Článek Herní hrdinové freeware scény

Herní hrdinové freeware scény

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

21. 6. 2008 22:00
Reklama

Jedním z významných faktorů rozhodujících o úspěchu či neúspěchu hry (především příběhové) je bezpochyby postava hlavního hrdiny. Výrazná, charizmatická osobnost vtáhne hráče daleko silněji do dění na obrazovce než šedivá, bezejmenná postava bez jakékoliv minulosti. Každý kdysi chtěl být jako Duke Nukem, známý chrlič drsňáckých hlášek, zatímco jeho současník, nemluva Gordon Freeman, zdaleka tolik sympatií nevzbuzuje a hra samotná pak musí sbírat kladné body na jiných frontách, nežli právě na zajímavém hrdinovi. Mezi volně šířitelnými hrami to samozřejmě funguje úplně stejně.

Zloděj a četníci

Líheň výrazných hrdinů na freeware scéně představují zejména adventury. Prakticky v každé povedenější hře tohoto žánru se nachází alespoň trochu zajímavá hlavní postava, tudíž se v tomto článku budeme věnovat pouze těm nejproslulejším. A kde jinde začít, než u zlodějíčka Trilbyho, který se objevil hned v pětici her: adventurách 5 Days a Stranger, 7 Days a Skeptic, Trilby’s Notes, 6 Days a Sacrifice a plošinovce Trilby: The Art of Theft. Hráči tak měli dokonalou příležitost důkladně se seznámit s kariérou lupiče, který však má svoje vlastní zásady a rozhodně není vylíčen černobíle jako záporná postava. Naopak, postupem času k němu nejspíše pocítíte jisté sympatie…

Na zcela opačné straně zákona se pohybují detektivové Ben Jordan a Fedora Spade. První z nich je mladík, který se dal na dráhu vyšetřovatele paranormálních jevů. Kromě toho, že si libuje v těch nejpodivnějších záhadách, se také při svém povolání dost nacestuje - v šesti dosud vydaných epizodách se již podíval například do Skotska, Řecka, Japonska či Ameriky a to ho ještě dvě další dobrodružství čekají. Zato Fedora Spade, to není žádný zelenáč. Protřelý detektiv a starý cynik, těžce zkoušený životem, vyšetřuje zapeklité případy a sarkasticky si při tom ulevuje nad vlastním údělem. Ani jeho dobrodružstvím ještě není konec – tvůrci už údajně chystají tři další díly.

Jsem Nelly Cootalot, ta nejmocnější…

Nelly Cootalot se naopak dosud objevila pouze v jedné jediné hře. Bohužel, patřilo by se dodat – jedná se totiž o jednu z nejzábavnějších postav, jež jsme v poslední době na nezávislé scéně mohli spatřit. Není náhodou, že Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy! zcela ovládla loňské vyhlašování AGS Awards, kde si samozřejmě odnesla cenu i za nejlepší hlavní postavu. Nelly bývá často označována jako „Guybrush Threepwood v sukních“, ovšem není to tak úplně přesné – ačkoli tento titul rozhodně nezapře inspiraci v Monkey Islandech, rozhodně má svůj vlastní styl a svěží humor. A stejně tak i Nelly.

Pokračovat by se dalo ještě dlouho: mezi výrazné postavy z adventurního žánru lze zařadit i zvláštní dívku Mortiu ze hry Spooks, rabína Stonea z The Shivah, na 700 let odsouzeného Earla Mansina či bezdomovce Sydneyho Claywooda, hlavní postavu titulů Sydney Finds Employment a Sydney Treads the Catwalk. Ostudné by bylo nezmínit také detektiva Cuberta Badbone ze stejnojmenné hry nebo bodyguarda Mordyho. A tak dále…

Hrdinové ve všech možných podobách

Co si budeme nalhávat: tak propracované postavy jako v adventurách nalezneme v ostatních žánrech jen těžko. I jinde lze ale narazit na zajímavé charaktery, které však upoutají spíše v případě, že je kvalitní samotná hra. Jako třeba hlavní hrdina RPG série Laxius Power s pozoruhodným jménem Random. To už samo o sobě dává tušit, že jak postava, tak i celá hra bude spíše parodického charakteru. Klišovitý příběh zpestřuje (nejen) Random ironickými hláškami, jež alespoň trochu odlehčují místy stereotypní hratelnosti.

Specifickým druhem hrdinů jsou charaktery z nejslavnějších Nifflasových děl. Nachově červený míček z #modarchive story a Operator Status (případně Within a Deep Forest) si mnoho lidí během dlouhých poutí za dobýváním členství a později vyšších pozic na IRC kanálu #modarchive stihlo oblíbit, přestože se o nijak hluboce propracovanou osobnost rozhodně nejedná. Skutečným miláčkem se však stal až opičkovitý Knytt a jeho nástupce Juni, případně další postavy z jejich světa, jejichž příběhy vyprávějí četná přídavná dobrodružství, vytvářená samotnými fanoušky.

Když už jsme nakousli plošinovky, musíme se ještě jednou vrátit k tvorbě Bena „Yahtzee“ Crosshawa (autora řady her s Trilbym), který rovněž stojí za výtečnou sérií 1213. Nebyl by to totiž vynikající scénarista Yahtzee, aby i v těchto titulech nestvořil jedinečnou postavu – tentokrát se jedná o zoufalého vězně s číslem 1213, jenž na pokraji smrti uniká ze své cely a pokouší se rozluštit tajemství týkající se katastrofy na vězeňské lodi. 1213 začíná jako troska, omotaná obvazy, potřísněná krví a s minimální šancí na přežití. A jak skončí? To už si zjistěte sami.

Každý, kdo někdy slyšel o fenoménu Icy Tower, určitě zná hlavního hrdinu jménem Harold. Těžko lze zapomenout i na Lyle z Lyle in Cube Sector, rošťáckou dvojici Blip a Blop ze stejnojmenné plošinovky nebo kohouta Pekku z výborného počinu Pekka Kana. Sympatie vzbuzuje i roztomilé koťátko z A Game with a Kitty, slizounek z Vivid Conceptions či abstraktní, ale neustále vysmátý čtvereček z Jumpera.

Čeští hrdinové

Co se týče her od domácích vývojářů, není to v nich se zajímavějšími hrdiny žádná sláva. Prim hrají opět adventury: ačkoli detekitv Venca Záhyb ze 6 ženichů a 1 navíc má do vyšetřovatelských kvalit takového Cuberta Badbone daleko, zábavy je s ním také dost. I ostatní adventury od Enteronu nabídly vcelku zajímavé charaktery, rozhodně sympatičtější, než jsou protagonisté další známé série, Život není krásný. Na její obranu je však třeba říct, že prakticky v každém díle nabídne jinou postavu, jejichž osudy se čas od času prolínají, což je rovněž pozoruhodný prvek. O dílech takového Jazzua pak raději pomlčíme, ačkoliv… nelze říct, že John Wraper the Rapper nemá styl ;)

Tak, to je pro tentokrát vše. Záměrně jsme se nevěnovali remakům některých komerčních děl, to už je téma na jiný článek. Snad vás náš výběr alespoň trochu zaujal a v lepším případě i přiměl k vyzkoušení, či opětovnému rozehrání některé z výše jmenovaných her. Pokud ano, přejeme mnoho zábavy!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama