Článek Kdo a co je to Penny Arcade?

Kdo a co je to Penny Arcade?

elisheva

elisheva

26. 6. 2006 22:55 1
Reklama

Ne každý, kdo se rozhodne dělat webkomiks ze světa herního průmyslu, získá obdiv lepých slečen, slávu a bohatství. A ne každý webkomiks má také natolik velkou váhu, aby dokázal měnit samotné dění ve světě her. Asi by sotva vznikl tenhle článek, kdyby přeci jen neexistovala jedna dvojice, které se téměř všechno takto podařilo. Neuvěřitelný příběh Mika Krahulika a Jerryho Holkinse, mladých kluků – hráčů, co si jednoduše splnili sen, vzbuzuje, nemůžu si pomoct, téměř až zášť.

Skromné začátky

Mike a Jerry se poznali už na střední škole Spokane's Mead High School, ve třídě se zaměřením na žurnalistiku. Poté, co ji společně dokončili, začali pracovat v pochybných podnicích jako myči nádobí nebo sběrači golfových míčků. Tou dobou se vesměs flákali a jediné, co jim skutečně přinášelo radost, bylo hraní videoher. Vše se ale změnilo s jistým osudovým inzerátem. Jakési webovky zabývající se hraním her tehdy hledali někoho, kdo by jim pravidelně kreslil zábavné stripy z prostředí her. Mike a Jerry se toho okamžitě chytli, ale než dokázali vytvořit pár ukázkových dílů, místo obsadil někdo jiný. Nakonec tedy zaslali svoje práce jiným stránkám, kde se na chvíli ujaly. Spolupráce bohužel netrvala příliš dlouho, jelikož majitel webu byl očividný suchar a vadila mu až příliš peprná mluva, kterou Mike s Jerrym ve svých pracích využívali. Společně se tedy dohodli a v roce 1999 založili vlastní web – Penny Arcade. Tehdy je navštěvovalo už 12 000 lidí, a tak nebylo divu, že jim přišel jako dobrý nápad, vydělat si tím nějaké peníze. Nabídli práva na Penny Arcade firmě eFront, která fungovala na prodeji reklamy a vše se rozjelo na plné obrátky. Když jim první měsíc přišel úžasný šek na 1000$, věděli už najisto, že tohle je to pravé.

PA bloguje

V době kdy byla Penny Arcade ještě v plenkách, dvojice hlavních hrdinů byli prostě jen obyčejní hoši a teprve po určité době si je Mike a Jerry přivlastnili jako svá internetová alter ega. Díky tomu se Tycho a Gabe svým tvůrcům absolutně nepodobají a pro někoho tak může být velkým překvapením zjištění, že ten hubený vlasatý čahoun Tycho má představovat v reálu malého, podsaditého a především naprosto plešatého Jerryho. Od roku 2002 ke stripům přibyly i komentáře a Penny Arcade se tak definitivně stalo jakousi formou komiksového blogu dvou fandů, kteří pomocí absurdních příběhů vypráví svoje vlastní zkušenosti s herním světem. Důkazem, jakou neuvěřitelnou váhu si získali díky své sedmileté tvorbě, je například historka, která se odehrála na jedné z E3. Penny Arcade vzalo připravovaný plán stánku společnosti Infinium Labs a v jednom ze svých stripů jej uveřejnili s pozměněnými názvy místností. Ty označili slovy jako „lži“, „švindly“ nebo „nepoctivosti“. Jerry a Mike byli nakonec jmenovitě pozváni přímo do stánku a k jejich velkému údivu zjistili, že společnost na každé dveře nalepila papír s názvy dle onoho stripu.

Zákon a pořádek

Jejich kritičnost vůči společnostem a parodie, která si nebere servítky, se jim ovšem nejednou vymstila. První lehčí problém nastal, když pánové uveřejnili 14. 4. 2003 strip, který se navážel do McGeeovi Alenky. Tentokrát zde byla postava Strawberry Shortcake, což je roztomilá slečinka, která je ve vlastnictví firmy American Greetings. Strawberry, která je za normálních okolností kýčovitě něžná slečinka, vyobrazovaná na přáníčkách k narozeninám, v podobě Penny Arcade však dostala vzhled šílené sadomasochistické gothičky. S hesly jako „Je to sladká holka s chutí pro bolest“, nebo „Ochutnejte ji v roce 2005“ si společnost American Greetings lehce poštvali proti sobě. Nakonec to celé vyústilo pouze stažením stripu z archivu. Téměř až komická se může zdát další Penny Arcade kauza z roku 2005. V té nemá prsty nikdo jiný než všemi milovaný zastánce cudnosti a nenásilí – mocný Jack Thompson. V jednom ze svých miliónů hysterických výlevů tentokrát vyzval herní společnosti, aby vydaly hru, kde se stanou oběťmi násilí samotná herní vydavatelství. Pokud se tak stane, daruje $10 000 charitě, kterou jmenovitě vybere šéf Take-Two, Paul Eibeler. Jakmile se ale skupině Fighting Hellfish, která už dříve dělala některé mody pro GTA, podařilo skutečně takovou hru vydat, Jack Thompson vyrukoval s tím, že jeho nabídka byla myšlena pouze satiricky a žádné peníze nikam nedá. Penny Aracade proto na tuto zbabělou odpověď reagovala tím, že $10 000 darovala ze svého, pod jménem Jacka Thompsona, s tím, že on nemohl. K tomu samozřejmě rozjeli akci s prodejem triček „I hate Jack Thompson“. Bohužel tímto poměrně milým a nenásilným posláním do rektálních otvorů si Jacka poštvali proti sobě a ten podal okamžitě na Penny Arcade trestní oznámení. Legrační je i fakt, že do své výpovědi uvedl chybně URL, na které se komiksový web měl nacházet. Vše nakonec samozřejmě dopadlo dobře a i samotná FBI, kterou Thompson zburcoval, uznala, že se v žádném případě nejedná o trestnou činnost.

Hlavně dětem

Penny Arcade se charitou zabývá už delší dobu, nejen pokud chce popudit Jacka Thompsona. Od roku 2003 vede projekt Child’s play, který funguje na spolupráci s Amazonem. Organizátoři zde vytvořili Wishlist, na kterém se nachází seznam hraček (především pak her, nebo konzolí) a stačí je pouze přes internet zakoupit. Vše se pak dostane do Jerryho a Mikových rukou, kteří dárky na Vánoce rozdistribuují mezi nemocnice v USA, Kanadě a Británii. Díky již několikrát zmiňované popularitě Penny Arcade se tak mezi sponzory zařadily třeba Nintento nebo Midway Games a v roce 2005 se výtěžek dostal až na úžasných $605 000. Penny Arcade pořádá i od roku 2004 expa a různé semináře po školách. Relativně nově si můžete Mika a Jerryho poslechnout i na podcastu. Tihle dva mají zkrátka jednu z těch nejlepších prací a se dvěma miliony návštěvníků denně jim, dle mého názoru, ke štěstí příliš neschází.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama