Grim Fandango Remastered Recenze Grim Fandango Remastered

Grim Fandango Remastered

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

9. 2. 2015 14:57 7
Reklama

Tak přišla řada i na mě. Všichni z redakce už nějaký z těch nových remasterů podrobili vlastnímu zkoumání a na rozdíl od Jirky, Zdeňka, Jardy, Lukáše a Vojty, já jsem původní titul nikdy nehrál a Grim Fandango mi tak zůstalo jako jedna z mála lucasartsovek, která mi naprosto unikla. O adventuře s kostlivci se často mluví jako o nejlepší adventuře všech dob, takže jsem se do remasteru s chutí pustil, abych se přesvědčil, jak to s tou reputací opravdu je.

Snad mi odpustíte, že se v recenzi věnuji nejen kvalitám remasteru, ale nedá mi to nerozebrat hru samotnou, třebaže od jejího uvedení na trh uplynulo už mnoho let. Na rozdíl od třetích Heroesů nebo Resident Evilu si totiž nemyslím, že v době vydání Grim Fandanga mělo mnoho hráčů s ním tu čest se seznámit.

ZÁHADA ZMIZELÉ JÍZDENKY

Grim Fandango je příběhem posmrtného cestovního agenta Mannyho Calavery, který se stará o to, aby se čerstvě zesnulí dostali zaslouženou cestou do záhrobí. Pokud byl někdo za života hajzl nebo spáchal nějaký zločin, musí se do záhrobí dostat pěšky sám. Na druhou stranu, ti hodní a nevinní pak obdrží lístek na rychlo cestu vlakem a do záhrobí se dostanou snadno a v pohodlí. Když se na scéně objeví čerstvě zesnulá světice Meche Colomar a Manny zjistí, že půvabná kostlivka kupodivu nemá na cestu vlakem nárok, začne pátrat po korupci v organizaci, pro kterou pilně pracuje. Navíc, Meche zahanbená tímto zjištěním sama odchází pešky na nebezpečnou cestu přes zemi mrtvých a Manny se rozhodne ji najít dříve, než se jí stane něco špatného.

Hra svým příběhem odkazuje na noirové filmy, takže se při pátrání po Meche, vaší femme fatale, setkáte i s proradnou mrchou, malými podvodníčky, velkým gangsterem, zkorumpovaným policistou, utlačovanou nižší třídou, zfixlovaným hazardem, potemnělým městem a dívkou, která strkala svůj kostěný nos tam, kam neměla.

Grim Fandango Remastered
i Zdroj: Hrej.cz

Nicméně, všechny tyto prvky jsou zabaleny v jednom z nejoriginálnějším zasazení vůbec, že vás na každém kroku nepřestane udivovat představivost tvůrců, kteří klasický detektivní žánr hladce naroubovali na mayskou a mexickou estetiku, americkou architekturu ve stylu art deco a samozřejmě i módu meziválečných let. To, co se snadno mohlo promítnout v umělecký galimatyáš se v Grim Fandangu nenásilně spojuje v unikátní jeviště, na kterém se odehrává skvěle napsaný a zároveň nepředvídatelný příběh.

Záchrana Meche není záležitost na jedno odpoledne a Mannymu vyřešení problému s chybějícím lístkem zabere celé čtyři roky, během kterých si udělá několik přátel, mnoho nepřátel, stane se členem odboje i vlastníkem kasína, procestuje lesem plným létajících pavouků a pekelných bobrů, a utká se s obří chobotnicí na samém konci světa.

Grim Fandango nadčasově pracovalo s kamerou, která je srovnatelná se stylem záběrů v současných konverzačních adventurách.

Výpravná rozlehlost funguje i po sedmnácti letech a mistrně sepsaný scénář i s dialogy polechtají vaši bránici, byť je hra starší než průměrný YouTuber. Ne, že by se jednalo o přímo komediální hru jako byly Monkey Islandy, nicméně rozhovory jsou napsané v ryzím lucasartsovkém stylu a při svádění úřednice za účelem získání detektoru kovu, recitování improvizované poezie v beatnickém baru či založení pracovních odborů vykořisťovaných včelích dělníků pocítíte ducha devadesátkových adventur.

TAKOVÉ HRY SE UŽ NEDĚLAJÍ

Vedle současného trendu adventurních her, kterým dominují prvky volby, hluboké dialogy a psychologizace postav působí Grim Fandango neskutečně čerstvým dojmem a osobně by se mi rozhodně líbilo, kdyby se žánr vrátil k opuštěným kořenům. Těmi mám na mysli popuštěnou fantazii tvůrců a rozsáhlé hádanky spočívající ve správném užití předmětů z různých lokací.

Společně s jistými klasickými hodnotami titulu ale jdou ruku v ruce i některé herní zvyklosti, které jsou z dnešního pohledu zastaralé. Je dobře, že se už ve hrách nesetkáváme s nutností opakovaně provést jistou akci, abychom pokročili dál, leč ve Fandangu několikrát narazíte na situace typu “uhoď do míče třikrát a z vrchní poličky spadne důležitá věc”. Zub času vás nemilosrdně kousne i v momentech, kdy vlastně ani nevíte, co přesně máte udělat a tak zkoušíte naslepo sbírat věci a používat je na jiné postavy a předměty. Ostatně komunikace s hráčem pokulhává i v několika předělech mezi scénami, kdy je střih příliš nejasný a návaznost situací vás nejspíš zaskočí.

Tyhle neduhy lze hře ale odpustit s přihlédnutím k době, kdy byla vydaná, i k vlastnímu zpohodlnění. Díky inspiraci ve filmech Grim Fandango prakticky nadčasově pracovalo s kamerou, která je srovnatelná se stylem záběrů v současných konverzačních adventurách. Možná i kvůli tomu mi pak zastaralost ostatních prvků přišla horší než by mohla někomu jinému.

SPÍŠE POVEDENÉ ZMRTVÝCHVSTÁNÍ

Přitom značnou část šedin hry zakrývá vcelku povedený grafický update. Nejviditelnější změnou jsou nové modely postav, které z pixelových low-poly modelů povýšily na pohlednější low-poly modely s texturami ve vyšším rozlišení. Double Fine si také pohráli se dynamickými světelnými efekty a vy si můžete téměř kdykoliv během hry přepnout mezi starým vzhledem a tím novým. Tím vyniknou předrenderovaná pozadí, která zůstala bez změny a i dnes pořád vypadají dobře, tedy s vědomím o jak starou hru se jedná. Rozhodnutí, zda hrát v původním poměru 4:3 nebo novém, roztáhnutém 16:9, pak záleží na individuálních preferencích.

Grim Fandango Remastered
i Zdroj: Hrej.cz

Dále určitě potěší z dnešního pohledu standardní ovládání pohybu postavy, které nahradilo legendárně příšerné “tankové ovládání” založené na otáčení postavy na místě. Mimochodem, nostalgici (a lovci achievementů) si jej mohou zapnout v nastavení. Za zmínku také stojí znovu nahraný soundtrack, který zručně míchá ambientní jazz s big bandem a latinsko-americkými rytmy, a obstojí i při poslechu bez doprovodu hry samotné.

Na druhou stranu zamrzí, že kódu hry nebyla věnována větší péče, neboť hra obsahuje nepříjemné bugy, které mohou způsobit, že předmětům zmizí textury, že postavy začnou problikávat nebo se zacyklí ve svých animacích, a v nejhorším případě kvůli nim nelze hru dohrát.

Grim Fandango právem stojí jako jeden z posledních mohykánů éry velkorozpočtových adventur. 

Podobně hořký pocit jsem měl z vývojářského komentáře, který je dostupný téměř v každé scéně hry. Komentáře obvykle patří k mým nejoblíbenějším herním bonusům a Grim Fandangu nelze křivdit, že by přiložené komentáře místy neobsahovaly doopravdy zajímavé vzpomínky hlavního designera Tima Schafera a lidí z původního týmu. Častěji se však jedná o spíš drobné zajímavosti z produkce, interní vtípky, a místy i nesouvisející kousky rozhovorů mezi bývalými vývojáři. Téměř dvě dekády jsou dlouhá doba a jde poznat, že si na mnoho věcí vývojáři už nepamatují nebo jen trochu a útržkovitě, nicméně se mi zdá, že zde zvítězila kvantita nad kvalitou a kvůli komentáři bych návrat do hry nedoporučoval.

Což mě vede k oné milionové otázce - pro koho vlastně to nové Grim Fandango je? Veteráni, tuším, již mají odehráno a znovuhratelnost klasických adventur je pokaždé ošemetná záležitost. Nováčkům pak hrozí zákys při řešení jednoho z mnoha zapeklitých problémů. Samotný remaster by si ještě trochu práce či přidaných prvků zasloužil, nicméně hra jako taková právem stojí jako jeden z posledních mohykánů éry velkorozpočtových adventur. A i třebaže nejsem přesvědčen, že se jedná o nejlepší adventuru všech dob, stále si myslím, že pokud vás tahle adventura ze staré školy minula, byla by ohromná škoda si výlet do země mrtvých nedopřát, zvlášť když lze na všech třech platformách pořídit za příjemnou cenu.

Grim Fandango Remastered
Windows PC
PlayStation Vita Vita
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Remasterovat by snad šlo i lépe, ale ať jsou vylepšení jakákoliv, nachází se pod nimi více než solidní hra. Grim Fandango je skvělý způsob, jak si připomenout to nejlepší ze žánru, který v současnosti nabízí spíš prožitek než výzvu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama