Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX

Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX

Radek Raudenský

Radek Raudenský

15. 12. 2021 12:00

Seznam kapitol

1. DLSS 2. Ray Tracing 3. REFLEX 4. G-SYNC 5. Broadcast

Společnost NVIDIA je už několik let průkopníkem na poli technického pokroku grafických čipů, vedle surového výkonu ale dodává i zajímavé podpůrné technologie. Které to jsou a na jakých principech fungují?

Reklama

Text vznikl ve spolupráci se společnostmi NVIDIA a Alza.cz.

Za starších dob počítačového hardwaru, z pohledu vývoje grafických karet řekněme třeba doba GeForce GTX 9XX, jste si koupili vysněný grafický čip a byli rádi, že rozjedete ten nedávno vydaný Battlefield 4. Dodatečné podpůrné technologie v té době téměř neexistovaly, myšlenky na vymoženosti jako ray tracing nebo strojové učení byly brány spíše jako vizionářské a přinejlepším byste se setkali s výsměchem svých spoluhráčů.

Doba se ale posunula, a i když na poli grafických karet stále bojují dvě strany, ta zelená má tak trochu navrch. Jedním z důvodů jsou, kromě lepšího poměru cena/výkon, právě ony technologie. Samozřejmě v dnešní době není tak jednoduché nějakou grafickou kartu najít na skladě, jednou z jednodušších cest je ale koupě hotové sestavy nebo notebooku. I v takovém případě totiž NVIDIA nabídne celý katalog svých technologií, který by v alternativním vesmíru mohl tvořit klidně polovinu prodejní ceny.

A o jaké že technologie jde? Téměř jistě jste za poslední roky slyšeli zkratku „tajemného“ strojového učení DLSS – NVIDIA toho má ale na svědomí více. Tudíž si nasaďme brýle, vezměme notýsky a čerstvě uvařenou kávu – jdeme se učit!

NVIDIA DLSS

Pokud bychom měli zmínit nějakou vyloženě „užitečnou“ technologii NVIDIA, asi se budeme odkazovat právě na DLSS. Kdo by také nechtěl vyšší herní výkon prakticky zadarmo, že? Právě DLSS je jednou z nepokročilejších metodik a projektů, které NVIDIA uvolnila pro své zákazníky, opět zcela zdarma, v rámci vlastnictví karet NVIDIA GeForce RTX.

Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX
i Zdroj: Hrej.cz

DLSS, celým názvem Deep Learning Super Sampling, je oslavovaná technologie fungující na bázi AI spolupracující s neuronovou sítí a hlubokým strojovým učením. Fungování této hračky je překvapivě jednoduché, ale chytré. Podle určeného nastavení se hra přepne do nižšího nativního rozlišení, než které je ve skutečnosti nastaveno. Pokud hrajete na 1920x1080 (FullHD), hra se ve skutečnosti původně renderuje v rozlišení 1600x900 nebo 1280x720. To logicky ušetří masivní kus výkonu, což se projeví ve vyšším počtu snímků za sekundu. Technologie DLSS ale dokáže rozlišení v reálném čase přepočítat (takzvaně upscalovat) do nastavené vyšší hodnoty, bez viditelné ztráty na kvalitě.

Velice zjednodušeně – pokud si zapnete DLSS v režimu větší výkon, bez jediné viditelné změny se vám při hraní zvýší snímková frekvence. Bez kompromisů, zaseknutí, komplikovaného nastavování či jakýchkoliv problémů. Třešničkou na dortu je postupný rozvoj umělé inteligence do takové úrovně, že se s jednoduchou implementací DLSS přizpůsobí jakékoliv hře a není potřeba jednotlivé tituly na technologii ručně připravovat.

Jak NVIDIA zlepšuje život aneb technologie dostupné s kartami GeForce RTX
i Zdroj: Hrej.cz

To vše probíhá výpočty na dalších dodatečných Tensor jádrech, které jsou na nových grafických kartách GeForce RTX 30XX vymezeny právě pro práci s umělou inteligencí. Rozdíl frameratu je zásadní, často se nárůst pohybuje v řádu několika desítek snímků za sekundu bez ztráty na kvalitě či odezvě. A to je vylepšení dříve nepředstavitelné.

Jak už bylo zmíněno, technologii DLSS získáte s novými kartami GeForce RTX. Čas od času se Alze podaří tyto grafické karty naskladnit, tudíž je dobré situaci bedlivě sledovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama