Článek Jak dostat z PlayStation 2 maximum

Jak dostat z PlayStation 2 maximum

michal.jonas

michal.jonas

21. 3. 2006 23:24 20
Reklama

I když Playstation 2 je již v současné době dáma v letech, stále toho má dost co nabídnout, ovšem málokdo dokáže opravdu naplno využít jejího šarmu a kouzla. Aby jste si totiž vychutnali všechny vlastnosti této konzole na maximum, je zapotřebí periferie k ní připojené pořádně „vytunit“, protože jen tak z ní vymáčknete opravdu celou šťávu. Ovšem nesmíte se chovat jako Lukáš Bašta, který se již několik měsíců marně snaží vymáčknout ze svého služebního Trabanta více než 45 km/h z kopce a neustálé šťourání do karbecu moc nepomáhá. Alespoň, že se naučil tvarovat jeho bakelitovou kastli nad hořící svíčkou, což prý jde docela snadno.

Jak na úklid

My ovšem opustíme podobné babské rady a zašmátráme ve všech zákoutích jak PSone, tak hlavně PS2, abychom vám poradili, kterak vyždímat z obou co nejvíce. Na konzolích samotných toho ovšem moc nezmůžete, zde je pouze jednou za čas vhodné vyčistit čočku laseru speciálním čistícím CD/DVD na mokré bázi, které naleznete prakticky v každém elektru (ceny začínají kolem 100,-). Suché čističe raději vynechejte, protože jejich štětinky jsou hrubší, než u mokrých kolegů a tak nadělají spíše paseku než čisto.

Jak na obraz

Takže, uklizeno bychom měli, tudíž přistupme k fázi číslo dvě a tou je dramatické zlepšení obrazu. A jak takového obrazového dramatu dosáhnout? Tak za prvé vhodným a kvalitním televizorem ruku v ruce s kvalitním obrazovým kabelem. Pravda je, že bez patřičného kabélku vám pořízení i té nejdražší plazmy lepší podívání prostě neudělá, protože obrazová data při přenosu dost utrpí. Základní A/V kabel s kulatými konektory 3x Cinch představuje naprosto minimalistickou variantu, které byste se měli pokud možno okamžitě zbavit a používat ji pouze s malou televizí na chajdě. Ještě hůře je na tom koaxiální kabel s modulací, umožňující propojení se starými televizory skrze anténní konektor. Dá se říci, že výsledný obraz je opravdu daleko od možností PlayStationu 1 i 2, protože modulace signálu na jeden kanál obrazová data velmi znehodnotí. Když ale máte v pokojíčku ještě černobílý Merkur, tak prostě není jiné volby. Standardní Cinch kabel potom použijte pouze v případě, že máte starší televizi vybavenou pouze těmito vstupy. Dovedu si představit, jak máte konzoli doma zapojenou pohodlně přes čelní Cinch vstupy, které mívá většina dnešních CRT televizí, protože zadní vstupy obsadilo video nebo satelit. Přitom stačí v elektru zakoupit kvalitní RGB Scart slučovač, který dovolí na jeden vstup Scart zapojit více zařízení najednou. A proč mluvím o nějaké „skartovačce“? Konektory typu Scart totiž poskytují znatelně lepší kontrast, barevnou sytost a ostrost při nižším šumu, než standardní Cinch konektory. Ale pozor! Musí se jednat pouze o tzv. RGB Scart, což značí kabel se samostatnými vodiči pro barvonosný signál, tedy červenou (red), zelenou (green) a modrou (blue). Právě díky oddělenému vedení barev, poskytuje RGB Scart o třídu lepší vizuální zážitek než Cinch kabely. Dobrý RGB Scart mají v každé prodejně videoher a nemusí být ani přímo od Sony, ten je hodně drahý, nýbrž postačuje i od 3rd party výrobce, který pořídíte také zhruba za stovku. Alespoň jeden plný RGB Scart má dnes úplně každá televize a zmiňované slučovače také podporují vedení RGB signálu, takže tento kabel by měl být velmi vhodnou základní alternativou pro zlepšení obrazu.

Stejně dobrou službu udělá i S-Video kabel, který kvalitou prakticky odpovídá RGB Scartu a u mnoha televizí bývá jeho konektor neobsazený. Jeho cena je ale zhruba dvojnásobná oproti Scartu. Oba kabely spolu s kvalitní televizí poskytují oproti vedení přes Cinch a koaxiál jasnější barvy bez rušivých přechodů, zlepšenou ostrost i kontrast. Jenže stále je ještě co zlepšovat. Absolutní špičku ve vedení signálu do TV totiž u PS2 představuje tzv. komponentní kabel označovaný kódy YUV, nebo Y, Cb/Pb, Cr/Pr, který poznáte podle pětice Cinch konektorů, z nichž tři vedou obraz a dva zvuk. U nás pravděpodobně seženete bez potíží i značkový kabel přímo od Sony s označením SCPH-10100, jehož cena se pohybuje kolem čtyř set korun. Komponentní (ne kompozitní, to jsou Cinche!) vedení představuje obecně nejkvalitnější analogové vedení signálu a příslušné vstupy obvykle mívají pouze nejlepší klasické TV, plazmy a LCD. Jestliže vaše televize disponuje tímto vstupem, pak nejenže máte velmi moderní přijímač, ale můžete naplno využít nejlepšího vedení signálu, které PlayStation 2 podporuje (PSone tento typ kabelu nepodporuje!). Navíc některé hry podporují i tzv. progresivní skenování (např. God of War, Resident Evil 4), které jednoduše řečeno zobrazuje najednou liché i sudé řádky obrazu, což mimo tuto technologii nelze. Tato funkce funguje pouze při propojení přes komponentní kabel a takto podávaný obraz je pak zcela odrušený od blikání a nestability. Jak jsem již říkal, ani sebelepší kabel vám nepomůže, když nemáte kvalitní telku, takže následující řádky patří doporučení ohledně těchto přístrojů. Dobrým základem by měla být alespoň plochá širokoúhlá klasická CRT televize s úhlopříčkou min. 72 cm a 100 Hz snímkováním, která se dá koupit již za solidních 10 tisíc. Drtivá většina her na PS2 právě podporuje daleko přirozenější širokoúhlý formát 16:9, takže klasika 4:3 již pro hraní nemá význam, když dokonce i slušná řádka titulů na první PlayStation nabízí také širokoúhlý režim (např. TOCA, TOCA WTC, nebo Colin McRae Rally). Kombinace s RGB nebo S-Video kabelem zajistí výborný a stabilní obraz, nicméně ještě o řád lepší požitek nabízejí televizory s komponentním vstupem.

Kromě zdravotního aspektu, kdy zejména LCD zobrazovače prakticky neemitují magnetické pole, disponují ploché televizory daleko kontrastnějším, jasnějším a zejména mnohem barevnějším obrazem bez jakékoli geometrické vady. LCD televizory mají navíc oproti plazmovým výhody v nižší ceně, ale také v delší životnosti, nicméně dobrá plazma je v kvalitě obrazu stále nepřekonaná. Tento článek nemá za cíl doporučit vám nejdražší variantu, ale naopak poradit dle rčení „za málo peněz co nejvíce muziky“, takže tímto dáme přednost LCD TV před plazmami, protože za daleko nižší cenu disponují u videoher prakticky srovnatelnou kvalitou obrazu. Právě tyto televize jsou často vybaveny komponentním a také VGA, DVI, či HDMI vstupem, takže máte k dispozici nejlepší analogový i digitální přenos signálu. PlayStation 2 podporuje kromě standardní PAL normy i vylepšený režim EDTV 480p, který značí rozlišení 480 x 852 bodů s progresivním skenováním, nicméně pouze v rámci NTSC teritorií již existuje na trhu i dvojice titulů podporujících HDTV režim 1080i. Aby vám PS2 dodávala opravdu zlepšený obraz, tak ji musíte zapojit právě jen a pouze přes komponent do televize podporující tyto režimy. Plně dostačující širokoúhlé 66 cm LCD s komponentním i digitálním vstupem pak aktuálně stojí mezi dvaceti a pětadvaceti tisíci, což je sice stále dost, ale kvalita obrazu z konzole tomu také odpovídá. Takže jestli právě pošilháváte po nové televizi, tak chvíli střádejte, kupte si raději LCD, či plazmu s komponentním kabelem, připojte jej k vaší PS2 a uvidíte ten rozdíl! Zpětné projektory nezmiňujeme, protože mají nejmenší kontrast, jejich technologie je již překonaná a dobrou volbou pro časté hraní není ani světelný projektor, neboť zpravidla vyžaduje velmi tmavé prostředí.

Jak na audio

Poslední, ale nezanedbatelnou část představuje ozvučení. Standard tvoří obyčejné stereo, které je vyvedeno do dvojice Cinchů u přiloženého kabelu, nebo přímo do Scartu. Některé lepší Scarty mají v sobě i redukci, která umožní vyvést zvuk samostatně přes dvojitý Cinch do hudební aparatury, nebo je možné do cesty integrovat i samostatný adaptér. Každopádně připojením stereofonního vývodu do hudebního systému docílíte mnohem plnějšího a jasnějšího zvuku než u jakékoli televize. Nejkvalitnější řešení ovšem představuje prostorový zvuk Dolby ProLogic II, který PS2 nativně podporuje (PSone umí pouze stereo). Jenže PS2 neobsahuje potřebný 5.1 kanálový dekodér, proto je nutné zvukovou stopu dekódovat externě buď v systému domácího kina, nebo přes dekodér u reproduktorové soustavy. PS2 má pouze optický výstup, takže i dekodér musí disponovat tímto vstupem, koaxiální vedení není ze strany Sony podporováno. Nejlacinější variantu tak představuje pořízení setu reproduktorů včetně dekodéru prostorového zvuku, protože AV receiver asi doma moc lidí nemá. Sestavu tak říkajíc na klíč a přitom docela levnou, si můžete pořídit skrze samostatný dekodér, který vyrábí Creative (DDTS-100). 5.1 reproduktorovou soustavu si pak můžete zvolit zcela nezávisle, dobré repráčky včetně subwooferu také od Creative, nebo Geniuse dostanete již za tisícovku, takže taková kompletní sada pro prostorový zvuk k vaší PS2 vyjde něco málo přes čtyři tisíce. Výhodou tohoto řešení je možnost volby reproduktorové soustavy bez ohledu na dekodér, takže si můžete časem třeba koupit kvalitnější sestavu a kvalitní dekodér vám zůstane. Druhou alternativou jsou pak kompletní sady včetně dekodéru, jako je laciný a přesto solidně znějící Sencor SHC-SP110 za cca. 2300,-. Ten za malý výdaj poskytne velmi slušný zvuk. Zcela na druhé straně jsou pak špičkové soustavy certifikované známkou THX, která má zaručit naprosto vynikající zvukový přednes srovnatelný s lepšími HiFi reproduktory. Tyto sady včetně dekodéru vyrábí např. Logitech, ale zde musíte počítat s výdaji od sedmi tisíc výše.

Zajímavou alternativu ovšem představují speciální sluchátka Creative HQ-2300D, která mají i miniaturní dekodér prostorového zvuku včetně optického vstupu a za přijatelných dva a půl tisíce dokáží omezeně zprostředkovat dojem z prostorového zvuku i do sluchátek. Není náhodou, že právě vhodná investice a volba navazujících komponent dokáže vizuální a zvukový zážitek při hraní o několik řádů vylepšit a přitom není nutné utrácet desetitisícové částky. Přitom kvalitní televizi samozřejmě využijete nejen na hraní, stejně jako soustavu prostorového zvuku bez problému zapojíte také do stereo videa nebo jakéhokoli DVD přehrávače. Když totiž podlehnete kouzlu příjemně vytopeného obýváčku, uvelebíte se v pohodlném křesle a ponoříte se do velkého, širokoúhlého obrazu jako v kině s plným a hutným prostorovým zvukem, zjistíte, že zážitek z hraní na PlayStation vás možná pohltí daleko více, než zírání do malého monitoru v kancelářské židli na počítači vedle v pracovně. Do následujícího přehledu jsme pak vybrali dvě kompletní sestavy pro maximální zážitek z hraní na PS2. První je dle našeho názoru nejlacinější variantou, která nabízí ještě vynikající obraz a hutný zvuk za dobrého poměru výkon-cena, druhá sestava pak reprezentuje doslova hi-endový vrchol hráčského zážitku na PS2.

Laciná sestava:
herní konzole Playstation 2 (4.490,-)
komponentní kabel Sony SCPH-10100 (369,-)
širokoúhlá LCD TV Sony KLV-S19A10 (19.990,-)
repro sestava s dekodérem prostorového zvuku Sencor SHC-SP110 (2.375,-)
Celkem: 27.224,-

Hi-end sestava:
herní konzole Playstation 2 (4.490,-)
komponentní kabel Sony SCPH-10100 (369,-)
širokoúhlá plazmová TV Panasonic TH65PV500 (283.990,-)
repro sestava Logitech Z-5500 Digital THX (8.718,-)
bezdrátový ovladač Logitech Cordless Action Controler (799,-)
Celkem: 298.336,-

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama