Murasaki Baby Recenze Murasaki Baby

Murasaki Baby

Kateřina R-e-n Pavlišová

Kateřina R-e-n Pavlišová

28. 12. 2014 19:11 2
Reklama

Děravý úsměv, kruhy pod očima, pár zkroucených vlásků vytuněných mašlí a fialový balónek ve tvaru srdce, na kterém si vypěstovala až nezdravou závislost… No, hlavní představitelka hry Murasaki Baby, kterou budete doprovázet na její cestě, by nejspíš v dětské soutěži krásy nezazářila. Přesto si vás získá svým osobitým charisma a dětskou zranitelností. Svou černobílou vizáží navíc výborně dotváří ponurou atmosféru, která je často protkána WTH momenty. Na cestě za nalezením své maminky putujete jednotlivými snovými světy dětí, temnými zákoutími jejich mysli a děsivými nočními můrami, vyobrazenými v sytých barvách kontrastujícími s jakoby tužkou vykreslenými a stínovanými postavami a předměty.

Díky tomu má hra velmi originální a nezaměnitelný vzhled, na kterém staví, jelikož příběh je zde přítomen spíše symbolicky. Najdete tu králíky s vemeny, chapadla, dudlíky, plyšáky, roztodivná monstra i nezkrotné vlasy. Dětské představivosti se totiž meze nekladou. Atmosféru navíc dotváří velmi dobře volené hudební pozadí protkané děsivými a zároveň roztomilými zvuky, které vydává Baby a vše v jejím okolí. Originalita se této hře dá jen těžko upřít.

VADY NA KRÁSE

Nyní ovšem přichází, nebo spíš s žuchnutím dopadá, kámen úrazu. Jakožto exkluzivní titul pro PS Vitu se hra pochopitelně snaží využít ovládacích specifik tohoto výkonného handhaldu. A to do takové míry, že veškerá tlačítka použijete jen ve chvíli, kdy si chcete vytípnout některou z mnoha šíleností nebo hru vypnout. Na vše ostatní je tu přední a zadní dotyková plocha. Jelikož je Baby dítko bojácné, všude musí chodit za ruku, až příliš často vám ji ale odmítá dát, a když už se rozhodne s vámi jít, strašlivě se loudá. Pokud se ji snažíte popohnat, natruc padá, a vy ji pak musíte znovu přemlouvat, přestože byste ji po několikátém pokusu proběhnout pod padajícím chrupem nejraději dali na holou. Ano, i to je na denním pořádku. Přední touchscreen je navíc značně náladový, a proto vám přichystá řadu frustrujících pasáží, nebo alespoň otravných momentů, kdy přemlouváte Baby, aby se chovala slušně a dělala, co jí říkáte, resp. ukazujete.

Řešení hádanek je příjemně různorodé a během čtyř tematicky odlišných úrovní vás ani nestihnou začít nudit.

To vše korunují občasné bugy, kdy se hra nemůže rozhodnout, jestli vám jiný postup řešení hádanky uzná nebo ne. Většinou to dopadne tak, že vás naoko nechá, poté vás zasekne, donutí hru vypnout, vysměje se vám v načítací obrazovce, stejný postup už vám neumožní, a když slavnostně přijdete na správný, autory zamýšlený způsob průchodu, můžete se tak maximálně hluboce rozdýchat, poplácat se triumfálně po zádech a pokračovat za další nervy drásající pasáží. Opravdu to není hra pro slabší povahy. Balonek ve tvaru srdíčka, který musíte coby ukazatel zdraví ochraňovat jako oko v hlavě, se tak mnohdy stane trnem v oku kvůli své prdnutelnosti. Jakákoliv větývka či ostrá hrana totiž znamená rychlou smrt, a to v kombinaci s pomalými reakcemi předního displeje navozuje nemilé stavy duševního rozpoložení. Občas se z balonku také chtě nechtě stane poslední záchrana při zaseknutí se v části, ve které jste přeci vůbec neměli být…

Jediný ovládací prvek, který funguje tak, jak má, naleznete na zadní straně. Jeho pomocí měníte prostředí ve hře, potažmo jevy jím vyvolané a kombinujete jednotlivé barevné obrazovky spolu s jejich schopnostmi tak, abyste se dostali dál. Tu je potřeba trocha deště, tu nějaký ten záživný pořad pro našeho malého televizního maniaka, a tu třeba zrušit gravitaci a trochu zašolíchat s Vitou. Řešení hádanek je díky tomu příjemně různorodé a během čtyř tematicky odlišných úrovní vás ani nestihnou začít nudit. Každý svět navíc mění svou základní sadu schopností/pozadí, které získáváte praskáním balonků ostatních dětí. Holt, dvojí metr...

PŘÍJEMNĚ STRÁVENÝ VEČER

Co se herní doby týče, řekněme si to narovinu – na dlouhé zimní večery si obstarejte jinou zábavu. Murasaki Baby považujte za jakousi chutnou herní jednohubku, kterou snadno zblajznete během několika cest městkou hromadnou dopravou. Všehovšudy 4 úrovně vás zabaví na přibližně 2,5 až 3 hodiny, v závislosti na úspěšnosti vašich bitev s tvrdošíjným ovládáním a schopnosti rozpoznat herní zásek, který není způsobený vaší vinou. Hra samotná vás pak nijak neláká zpět do svého svérázného světa dětských strastí. Baby si své odťapkala, pomohla všem z nesnází, vyslechla závěrečnou skladbu, posbírala veškeré trofeje s prstem... na displeji, samozřejmě, a je připravena uvolnit drahocenné místo na vaší paměťové kartě. Je smířená s tím, že už ji za ruku nikdy víc nevezmete.

Murasaki Baby
PlayStation Vita Vita

Verdikt

Přestože budete mít často chuť malou Baby alespoň malinko přiškrtit, probudí ve vás její rozkošně vyzubená pusina až nezdravý ochranářský pud. Hře by patrně pomohlo, kdyby vám umožnila ovládat dívenku i pomocí tradičních tlačítek, přišla by však o část své originality, na kterou se zde tolik sází.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama