Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX

Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX | Kapitola 4

Radek Raudenský

Radek Raudenský

15. 12. 2021 12:00

Seznam kapitol

1. DLSS 2. Ray Tracing 3. REFLEX 4. G-SYNC 5. Broadcast

Společnost NVIDIA je už několik let průkopníkem na poli technického pokroku grafických čipů, vedle surového výkonu ale dodává i zajímavé podpůrné technologie. Které to jsou a na jakých principech fungují?

Reklama

NVIDIA G-SYNC

Ono vytvořit kompetitivní hru není žádná legrace. Když hrajete, řekněme, Tomb Raidera, je vlastně jedno, jestli se půvabná Lara Croft rozmáchne cepínem o 50 milisekund dříve nebo později. Není tak důležité tvořit architekturu pro co nejrychlejší přenos informací, protože prostě mluvíme o singleplayerové hře, která má vypadat především efektně. Ale Valorant nebo Fortnite, to je něco jiného. Přenos z myši do procesoru, z procesoru do grafické karty a do sítě, ze sítě na servery, ze serveru… chápeme se. I přes značně složitou architekturu tu o vítězství mohou rozhodovat jednotky milisekund. Ale k čemu to pečlivé vyvážení a nízká odezva, když je monitor z roku koště.

Jenže jaký monitor koupit jako upgrade? Na trhu najdete nepřeberné množství obrazovek, které mají prakticky stejné parametry. Jedním z rozhodovacích může být podpora G-SYNC, která značí, že daný monitor za něco stojí.

Spolupráce NVIDIA a výrobců monitorů je pochopitelná, jelikož výkon grafické karty nejlépe reflektuje právě ten kus techniky, do kterého celý den u hraní čučíte. Pro zajištění jednotné úrovně technické kvality NVIDIA vytvořila speciální G-SYNC procesor, který zajistí naprosto plynulou komunikaci monitoru a grafické karty. Pokud tedy vaše vysněná obrazovka podporuje G-SYNC či G-SYNC Ultimate, je vám zaručena nízká odezva, plná podpora frekvenčního rozsahu a vymýcení artefaktů jako blikání, trhání nebo sekání obrazu.

Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX
i Zdroj: Hrej.cz

Nestojí za tím pouze samotný procesor – pokud výrobce tohoto certifikátu dosáhne, prošel jeho monitor více jak 300 náročnými testy zajišťující co nejplynulejší a nejhezčí obraz na trhu. A ano, i to je důvod, proč jsou monitory s G-SYNC procesory poměrně drahé. 

Vůbec nejlevnější G-SYNC monitor na Alza.cz je Dell Alienware AW2521, který disponuje IPS panelem s rozlišením 1080p, úhlopříčkou 24,5 palce a velice příjemnými 240 Hz. Celkem Alza.cz nabízí 26 monitorů s procesorem G-SYNC.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama