grand-theft-auto-v
Grand Theft Auto V Článek Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

8. 11. 2012 23:58 3
Reklama

A je to tady! Dlouho očekávané odhalení patého dílu gangsterské série Grand Theft Auto časopisem Game Informer konečně přišlo a my se vám v následujících odstavcích pokusíme co nejlépe popsat, jak vlastně bude nové "gétéáčko" vypadat. Vážně půjde o takovou revoluci, jakou nám vývojáři sebevědomě slibují, nebo se nakonec dočkáme "jen" další slušné akce v otevřeném světě? Čtěte naše bleskové dojmy!

Bude nás... tři

Přelomová novinka hned na úvod? Nepochybně. Vůbec poprvé v celé sérii (pokud tedy nezahrneme dodatky k GTA IV) se dostanete do role více postav, přičemž přepínání mezi nimi nebude nijak složité. Plně postačí základní nabídka a zoomovací mapka, která vás velice snadno a rychle nechá vměstnat se pod kůži některé ze tří nových postav. Těmi jsou drsňák Michael, vidlák Trevor a snědý Frankie a zajímavé je v rámci série především to, že každý z nich bude disponovat jinými vlastnostmi a dovednostmi, rovněž i trochu odlišným sociálním zázezím. Dá se čekat, že individuality se projeví především v zacházení se zbraněmi, pravděpodobně i řízení dopravních prostředků nebo schopnosti interakce s NPC.

Dosti zvláštně na nás působí volnost pohybu momentálně neovládaných postav. V praxi bude situace vypadat tak, že ve chvíli, kdy se vám zrovna takový Trevor svými nechutnými hláškami zprotiví, a vy "nuceně" přepnete na jiného z hrdinů, Trevor si bude dál běhat po městě a žít svůj život. Další posun k realitě? A je to vůbec dobře? Co když v danou chvíli bude třeba, aby určitá postava zůstala na vámi vytouženém místě? Nezpůsobí to zbytečný zmatek a čas ztracený návratem do chtěné oblasti? To je ale otazníků...

Krást auta, mlátit chodce a okrádat babičky budete v tom největším světě, co kdy Rockstar vytvořil. Rozloha Los Santos údajně překonává součet rozloh světů GTA IV, GTA San Andreas a Read Dead Redemption, což tedy zní naprosto hrozivě, samozřejmě v tom nejpozitivnějším slova smyslu. Ačkoliv takové sliby pokaždé vyvolají obavy o nepříjemnou prázdnotu, v případě GTA V se prý bát nemusíme – Los Santos je totiž plné maličkých městeček, odlehlých farem, kopců, lesů, dokonce i hor, řek a kaňonů, města zase vynikají vysokou lidnatostí a hustým provozem. Milovníky koupání a potápění pak čeká i výlet do mořských hlubin, kde i vy zcela jistě potkáte spoustu oceánské havěti a dle slov vývojářů opravdu pečlivě zpracované prostředí.

Létáme, pluveme, jezdíme, šlapeme

Grand Theft Auto bez vozidel? To těžko. I proto se můžete těšit na SPOUSTU ovladatelných prostředků, mezi nimiž nebudou chybět lodě, auta, skútry, letadla, kola, motorky, helikopotéry a dokonce ani milované čtyřkolky. Zvyknout si budeme muset na razantně přepracovaný systém řízení, auta údajně daleko více připomínají skutečné vozy, o něco méně porušují základní fyzikální zákony a samotná jízda pak působí jako poctivá závodní hra. A to je dobře, protože chování vozů v předchozím GTA bylo místy až nesnesitelně hloupé.

Stejnou pozornost Rockstar věnoval i novému způsobu střelby, kterou mimojiné budete moci vyzkoušet při bankovních vloupačkách. Ty by měly být jedním ze základních motivů hry, jednak proto, že trojice hlavních hrdinů se pověstí lupičů chlubí, druhak z důvodu popularity loupežného přepadení z předchozího dílu. Nepochybně si spousta z vás ráda ověří mušku na některém z nebohých chodců, jejichž pohyby by díky motion capture technologii měly působit daleko realističtějším dojmem.

Přítomnost tří protagonistů přímo vyzývá ke kooperativním misím, na které opravdu dojde... tak trochu. Zřejmě můžeme zapomenout na plnohodnotný online co-op, avšak mise, které využijí kompletní trojici postav, si své místo a čas najdou. V jedné z nich se Franklin předvede jako solidní sniper a Trevor překvapí leteckými schopnostmi, což jen potvrzuje naše domněnky ohledně rozdílnosti jednotlivých hrdinů. Kromě příběhových misí a lákavých vloupaček se občas setkáme s náhodnými eventy, ne nepodobnými těm z Red Dead Redemption. Zcela běžně na vás tedy budou mávat zoufalí stopaři a běžnou rutinou bude přepadávání okolo jedoucích aut s bankovkami. Rockstar se sice vyjádřil o multi-playeru, bohužel však velice okrajově střídmě – bude, ale jeho charakter si zatím nechal pro sebe.

Větší, hezčí, ale pořád GTA

I páté Grand Theft Auto vám do kapsy násilně nacpe mobilní telefon, nyní však zase o něco modernější. Znovu bude fungovat jako studnice podstatných informací a možností, i když je dle slov tvůrců značně přátelštější. Spousta fičur se navíc přesunula do menu či na samotnou mapu – konkrétní příklad Rockstar neuvádí, vše má ale znovu vést ke zjednodušení a lepší přístupnosti.

Komu v GTA IV chyběl basket, posilování a, hehe, popíjení horké kávičky, ten si v "pětce" přijde na své. Rockstar slibuje spoustu volnočasových aktivit, počítáme s několika sporty, hospodskými hrami nebo hracími automaty. Do hlubin zapomnění však upadly romantické vycházky s půvabnými děvčaty, které ale stejně vyznívaly spíše trapně, obzvlášť, když taková schůzka skončila poslechem sexuálních povzdechů momentální přítelkyně. Naopak nám zůstanou obchůdky a velkoobchody s oblečením. Spolehnout se můžeme i na dostupnost krámků s municí, zbraněmi, možná automobily a domy, do sedačky ředitele realitky ale tentokrát neusednete.

Rockstar se okrajově zmínil i o přítomností odkazů na GTA IV s oběma jeho epizodami, mělo by však jít o odkazy spíše nenápadné a s hlavními postavami bychom se vůbec setkat neměli, stejně tak nedojde ani na střetnutí s postavami z jakéhokoliv ze starších dílů.

A to by mělo být vše. Velké odhalení nakonec možná nebylo zas tak velké, protože spousta střípků pomyslné mozaiky pořád chybí, alespoň si už o pátém GTA dokážeme udělat vcelku reálnou představu. Hra vyjde na jaře příštího roku pro Xbox 360 a Playstation 3, později by se měli dočkat i fandové PC, kteří se zase budou chlubit tou nejkrásnější grafikou... ale co, na takovou věc se budou stát fronty nezávisle na drobnostech a detailech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama