Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX

Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX | Kapitola 3

Radek Raudenský

Radek Raudenský

15. 12. 2021 12:00

Seznam kapitol

1. DLSS 2. Ray Tracing 3. REFLEX 4. G-SYNC 5. Broadcast

Společnost NVIDIA je už několik let průkopníkem na poli technického pokroku grafických čipů, vedle surového výkonu ale dodává i zajímavé podpůrné technologie. Které to jsou a na jakých principech fungují?

Reklama

NVIDIA REFLEX

Mladí hráči jsou rychlí, hbití, perspektivní, krásní a možná mají i nějaké progamingové cíle. Co ale mají dělat staří pardálové snažící se o vysoké ranky v kompetitivních hrách? Což o to, World of Tanks vás odmění i za strategické myšlení a zkušenosti, jakmile se ale pustíte do Fortnite, bez rychlých prstů a mladistvých reflexů vás během setiny nanosekundy nepřítel rozstřílí z bezpečí své dvanáctipatrové vily. Pokud ale máte v ruce ještě nějaký cit, může vám NVIDIA podat pomocnou ruku s technologií Reflex.

Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX
i Zdroj: Hrej.cz

Abychom si mohli představit výhodu technologie Reflex, musíme si nejdříve přiblížit architekturu počítače a vysvětlit si, jak vlastně funguje klikání – respektive jak počítač stisk (především) levého tlačítka registruje.

Když svého hlodavce stisknete s vidinou headshotu, míří signál ze snímače nejdříve do procesoru. Ten zpracuje polohu myši včetně samotného kliknutí, přičemž tuto operaci následně přenese do hry. Jenže informace se vám hned nepromítne na displeji. Procesor totiž dění ve hře posouvá do fronty tak, aby měla grafická karta neustále přísun dat – stejně jako když se tvoří fronta třeba na jižní spojce. Proces tak sice má neustále data k dispozici, ale zpracovává je s velkým zpožděním – stejně jako se vy připojíte ve Štěrboholích a po hodině se dosunete do Počernic. Právě kvůli snímkům ve frontě pak vzniká zpoždění, které nemůžete nijak ovlivnit – tedy… dosud jste nemohli.

Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX
i Zdroj: Hrej.cz

Právě technologie Reflex dokáže tuto frontu eliminovat a synchronizovat procesor a grafickou kartu v podstatě v jednu taneční skupinu – procesor tedy dávkuje grafické kartě přesný počet dat, který je v danou chvíli potřeba. Tím se zároveň snižuje kritická zátěž na procesor, který by jinak musel zpracovávat data „do zásoby“. Bonusem je pak možnost zpracovat signál z myši až v tu nejzazší chvíli.

Dobře, pro některé hráče je vysvětlení výše stále dost obtížně pochopitelné. To ale nevadí. V praxi to zkrátka znamená, že váš pohyb myši či kliknutí bude počítač zobrazovat rychleji, než by tomu bylo bez technologie NVIDIA Reflex. Vzhledem k nutnosti aktivního přístupu vývojářů prozatím tuto technologii podporuje malá skupina největších kompetitivních her – patří mezi ně Apex Legends, Valorant, Fortnite, Warzone či Overwatch. Seznam se ale už během krátké chvíle, co Reflex na světě je, pěkně rozrostl a je jasné, že se bude dále zvětšovat. A rozdíly desítek milisekund mohou často na vyšší úrovni hraní rozhodnout o výsledku celého zápasu.

Reflex můžete využít na noteboocích, které využívají grafických karet NVIDIA GeForce RTX 30XX. Třeba takový HP Pavilion Gaming 15 s GeForce RTX 3050 seženete se slevovým kódem DARKY10 už za velice sympatických 22 tisíc korun – vybírat ale můžete z celé škály notebooků, které Alza.cz nabízí.

Samozřejmě by to nebyl kompletní ekosystém, kdyby NVIDIA nenabízela i další technologie. Reflex totiž nejlépe funguje ve spojení s dalším akcelerujícím kusem programátorských schopností vývojářského týmu – NVIDIA G-SYNC, který se zase soustředí na herní monitory.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama