Minecraft: Story Mode - Episode 2: Assembly Required Recenze Minecraft: Story Mode - Episode 2: Assembly Required

Minecraft: Story Mode - Episode 2: Assembly Required

Pavel Makal

Pavel Makal

4. 11. 2015 09:00 5
Reklama

Vydání druhé epizody pouhé dva týdny po té první bylo rozhodně překvapením. I takto krátká doba však postačila k tomu, abych se alespoň bedlivěji porozhlédl po samotném Minecraftu, poučil se o jeho košatosti a lépe pochopil, proč jej masy tolik zbožňují. A skutečně, po pouhých několika hodinách mi to bylo jasné. Hra nabízí nepřeberné množství možností, jak ukojit kreativní choutky, umí být náležitě náročná na noční přežití a v multiplayeru nabízí velkou porci zábavy pro partu kamarádů. Čím blíže jsem ale zkoumal taje Notchova zázraku, tím více ve mně rezonovala palčivá otázka – proč proboha z tolika skvělých nápadů nečerpá Story Mode, který si drze název Minecraft přivlastňuje? Jako blesk z čistého nebe se pak objevilo oznámení druhé epizody a moje zvědavost a naděje, že budou hříchy minulosti zapomenuty a hra nabere ten správný, adekvátní směr, byly vybičovány na maximum.

RYCHLE ZAŠLÁPNUTÁ JISKŘIČKA NADĚJE

Nutno říci, že druhá epizoda nerozehrává zápas špatně. Hned v úvodu přichází akční pasáž, která namlsává na trochu více volnosti ve výběru řešení a jeden by hnedle myslel, že se blýská na lepší časy. Příběh, byť hloupoučký a až k prasknutí přeplněný těmi nejobvyklejšími klišé, docela hezky odsýpá, humor dostal od minule asi vitaminovou injekci, takže se i otrlejší hráč chvílemi zasměje. Jsou nám také představeny dvě nové postavy, sice s podobně nesnesitelným dabingem jako má zbytek ansámblu, ale zato nepostradatelné pro řešení hlavní velké trable, kolem které se celé vyprávění točí.

Šokovaný pohled na časomíru odhalí herní dobu kolem čtyřiceti minut.

Už už bych skoro začínal zabírat na udičku a začal být zvědavý, co bude dál, a najednou konec. Šokovaný pohled na časomíru odhalí herní dobu kolem čtyřiceti minut. Následuje krátký sestřih toho, co nás čeká příště, souhrn vašich dosavadních rozhodnutí a jejich porovnání se zbytkem herní komunity, a pak už vás znovu vítá monotónní hudební smyčka hlavního menu.

KOPANCE NA KAŽDÉM KROKU

Polemizovat nad tristní herní dobou možná nemá ve stínu nalepené cenovky moc smysl, byť vás hra zarazí dost zhurta a nečekaně. Daleko horší je, že ani samotná hratelnost nestojí za ty necelé dvě stovky. Že si hra opět z Minecraftu nevzala víc než kostkovanou stylizaci, to se asi dalo čekat, a quick-time eventy při výrobě artefaktu tomu moc nepomohou. Ale že je v adventuře, která se kasá nutností zásadních rozhodnutí, přesně nula momentů, při kterých byste cítili nějakou tíhu volby, to se neodpouští. Stejně jako skutečnost, že je rozhovorů obecně pramálo a jsou tak bolestivé, až budete skřípat zuby. Nebo že postavy, které by měly hýbat hrdinským příběhem, jsou ploché, jakoby jste hráli spíše Terrarii, a jediný, kdo si zaslouží ždibec sympatií, je prase Reuben, protože mlčí a občas se roztomile podívá.

Pokud teď má každé dva týdny vycházet další a další díl pouze proto, aby krabicová verze pod stromečkem obsahovala kompletní seriál, jen těžko to hře prospěje.

Kam se poděl um pánů z Telltale, kteří dokázali rozpohybovat a ozvučet Bigbyho Wolfa tak, že to byl skoro větší frajer než v komiksech? Kde jsou ty zásadní momenty, kdy chvíli sedíte, a nevíte, jakou variantu vybrat, a následně jste překvapeni nečekaným vývojem? Pokud teď má každé dva týdny vycházet další a další díl pouze proto, aby krabicová verze pod stromečkem obsahovala kompletní seriál, jen těžko to hře prospěje.

UMÍRÁ NADĚJE POSLEDNÍ?

Po první epizodě jsem byl dost skeptický, ale o to více zvědavý, jestli se tvůrcům podaří zvrátit nemastný a neslaný start v něco zábavného, co bude kalkulem zavánět jen maličko. Nyní se ale zdá být jasné, že změny v hratelnosti, které by alespoň trochu reflektovaly kostkovaný fenomén, patrně nepřijdou. A pokud se v příběhu nestane něco zásadního, ani větší kadence vydávání pokračování mu na náboji nepřidá.

Minecraft: Story Mode - Episode 2: Assembly Required
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Wii U Wii U
iOS iOS
Xbox Xbox 360
Apple Mac
PlayStation Vita Vita
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Druhá epizoda nenadchne nejspíš nikoho. A neurazí jen opravdové milovníky Minecraftu, kterým na jejím obsahu, stejně jako na obsahu této recenze, vlastně nezáleží. Stále ale platí, že dobrou adventuru vyhlížejte přicházet z jiného směru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama