LEGO Star Wars: The Complete Saga Recenze LEGO Star Wars: The Complete Saga

LEGO Star Wars: The Complete Saga

Jan Vitík

Jan Vitík

13. 1. 2008 23:00 1
Reklama

Po řadě nevýrazných hříček určeným převážně těm nejmenším hráčům vtrhla legendární stavebnice mezi áčkové tituly tak suverénním způsobem, až to některým vyrazilo dech. Navíc se vývojáři z Traveller's Tales pustili na celkem tenký led, když se rozhodli zkostičkovat svět Hvězdných válek. K potěše všech se jim však zázračně podařilo udržet atmosféru předlohy a okořenit ji o humor vycházející ze stavebnicové podstaty světa. Titulu LEGO Star Wars: The Video Game, o nějž byli majitelé DS ochuzeni, se odehrával v rozmezí tří prequelových epizod po jehož úspěchu přišel druhý díl s podtitulem The Original Trilogy, který se již na dvou displejích objevil, ovšem nedosahoval kvalit jako na jiných platformách. Před nedávnem vydaná The Complete Saga tak na DS přináší první tři epizody a výrazně vylepšenou původní trilogii, čímž pocit křivdy odpadá.

Komprese v mezích zákona

LEGO Star Wars: The Complete Saga
i Zdroj: Hrej.cz
Trocha čísel a strohých údajů na začátek. K překonání tu máme 30 úrovní ve Story Modu, 115 hratelných postav, filmečky tvořící pojivo mezi úrovněmi, zvuky charakteristické pro svět Hvězdných válek, (světelné meče, blastery, lodě) a podkres tvořený samozřejmě hudbou od Johna Williamse. A teď si tohle všechno zkuste nacpat na, místem nepřekypující, cartridge. Je až překvapivé, s jak malými ústupky se to pánům z TT povedlo. Větší ujmu na zdraví utrpěly pouze dvě části, z čehož jedna nemusí vadit prakticky vůbec a druhá může čas od času trochu naštvat. Osekání kvality výplňových filmečků bude na obtíž jen největším hnidopichům, navíc když si i přesto zachovali svojí roztomilost a humor. O fous nepříjemnější se zdají trable s umělou inteligencí kolegů ve zbrani. Zde bych viděl nejslabší místo celé hry, kdy chování spolubojovníka opravdu nepůsobí příliš inteligentním dojmem. Naštěstí se jeho hloupost projevuje zaseknutím, či pasivním pozorováním vašeho boje, což je stále lepší, než kdyby se nemotorně pletl pod nohy.

S prstem, či bez?

Jediným prvkem, který se jakžtakž snaží o využití jedné speciální schopnosti DS, je typická jediovská síla. Pokud se nacházíte u předmětu, na nějž lze tuto schopnost použít, stačí stisknout bod na touchscreenu. Jenže, vytahovat stylus kvůli této jedné schopnosti je nepraktické, navíc když při tom nejde používat věci namapované na tlačítcích vlevo. Naštěstí je stejná funkce pod tlačítkem A, které stačí podržet, takže nač si komplikovat život. Použití spodního displeje se tak omezí pouze na úrovně v nichž místo postaviček ovládáte stroje typu X-wing atd., kdy se viditelná herní plocha rozprostře na oba displeje. Sluší se dodat, že i tato část hry je zábavná a nijak nepokulhává za zbytkem.

Pro neznalé, či zapomětlivé

LEGO Star Wars: The Complete Saga
i Zdroj: Hrej.cz
Základní koncept LEGO Star Wars zůstal zachován tak, jak ho známe z jiných platforem. Na výpravy do dalekého vesmíru, při nichž je nejdůležitější ve zdraví projít a sesbírat co nejvíce špuntíků, se vydáváme z kantýny Mos Eisley. Obecně platí, že každá úroveň obsahuje nějaký důležitý, či známý úsek z filmové předlohy. Nuda tedy opravdu nehrozí a vše svižně ubíhá. Design úrovní je striktně lineární, což je však jasně odůvodněno sledováním filmových linek. Kromě obligátního švihání světelným mečem disponují některé charaktery třeba vystřelovací kotvou, bez níž by nebylo možné projít jisté mise. Stejně tak z otevření různých dveří je výsada jen pro konkrétní osobu. Kromě nepřátel se staví do cesty i pár puzzlů, jejichž vyřešení je otázkou chvilky. Koho by omrzelo hrát si sám na svém písečku, může u baru v kantýně skočit do multiplayeru. Každý sice musí mít svoji kopii hry, ovšem míra zábavnosti společného postupu za to rozhodně stojí. Barman (ve skutečnosti tam žádný není) také rád prodá nějaké ty bonusy za pár špuntíků, mezi nimiž najdeme postavičky a powerupy.

Na tomto místě mělo být pár řádků k chybám, jež by vám mohly znepříjemňovat požitek při hraní, ovšem na nic podstatného se mi narazit nepodařilo. Snad jen občas mi vadilo, že kamera nezabírá dostatečný prostor, tudíž přesně není vidět nepřátele útočící z větší dálky. DS verze LEGO Star Wars má zřejmě největší význam, jelikož konečně přináší kvalitu známou z jiných konzolí. Navíc kromě maličkostí nepostihlo port markantní snížení technické kvality.

LEGO Star Wars: The Complete Saga
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
Nintendo DS
Wii Wii

Verdikt

Konečně důstojné LEGO Star Wars na handheld DS, které disponuje stejnými zbraněmi jako „větší“ sestry, tedy humorem a atmosférou předlohy.

Co se nám líbí a nelíbí?

LEGO, Star Wars, Complet Saga, audiovizuální podoba, humor.
Umělá inteligence spolubojovníka, někdy špatný výhled kamery.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama