Lego The Incredibles Recenze Lego The Incredibles

Lego The Incredibles

David Plecháček

David Plecháček

7. 8. 2018 14:21
Reklama

Přestává to být zábava, zato je to pokaždé čím dál větší výzva. Do jisté míry to platí jak pro hraní Lego her, ale stoprocentně je tato věta poplatná psaním recenzí. Už poněkolikáté se totiž chystám začínat text, od kterého všichni čekají starou otřepanou frázi, že je to stejné jako minule, a přinejlepším průměrné hodnocení. A já se bláznivě rozhodnu Lego opět bránit s tím, že to mohlo být tentokrát jiné, byť se oklikou dostanu k tomu, že se zase jedná o nijak pamětihodnou hru.

ANO, MOHLO BÝT LÍP

Pixar se rozhodl oživit letité filmy a zkusit znovu nastartovat jejich kariéru. První na řadu přišla Dory, ta modrá, lehce natvrdlá rybka, která dělala parťáka klaunovi očkatému, který hledal v roce 2003 na adrese P. Sharman, 42 Wallaby Way, Sydney svého syna Nema. Nemo byl tehdy trhák, a ano, Dory v tomto příběhu sehrála nezapomenutelnou roli a vysloužila si vlastní film. Hledá se Dory vyšlo v roce 2016. Dlouhých třináct let dělí oba dva snímky. Ještě delší dobu si nicméně musela počkat rodina Parrů. Film se superhrdinskou rodinkou zamířil do kin rok po Nemovi, a tak kultovním se rozhodně nestal. I přesto si ale od Pixaru vysloužil druhou šanci. Letos.

Superhrdinských příběhů vyprávěli hned několik, od těch vlastních v podobě Super Heroes od Marvelu, nebo třeba po Batmana od DC, až po typické kopírování filmů s Avengers. A tahle tematika evidentně táhne.

Možná, že zpracovat Lego Hledá se Dory by bylo poměrně složité, a možná, že to je právě ten důvod, proč se Traveller's Tales pustili až do Lego Úžasňáků. Na první pohled se totiž pouští do něčeho, co moc dobře znají. Superhrdinských příběhů vyprávěli hned několik, od těch vlastních v podobě Super Heroes od Marvelu, nebo třeba po Batmana od DC, až po typické kopírování filmů s Avengers. A tahle tematika evidentně táhne, takže se příště dočkáme naopak záporáků v podobě DC Super Villains. Každopádně je jedno, jestli je v hlavní roli Spider-Man, Iron Man, Hulk nebo Batman či Catwoman, principiálně si umí lidé z TT poradit.

To jsou všechno věci, které by hráče měli varovat. Říct mu, že se zřejmě nebude jednat o něco třeskutě originálního, ale naopak že Lego The Incredibles bude opět to samé v bledě modré barvě. Přeskočíme-li kupředu, samozřejmě tomu tak je, ale třeba úvod ukazuje, že by se mohli vývojáři hecnout a ukázat některé nové prvky. Právě úvod je v mnoha ohledech nejlepší část hry, protože vás drží napětí, co všechno bude jinak, ale už od začátku jsou některá rozhodnutí vývojářů nelogická a zbytek jako obvykle není dotažen do úplného konce.

TŘI, DVA, JEDEN

Těžko svádět na hru fakt, že jste si ji mohli zahrát dříve, než u nás přišel do kin druhý úžasný film. Naprosto nelogické a retardované je však rozhodnutí, začínat hru druhým dílem. Lego The Incredibles totiž sleduje přesně příběhy filmů, čili by bylo logické, aby je hráč odehrál chronologicky. Logicky, no ne? Ne. Vývojáři se rozhodli začít druhým dílem, který bezprostředně navazuje na události prvního dílu, a i když jej pochopíte i bez znalosti jedničky, určitá souvislost mezi nimi samozřejmě existuje. Je mi jasné, proč to tak je, druhý díl je pro hráče/diváky jednoznačně atraktivnější, ale jednak si mohli autoři nechat to „zajímavější“ na později, ale také to prostě nedává žádný smysl. Copak kdyby vyšlo Lego Lord of the Rings tehdy, když byl aktuální třetí díl, byste chtěli vidět v první třetině hry to, jak Frodo hází prsten spolu s Glumem do Hory osudů?

Na druhou stranu to tady docela funguje, jde čistě o umělecký dojem než o nějaký zásadní problém. Druhý díl vám nevyzradí konec příběhu, který od půlky hry budete hrát teprve od jeho začátku. Navíc je pravda, že po herní stránce si užijete všech z rodiny Parrů více až s prvním dílem. Dvojka se totiž soustředí především na Elastičku, tedy Hellen, a kumpány, kteří plní jednotlivé mise spolu s ní. Manžel Bob ale spolu s dětmi Dashem, Violet a stále záhadným Jack-Jackem zůstává doma a sleduje snažení své ženy jen zpovzdálí.

CO MĚLO BÝT JINAK?

Prolog vás ale připraví na ovládání celé rodinky. Hellen je pružná, čiperná a dokáže se protáhnout všelijakými otvory a škvírami. Bob? To je takový místní Hulk, silák, který je schopný leccos zvednout, hodit anebo rozbít. Zajímavější jsou děti, rychlík Dash je k nepolapení a Violet dokáže vytvořit silové pole pro sebe i ostatní. Jejich schopnosti se dají i kombinovat a velice často je to nutností. No a Jack-Jack je takové kvítko, které všechny kolem sebe neustále překvapuje svými schopnostmi. Dlouho se nevědělo, co tento malý drobek umí, a vlastně to bude často překvapení i pro vás. Nakonec ale možná právě proto je jednoznačně nejzábavnějším a dost možná i nejnebezpečnějším členem rodiny. I když Lego The Incredibles opět nabízí neuvěřitelnou hromadu postav, kromě Mražouna si jich zapamatujete minimum. Přiznám se, druhý film jsem ještě neviděl, ale všichni pomocníci Elastičky jsou absolutně nevýrazní a postrádají jakýkoliv charakter. Teď je jen otázka, jestli to je chyba Pixaru, nebo Traveller's Tale. Pro hráče je to ale úplně jedno.

Na jednu stranu si říkám, že Úžasňákovi měli potenciál vybavit postavy trochu jinými schopnostmi a dovednostmi, na stranu druhou si ale říkám: vždyť to jsou pořád jen superhrdinové, které jsme v Legu viděli několikrát.

Pořád jsme ale nezabrousili k tomu, jak se nové Lego hraje. Velice podobně, jako kdykoliv jindy. Ano, naznačil jsem, že prolog nastínil několik prvků, které hratelnost měly, nebo mohly proměnit. Je to jakýsi Rage, po jehož nabití spustí ovládaný superhrdina sekvenci útoků, kterými vyřídí nepřátele v blízkosti. Tou druhou věcí jsou speciální plošiny, z nichž lze po sebrání dostatku speciálních kostek sestavit „superstavbu“ a s její pomocí vyřešit danou úroveň. Hezké, ale ve finále se hraní zvrtne jen ve hledání speciálních kostek a následné animované grand finále. Hratelnost se tím nijak nemění. Všechno ostatní tak nějak zůstalo při starém.

A to je škoda. Na jednu stranu si říkám, že Úžasňákovi měli potenciál vybavit postavy trochu jinými schopnostmi a dovednostmi, na stranu druhou si ale říkám: vždyť to jsou pořád jen superhrdinové, které jsme v Legu viděli několikrát. Co je horší, oba dva filmy stihnete dohrát za šest hodin, a i když kompletace trvá zhruba trojnásobek času, je to na Lego málo. Tedy pokud vás hraní baví, protože i když se jedná o průměrnou záležitost, je to opět téma, které by vás mělo táhnout. A nejste-li Legem přejedení, tak jako začínám být já, tak nemáte důvod nadávat. Prostě dostanete opět to své. A zdá se, že to většíně lidem stačí.

Lego The Incredibles
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Stále stejná písnička. Úžasňákovi baví tím, že to jsou Úžasňákovi, ne tím, že by se jednalo o dobrou hru. Tak k novému Legu musíte přistupovat i vy. Jinak se jedná o klasický standard.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama