iphone-mix-gta-a-ti-dalsi
Článek iPhone mix: GTA a ti další

iPhone mix: GTA a ti další

Erik Omar

Erik Omar

28. 2. 2010 23:39
Reklama

iPhone scéna začíná být čím dál víc zajímavá. Přece jen už je to také přes 3 roky, co se tento multimediální zázrak od Applu objevil na trhu. Hračka kombinující styl, eleganci a špičkový, do té doby neviděný multitouch display, si získala fanoušky po celém světě, což dokazují zejména prodeje, které již zdolaly metu 75 miliónů (zahrnuvše všechny přístroje s iPhone OS tedy i iPod Touch) a co víc, interaktivní tablet iPad je již na cestě (v březnu ve Státech), díky čemuž očekáváme další populační expanzi jablečných hráčů. I to je důvod vzniku tohoto článku, pilotního dílu nového seriálu, jehož prostřednictvím vás budeme v krátkých recenzích informovat o nejzajímavějších kouscích z App Store (distribuční síť společnosti Apple, v zásadě srovnatelná s Xbox Live nebo PSN). V prvním dílu zhodnotíme minimalistické, avšak plnohodnotné pokračování série GTA. Dále rozebereme vesmírnou střílečku N.O.V.A., která svým vzezřením pomrkává po slavné sérii Halo, prostřílíme se hordou mrtvých nácků v CoD: Zombies a cílovou rovinku projedeme v nejnovějším Asphalt 5.

GTA: Chinatown Wars

„Poldové! Schovej fet a vem nohy na ramena!“ tak tuhle větu uslyšíte (přečtete si) v nejnovějším přírůstku série GTA často. Chinatown Wars, které se již stačily v mírně odlišných verzích představit na DS a PSP, jsou totiž zasazeny do nemilosrdného drogového podsvětí města Liberty City. Ano, TOHO Liberty City. Tentokrát ovšem viděného z „ptačí“ perspektivy mladého holobrádka Huanga, který po smrti otce přilétá helfnout strýčkovi s byznysem. Ten samozřejmě není úplně košer…

Bohužel pro Huanga usiluje strýček o vyšší pozici v rámci čínských Triád a jak už to tak bývá, cesta na vrchol je trnitá. A kdo jiný než mladý Huang Lee by se měl stát pověstným zahradníkem, jenž překážející trny odstraní? K tomu mu pomáhá (nebo také ne) pestrá paleta dalších postav (většinou správně ujetých asijských existencí) doprovázená vtipně napsanými dialogy interpretovanými skrz stylové, ručně malované obrázky. Celá hra je pojata komiksově, od zmíněných cut-scén (bohužel nenadabovaných, pozůstatek z DS) přes grafiku, až k implementaci miniher. Ty jsou hlavním zpestřením hratelnosti, která je až na nevyřešené zaměřování a trošku přestřelený počet (nutno podotknout přecitlivělých) policejních hlídek bezchybná. Konečně, ovládání se také povedlo, i když si na něj nováček bude muset chvíli zvykat.

Chinatown Wars vám můžeme bez okolků doporučit jako ten nejlepší „matroš“ na trhu, jelikož nabízejí ujetý, nekompromisní a hlavně plnohodnotný Grand Theft Auto zážitek. Jednoduše řečeno: „T(r)ip k nezaplacení!“

Hodnocení: 10/10
Cena: 7,99 euro

N.O.V.A.

Vzpomínáte, jak Pejsek a Kočička vařili dort, naházeli do něj ty nejlepší laskominy, ale výsledný zákusek nestál za nic? Tak přesně v této příhodě Čapkových zvířátek bychom našli analogii s nejnovějším futuristickým FPS N.O.V.A. ostřílených mobilních vývojářů z Gameloftu. Ovšem s jedním zásadním rozdílem - jejich dortík je naopak pekelně chutný.

Stejně jako je v redakci Levelu populární Mashed, v kancelářích Gameloftu musí být populární slavná série Halo a vsadili bychom se, že i Dead Space je sem tam vidět v mechanikách (strašidelnou loď z první mise, jakoby před chvílí opustil Isaac Clark). Nemusíte být zrovna Sherlock Holmes, abyste výše popsané vydedukovali.

Námět je totiž očividným derivátem zeleného mužíčka Master Chiefa, což v tomto případě není vůbec na škodu! Ba naopak. V kombinaci s perfektním ovládáním řešeným přes virtuální analogy (jak pro pohyb, tak pro rozhlížení) a na poměry iPhonu opravdu neskutečnou grafikou, sázející na spektakulární světelné efekty, se jedná o nejpovedenější střílečku viděnou z pohledu první osoby, která kdy okupovala Appstore (čímž sesazuje předchozí projekt studia Gameloft Modern Combat: Sandstorm).

Když ještě přičteme možnost volby v několika misích, kompletní dabing a atmosféru umocňující skripty (obří mimozemšťan vás lapne pod krkem a vy ho musíte pistolkou nakrmit olovem), přesvědčíme i ty největší skeptiky, že kvalitní FPS na iPhonu není žádné sci-fi. Ovšem abychom jen nechválili, zakončíme odstavec mírnou kritikou, která směřuje k AI nepřátel. Ti se totiž někdy chovají, jakoby měli místo mozku kostku, což je dost možná fyziologický znak jejich druhu, kdo ví.

Známka: 9/10
Cena: 5,49 euro

Call of Duty: Zombies

Jak víme od jednoho amerického teenagera, první a jedno z nejdůležitějších pravidel pro boj s oživlými mrtvolami je Kardio, tedy jednoduché: Kdo uteče, vyhraje. No jo, ale co když není kam utéct, co když jste zavření v polorozpadlé barabizně? A co když po vás nejdou jen tak ledajaké mrtvoly, ale zombie rasy arijské, tedy náckové jak se patří? V takovém případě jste se nejspíš ocitli ve hře Call of Duty: Zombies, jež je konverzí velice oblíbeného multiplayer módu z tři roky starého World at War, v jiném případě bůh s vámi a vemte jich s sebou co nejvíc.

CoD: Zombies se na dotykových displejích nemá za co stydět. Z grafického hlediska jde o bezesporu výbornou konverzi, zde není co vytknout, stejně tak fyzikální model je na poměry iPhonu velice kvalitní. Německým vojákům odpadávají kusy masa a jednou za čas přijdou i o nožku, to když jim uštědříte ránu z brokovnice nebo na ně prostě hodíte granát. Ovšem právě zaměřování příslušných částí těla potažmo zombíků vůbec je složitější, pro Apple panice možná nezvladatelné. To bohužel dost zamrzí zejména v multiplayeru, kde s dalšími třemi hráči bráníte bunkr na zatím jediné mapě „Nach der Untoten“ (další mají postupem času přibývat) a který je samozřejmě mnohem živější než mrtvolný singlplayer, na druhou stranu úspěšné připojení do zalidněného lobby je vzácnější než agilní nemrtvý v Romerových filmech.

Paradoxně právě primární zaměření na MP je velkou nevýhodou, jelikož na iPhonu pochopitelně tolik online hráčů není, a když ano, jsou to lidé, kteří se takto baví během přestávek či cest veřejnou dopravou a to na dohrání mače opravdu nestačí. Často se tak stává, že už po 10 minutách bojujete proti rozzuřeným hordám sám, což je velká škoda. Celkově je ale CoD: Zombies velice povedeným kouskem, který můžeme doporučit především hráčům s početným iPhonovským kamarádstvem, protože jak praví pravidlo číslo šest: Proti zombies vždy ve skupině.

Známka: 8/10
Cena: 7,99 euro

Asphalt 5

V době, kdy sebou polomrtvý motorový průmysl cuká přejetý na silnici, je (v pozici např. takového (ne)zaměstnance General Motors) nejlepší odběhnout si do pohádky, snu, ve kterém je vše perfektní, auta rychlá a ženy řádně prsaté. A ano, právě takový je nejnovější závodní počin zkušených matadorů z Gameloftu Asphalt 5.

Pánové nám připravili čistě arkádový titul, který si na simulaci reálné jízdy očividně nehraje, ale proč by také měl, že? Fyzika ve stylu Pongu mu sedne jako ulitá, a tak snad jediné, co by se dalo v tomto ohledu vytknout, je mód Cop Chase (a jemu podobné), ve kterém musíte po „burnoutovsku“ eliminovat ostatní závodníky. Naštěstí další módy se relativně povedly, přičemž v jejich výčtu najdeme jak obligátní „Time trial“, klasický “Race“, tak i originálnější kousky (např. Escape) .

K závodění je k dispozici několik světových metropolí (Las Vegas, Aspen, St.Tropez), ovšem nečekejte volnost známou z nočních NFS, cesta z města je striktně lemována mantinely, takže snad jediný náznak svobody ve volbě trasy spočívá v objevování občasných, ale zato užitečných zkratek. Díky perfektnímu vizuálnímu zpracování, jež je zlatým standardem studia Gameloft, se z projížďky jakékoliv lokace stává poznávací jízda výkonnostní kapacitou iPhonu (grafika by mohla směle konkurovat titulům z PSP). Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na modely vehiklů, kterých je ve hře 33 (včetně motorek) a na které je mnohdy příjemnější pohled než na modelky s divným přízvukem. Ty získáváte (stejně jako tuningové části) za dosažené úspěchy. Sličné děvy vám poté přidávají různé bonusy, jednoduše řečeno zastávají funkci perků.

Samotná jízda je díky přístupnému ovládání (několik schémat) vcelku příjemná, ale popravdě na moc dlouho nezabaví. Jeden závod v čekárně u doktora a máte dost. Ovšem na druhou stranu díky motivaci živené žízní po nových autech (Ferrari FXX, Lamborghini Revento), upgradech a sexy kočičkách je zážitek vcelku konzistentní, takže můžete kontinuálně závodit třeba i několik měsíců. Shrnuto v jedné větě: Asphalt 5 je jako jednoúčelové porno, čas od času si s ním rádi zajezdíte, ale déle než 10 minut u něj stejně nevydržíte.

Hodnocení: 7/10
Cena: 3,99 euro

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama