortana ale definitivně umírá a naposledy se se svým milovaným Chiefem loučí. 

Didact nakonec ve svých snahách neuspěl
i Zdroj: Hrej.cz
Didact nakonec ve svých snahách neuspěl

John se vrací na palubu Infinity, rozmlouvá s Laskym a poprvé po letech se svléká ze svého brnění. Přišel čas na krátký odpočinek a hodnocení dalšího života. Bez Cortany.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama