Koho nám rok 2022 vzal? Letošní nekrology významných herních osobností
i Zdroj: Vlastní koláž / Razer / Berni Stolar / Wikimedia Commons / Nintendo
Článek Koho nám rok 2022 vzal? Letošní nekrology významných herních osobností

Koho nám rok 2022 vzal? Letošní nekrology významných herních osobností | Kapitola 3

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

19. 12. 2022 17:25

Seznam kapitol

1. BYZNYSMENI 2. VÝVOJÁŘI 3. UMĚLCI

Končící rok 2022 nám toho samozřejmě především spoustu přinesl. Nové hry, nové události, nová studia a jejich chystané projekty, čerstvé kauzy, pikantní odhalení a třeba i nové přátele v herních komunitách. Ale s tím, jak herní průmysl postupně stárne, a s ním i lidé, kteří ho táhnou kupředu, zákonitě přibývají i významné osobnosti, které už nejsou mezi námi. Pojďme si připomenout některá jména, pro která byl letošek poslední. Některá jsou známější, jiná méně, to jim ale vůbec neubírá na důležitosti.

Reklama

Jan Rabson 

14. června 1954 - 13. října 2022

Koho nám rok 2022 vzal? Letošní nekrology významných herních osobností
i Zdroj: IMDB / PCGamer

Herec Jan Rabson nebyl znám čistě jen pro svou práci v herním průmyslu a výčet jeho rolí je velmi bohatý, hráči si ho ale budou nejlépe pamatovat jako hlas oplzlého hrdiny Larryho Laffera z kultovní série Leisure Suit Larry.

Sukničkář Larry v prvních dílech ještě hlasem nedisponoval, technická omezení mu umožnila mluvit až s pokračováním Leisure Suit Larry 6: Shape Up or Slip Out! z roku 1993. Od té doby ale vždy charakter postavy podporoval právě Rabson. Konkrétně se objevil v celkem šesti dílech série.

Kromě toho daboval také postavy v animovaných filmech a jejich herních adaptacích, namátkou v Toy Story 3 nebo Monsters, Inc.. Mezi další herní zkušenosti patří King's Quest: Mask of Eternity, Star Wars: Bounty Hunter nebo Thimbleweed Park. Zemřel ve věku 68 let na zástavu srdce.


Ryan Karazija 

1982 - 29. října 2022

Koho nám rok 2022 vzal? Letošní nekrology významných herních osobností
i Zdroj: Low Roar

Jednou z nejmedializovanějších zpráv o úmrtí na herní scéně byla letošní ztráta zpěváka Ryana Karaziji. Původem Američan, který se přestěhoval na Island, založil v roce 2011 alternativní post-rockovou kapelu Low Roar. Původně sólový projekt se brzy rozšířil o další dva členy a dlouho se držel při zemi. 

Mimo zájem fajnšmekrů se dostal v roce 2016, kdy skladba I’ll Keep Coming doprovodila tajemný trailer pro Death Stranding Hidea Kodžimy. Ve hře se později objevilo větší množství hudby kapely. Kodžima přitom hudbu objevil úplně náhodou v obchodě s deskami v Reykjavíku, zatímco Karazija s kolegy hudbu nahrávali v kuchyních na notebook.

Z Low Roar se tak šťastnou náhodou stal hudební pojem a oficiální video zmíněné skladby má na YouTube přes 15 milionů zhlédnutí. Na konci roku 2019 zahrála kapela v pražském klubu Café V lese. Vrátit se měla v listopadu letošního roku, z pochopitelných důvodů bylo ale celé evropské turné zrušeno. Poslední, šesté album bude dokončeno a vydáno, projekt jako takový ale skončí.

Karazijovi se stal osudným zápal plic a s ním spojené komplikace. Jeho odchod šokoval i Hidea Kodžimu, který v příspěvku na Twitteru oznámil, že by bez hudby Low Roar Death Stranding nikdy nevznikl.


Kevin Conroy 

30. listopadu 1955 - 10. listopadu 2022

Koho nám rok 2022 vzal? Letošní nekrology významných herních osobností
i Zdroj: Wikimedia Commons

Doufejme posledním letošním velkým odchodem spojeným s hrami je Kevin Conroy. Legendární představitel hlasu Batmana je totiž spojený s celou moderní érou her netopýřího muže.  Bruce Waynea a jeho ušaté alter ego daboval už v animovaných hrách z devadesátých let a přelomu tisíciletí, později ho pak perfektně zahrál v sérii Arkham i bojovkách Injustice a MultiVersus.

To vše doprovází téměř nepočitatelné množství případů, kdy Batmana daboval v animovaných seriálech a filmech. Zatímco filmové tváře se mění často a fanoušci se můžou přít, jestli byl lepší Kilmer, Clooney, Bale, Affleck nebo Pattinson, animovaný hlas patří zpravidla právě Conroyovi.

Ostatně hry budou jednou z jeho rozluček. Conroy posmrtně ztvární Batmana v chystaném Suicide Squad: Kill the Justice League. Zajímavé je i to, že dlouho nebylo jasné, jestli se ve hře (navazující na původní arkhamskou trilogii) Bruce Wayne vůbec objeví. Autoři to ale z respektu k herci po jeho smrti oficiálně potvrdili.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama