Článek Indie koktejl: nezávislý podzim

Indie koktejl: nezávislý podzim

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

22. 9. 2012 22:26 3
Reklama

Tento čas pro mnohé není dvakrát optimistický. Proč taky – dny se zkracují, venku začíná být čím dál tím větší zima, pro školou povinné začaly pravidelné návštěvy jistých vzdělávacích institucí… Ale nebojte, nebude tak zle, blíží se Vánoce a s nimi i konec herního sucha, v následujících týdnech a měsících nebudete vědět, kam dřív sáhnout, to mi věřte. Abyste si čekání na herně nejnabitější část roku patřičně zkrátili, vybrali jsme pro vás trojici zajímavých indie titulů, které sice nepatří mezi úplně nejlepší, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. V dnešní nabídce se skrývá nezávislý logický rychlík A Virus Named TOM, stealth arkádová akce Dynamite Jack a retro plošinovka Escape Goat.

A Virus Named TOM

V posledních týdnech a měsících se nám začíná zvyšovat počet titulů, které mají ve svém názvu jméno Tomáš. A jelikož předchozí indie kousek, který se jmenoval Thomas was Alone, si vzal na svá bedra můj redakční jmenovec, padla u A Virus Named Tom řada na mne. Jedná se o velmi zajímavě pojatý logický rychlík, ve kterém hráči musí propojit řadu integrovaných obvodů tak, aby jimi mohl projít elektrický výboj skrývající potřebnou infekci. V praxi to znamená jediné, herní plán je složen z řady čtverců, které lze libovolně otáčet, přičemž geometrické obrazce na nich nakreslené se musí navzájem dotýkat, aby byly schopné přenosu náboje.

Podobný princip jsme viděli už v celé řadě logických hříček, takže nejednoho z vás zcela určitě napadne, čím je A Virus Named Tom natolik výjimečný, že jsme si jej vybrali do našeho nezávislého koktejlu. Tím výjimečným prvkem je zde způsob ovládání, zatímco v ostatních obdobně laděných titulech se využívá k obracení předmětů kurzor myši, zde máme přímo v akci hrdinu, který to musí udělat ručně. Aby to nebylo dvakrát jednoduché, ztíží mu postupem času práci celá řada nepřátel pohybujících se po mřížce stejně jako Tom. Na rychlosti také nepřidá fakt, že v mnoha úrovních jsou geometrické tvary skryté pod otazníkem, takže se zobrazí až ve chvíli, kdy se napojí na nějakou další entitu. Není tedy možné si problém předem rozmyslet, ale je nutné řešit problémy operativně, stejně jako v reálném životě. A poslední věcí, kterou A Virus Named Tom může zaujmout širší publikum, je kooperativní multiplayer, kdy se do akce vrhne až čtveřice hráčů. A to je asi největší devízou celého titulu, včetně solidně náročných obrazovek. Naopak mezi slabé stránky se řadí veskrze průměrné technické zpracování a stereotyp, který se postupem času dostaví na scénu.

Hodnocení 7/10
Výrobce: Misfits Attic
Cena: 10 EUR
Hratelná demoverze

Dynamite Jack

Temné probuzení a po něm ještě temnější zděšení – jste uvězněni hluboko pod zemí v dolech, všude kolem vás je černočerná tma. Jen jediným místečkem prosvítá trochu světla, tak rychle k němu, světlo přeci musí jít od povrchu a život na čerstvém vzduchu je určitě zdravější než v temném dole, no ne? Takto zhruba začíná stealth arkádová akce Dynamite Jack, v níž se hráči pokusí uniknout všem nepřátelům a zachránit si tak zdravou kůži. Aby to bylo o trochu jednodušší, může Jack využívat celou řadu předmětů, které se volně povalují v jednotlivých úrovních. A jak už název napovídá, jednou z těch nejvíce potřebných je bezesporu dynamit s dálkovou spouští, kterým lze likvidovat protivníky nebo se prokopávat skrze horninu. Ale i bez něj je nutné se tu a tam obejít, jistojistě naleznete v každé úrovni pouze tři věci: Jacka, východ a tmu.

S postupem skrz úrovně zjistíte, že doly, v nichž vás uvěznili, nejsou zdaleka tak obyčejné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Společnost, která tu těží, se totiž neřadí mezi ty úplně dušínovské. Vedle po zuby ozbrojených stráží narazíte i na jakési reaktory, šílené vědce, mutanty… A nikdo z nich se s vámi rozhodně mazat nebude, nečekejte žádné varovné „stát!“ nebo „ruce vzhůru!“. Při sebemenším zahlédnutí (ano, i když stráže spatří vaše palce u nohou vyčnívající zpoza rohu) se ozve salva ze samopalu a s nimi spojená rychlá smrt. Ostatně, umělá inteligence a místy přestřelená obtížnost jsou největší zápory Dynamite Jack. Zatímco jednou se proplížíte stráži dva centimetry za hýžděmi, jindy vás ucítí i na pět metrů za sebou (asi podle stavu ponožek a spodního prádla). A když uslyší výbuch, při němž se vypaří jejich kolega, dojdou se na místo sice podívat, ale hned se otočí zpátky a pokračují v pravidelných pochůzkách. Dalších drobných nedostatků, díky kterým spadá Dynamite Jack do šedi průměru, je celá řada, což se bohužel promítlo i ve výsledném hodnocení.

Hodnocení: 5/10
Výrobce: Galcon
Cena: 5 USD
Hratelná demoverze

Escape Goat

V našich indie podcastech jsme probrali celou řadu věcí, mimo jiné i to, jak retro hýbe nezávislým světem. Zmiňovali jsme také špatné volby názvů nezávislých her, díky kterým se řada těchto titulů nedostane do širšího podvědomí hráčů. Jistě, existují výjimky potvrzující pravidlo, například World of Goo nebo Plants vs. Zombies… a možná i Escape Goat. Posuďte sami – útěk kozy? Vtipné a současně i chytlavé, to se musí nechat. Název navíc přesně odpovídá i obsahu titulu, opravdu v něm jde o útěk kozy, která byla, obdobně jako Jack ve výše recenzovaném titulu, uvězněna a ráda by ven. Na své cestě za svobodou potká nejprve myš, která je ochotná jí s útěkem pomoct, a posléze spící ovci, kterou je nutné probudit, neboť zná všechna tajemství potřebné k záchraně světa. Příběh možná poněkud šedivě nutný (nebýt zvířat v hlavních rolích), ale o ten zde nejde.

Hlavní devizou Escape Goat je výtečná oldschoolová hratelnost, která z ní dělá titul hodný nejen krátkého vyzkoušení, ale také dohrání. Ve dvourozměrných úrovních je vždy jednoduchý úkol – dostat se k bráně do dalších labyrintů. K tomu je nutné mačkat všemožná tlačítka a páčky, které změní rozložení prvků v úrovni, takže běháte napříč obrazovkou a měníte svět okolo vás. Někde je nutné využít myšku, která dokáže běhat po stěnách a vejde se i do menších otvorů, někde dostanete k dispozici speciální prvky jako třeba kouzelný klobouk, jenž umožňuje teleportaci obou postav, takže si vymění místa. To, co zpočátku vypadá jakožto šedivě nutná logická plošinovka, se posléze rozjede do závratných otáček, až přestanete vnímat plynoucí čas. A to přece od her očekáváme, ne? Escape Goat je velmi povedeným kouskem hodným doporučení, stovka úrovní skrývá pořádnou porci zábavy. Nebraňte se tomu, stejně vás dostane…

Hodnocení: 7/10
Výrobce: MagicalTimeBean
Cena: 5 USD
Hratelná demoverze: není k dispozici

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama