Jets'n'Guns 2 Recenze Jets’n’Guns 2

Jets’n’Guns 2

Martin Synek

Martin Synek

7. 8. 2020 14:40 4
Reklama

Uplynulo už patnáct let od momentu, kdy spatřila světlo světa arkádová střílečka Jets´n´Guns od českého vývojářského studia Rake in Grass. V té době šlo o vysoce návykovou akci, která mě osobně učarovala a na svém PC jsem ji měl nainstalovanou ještě několik let po vydání. V těchto dnech se situace opakuje, protože vyšel regulérní druhý díl, se kterým jsem opět měl tu čest. Jak dopadl a co všechno se od prvního dílu změnilo, to si povíme na následujících řádcích.

LÁSKA NA KTEROU SE NEZAPOMÍNÁ

Pokud název hry vidíte prvně, vězte, že jde o zboku viděnou arkádovou střílečku, kde prim hraje raketa, se kterou se za pomocí rozličných zbraní snažíte prostřílet vším, co vám stojí v cestě.  Recept, který již po desetiletí funguje, zde tvůrci znovu oprášili a ukazují, že i v roce 2020 jde stále o zábavnou alternativu k modernějším žánrům dnešní doby. Pamětníkům připomene, jaké to bylo, když byli například v R-Type nuceni učit se level od levelu přesně krok po kroku. Zde to bude stejné.

Stále tu funguje všechno dobré, co jsme mohli vidět u jedničky.

Tvůrci navrhli více než dvacítku úrovní tak, aby navodili ten správný oldschool pocit, který se u podobných her dostavuje. Čekejte originální grafické zpracování, které si nehraje na 3D grafiku, jako tomu bylo u Sine Mora od Grasshopper Manufacture. Zde je vše perfektně a detailně prokresleno, aby výsledek co nejvíce připomínal dobu, ve které podobné hry slavily úspěch nejvíce. Pokud bych druhý díl Jets měl porovnat s jeho starším bratříčkem, rozdíly se hledají spíše obtížně. Stále tu funguje všechno dobré, co jsme mohli vidět u jedničky.

ZÁCHRANA VESMÍRU

Pokud jdete především po příběhu, připravte se na standardní klišé. Začínáte jako nájemný pilot stíhačky, který plní mise pro agenturu. Po čase se z vás však stane plnohodnotný zachránce vesmíru, kterému se bude plnit seznam sestřelených nepřátel neuvěřitelně rychle. Nic víc a ani nic méně. Příběh je zkrátka až na bůhvíkolikáté koleji a nejdůležitější je samotná hratelnost, která je i tentokrát převelice zábavná.

Druhý díl Jets´n´Guns se odlišuje od konkurence tím, že nesbíráte upgrady jednotlivých zbraní v misích. Za sestřelené nepřátele či zničené prostředí vám totiž ve vaší virtuální peněžence přibývají penízky. Ty můžete směnit, vždy po skončení mise, za některou z vychytávek či zbraní, které jsou vám instalovány na bitevní loď. Ta má několik slotů, které postupně plníte buďto defenzivními, nebo naopak ofenzivními vylepšeními.

Loď si tedy tvoříte přesně k obrazu svému a po několika odehraných misích se změní k nepoznání. Najednou dokážete střílet v několika směrech najednou, záda vám hlídá štít a dokážete například bombardovat prostor pod vámi. Odemknete si mnoho druhů útočných systémů, které dokážou vyslat směrem k nepříteli sprchu projektilů, laserové paprsky či naváděné rakety. Možností, jak si sestavit ideální skladbu zbraní je dostatek a vy se budete učit je všechny správně kombinovat tak, abyste danou úrovní proletěli s tím nejlepším možným skóre. 

CHLAZENÍ PŘEDEVŠÍM

Nejdůležitějším ukazatelem ve hře je chlazení. V momentě, kdy se rafička na tomto budíku dostane do červeného pásma, vaše zbraně utichnou a musíte čekat, než se vše opět zchladí tak, aby systémy mohly efektivně pokračovat v likvidaci nepřátel. Proto je nutné při vylepšování pamatovat i na tento aspekt – hrou není možné jednoduše prolétnout permanentním držením tlačítka pro střelbu. To byste se vskutku moc daleko nedostali. 

Jakmile se jednou zaposloucháte do perfektních tracků doprovázejících druhý díl, budete lapeni.

Časem, zatímco se budete prokousávat hrou a navštívíte mnoho velmi originálních levelů, které pro vás tvůrci z Rake in Grass přichystali, nebudete několikrát věřit vlastním očím. Jednou poletíte vysokou rychlostí, při které je bezpodmínečně nutné zvládat mistrné manévrování spojené se sestřelováním nepřátelských poletuch, jindy se podíváte zpět v čase či na základnu na Měsíci. Bude toho spousta a každou z více než dvaceti misí si užijete jak po stránce herní, tak té vizuální. A to jsem ještě nenapsal ani řádku o zdejším soundtracku. 

HUDBA Z MARSU

Machinae Supremacy. Švédská kapela, se kterou tuzemské studio spolupracovalo i při tvorbě prvního dílu se vrací na scénu. Nutno podotknout, že opět dodávají skvělý hudební podkres, kterému s oblibou říkám „didaktik metal“. Původní Jets´n´Guns mě de facto k této kapele dovedlo a já mám do dnešního dne několik jejich alb mezi oblíbenými hudebními počiny. Jakmile se jednou zaposloucháte do perfektních tracků doprovázejících druhý díl, budete lapeni. 

Jets’n’Guns 2
i Zdroj: Hrej.cz

Závěrem se však ještě sluší říct, že pokud jste, stejně jako já, pamětníky prvního dílu, neměl by vám uniknout ani ten aktuální. Je plný špičkově odvedené práce, která je zpracovaná s láskou k žánru a doplněna o zábavný prvek vylepšování vaší lodi. Když k tomu ještě připočteme prvotřídní soundtrack od Machinae Supremacy, vychází mi z toho parádní a veskrze zábavná záležitost pro fanoušky žánru arkádových stříleček. 

Z důvodu technických problémů přikládáme v galerii k recenzi pouze oficiální screenshoty.

Jets'n'Guns 2
Windows PC
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Parádní nástupce prvního dílu, který potěší všechny milovníky arkádových stříleček a retro her obecně. Rozhodně dejte tomuto titulu šanci. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama