Gran Turismo 5 Prologue Recenze Gran Turismo 5: Prologue

Gran Turismo 5: Prologue

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

10. 4. 2008 22:00 13
Reklama

První dojem – naprostá paráda. Všechno je tu nablýskané jako kuchyně z reklam na čisticí saponáty. A to mluvíme jenom o menu. Za doprovodu příjemné hudby si můžete prohlédnout elegantní auta různých firem, obdivovat jejich ladné tvary a přemýšlet, které si koupíte... a na které ještě chvíli nebudete mít. Pak se mrknout do své garáže, kde najdete zakoupené vozy stát na stylovém pozadí, vyfintěné tak, jako by je právě dav vysokoškolaček v miniplavkách omyl žínkami. Chvíli se budete opájet a pak můžete vyrazit na trať.

Karoserie

Že se nedíváte na přímý přenos z automobilových závodů, poznáte jen podle toho, že ten, kterého pořád zabírá kamera, jezdí jako ponocný. Tvůrci nového Gran Turisma dupli pořádně na plyn PS3 a vymáčkli z jejího motoru naprosté maximum. Je to jedna z prvních velkých her, která skutečně běží v rozlišení 1080p. Okolí vypadá jako na fotkách, lidé na tribunách mávají a nejradši byste vystoupili z auta a šli na procházku. Když projíždíte Londýnem, tak prostě na chvíli musíte přestat řídit a jen se dívat kolem. A pak je tu i skvělá práce se světlem. Když se z tunelu vyřítíte do slunečního svitu, tak budete muset chvíli spoléhat jen na svůj instinkt, protože uvidíte úplné kulové.

Motor

I v tomhle díle GT se tvůrci soustředili na podobnost vozů se skutečnými značkami. A to nejen co se vzhledu týče, ale i když dojde na ovládání a rychlost. Gran Turismo není fér hra a když vyrazíte na závodní okruh se starou šunkou, která jede maximálně sto kilometrů v hodině a rychleji se pohybuje jen v případě, když padá ze skály, tak vám žádné řidičské umění k vítězství nepomůže. Ale aby byl důvod kupovat i slabší vozy, tak tu najdete trati střižené na míru každé značce. Na některé se dokonce bez konkrétního auta ani nedostanete. Takže koukejte střádat, ať se můžete povozit.

Tedy, ne že by tratí bylo nějak moc, ale jsou různé variované a hlavně rozdělené do tří kategorii (A, B a.... sakra, jak to jen bylo... aha, C). V každé té kategorii je zhruba kolem deseti závodů (některé dostupné všem, některé jen pro speciální značky), a dokud neprojedete všechny, do další úrovně se nepohnete. Tudíž budete muset jezdit, vydělávat, kupovat si nová a lepší auta, vozy potřebných značek, abyste pak všechno prosvištěli a umístili se na stupínku vítězů a mohli si zkusit zase něco složitějšího.

A když jsme u těch značek, je jich tu třicet, přičemž od většiny z nich jsou k dispozici tak dva, tři vozy. Mitsubishi, Mercedes, Renault, Suzuki, Mazda, Honda, Ford, BMW, Alfa Romeo... od normálních osobáků až po vozy formule jedna.

Brzdy

Ovšem nemůžeme se touhle hrou jen tak nadšeně prořítit, s nohou ustavičně na plynu. Je nutné i kriticky dupnout na brzdu a udělat – zřejmě jako melouch – hodiny. Musíme si totiž uvědomit, že Prologue je především jen předkrm, jen chuťovka před hlavním chodem. Pravda, pořádně tučný předkrm, určený na mezinárodní sjezd klubu žroutů, ale pořád je to jen předkrm před velkou žranicí.

Takže je tu vlastně jen šest tratí (samozřejmě, v různých variacích) a většinu z nich znáte z minulých dílů... tehdy, pravda, ještě nebyly v tak dokonalém, až fotorealistickém provedení. Co se týče provedení, tak je to fakt paráda, jenže může se vám do duše vloudit trocha zklamání z toho, že tyhle tratě jste už přece jezdili a znáte na nich každou zatáčku a hrbol. Z minulých verzí zůstává i to, že trati jsou obvykle dost poměrně prázdné, prostě jen betonový ovál ohraničený trávou. Nadupaný Londýn mezi nimi docela ční.

Stejně tak nás zamrzelo, že tu chybí možnost nakupování nových dílů, díky kterému jste mohli ze své obstarožní šunky udělat vůz, který předjíždí i mnohem lepší auta. Takhle prostě musíte jezdit a šetřit a pak až si koupit pořádný bourák. A poslední výtka: Auta jsou pořád stejně nezničitelná a k cíli dojíždí stejně nablýskaná, jako by právě vylezla z výrobního pásu. Ale to z nás patrně mluví jen Burnout Paradise.

Jízdní vlastnosti

I když Prologue považujeme spíš za návnadu na plné Gran Turismo 5, tak se musí nechat, že je to návnada, na kterou se člověk rád chytí. Uchvátí vás skoro všechno. Od elegantních úvodních obrazovek, přes probírání desítek vozů a vybírání toho pravého (a kontrolování peněženky, jestli na něj máte), až po adrenalinové závody s perfektním ovládáním. V uších vám duní nadupaný soundtrack, do toho slyšíte řev motorů a skřípot brzd, a s ovladačem v ruce se snažíte dovést svůj vůz do cíle jako první. Přistihli jsme se, že se předkláníme dopředu, jako by to mohlo pomoct našemu autu, aby se konečně pořádně rozjelo a předehnalo ty šmejdy, co se chystají zmizet v dálce. Nebo se nakláníme, abychom lépe vybrali zatáčku. Což by i mohlo fungovat, kdybychom hráli Gran Turismo přes Sixaxis... ale tam není ovládání tak přesné, aby se o ně člověk mohl opřít. A samozřejmě, za každý vyhraný závod dostanete peníze. I za poslední místo, takže si můžete na solidní vůz vydělat i soustavným prohráváním. Jen vám to zabere hodně času.

Vybavení v ceně

Zapomněli jsme ještě na něco? Jasně, je tu i možnost hry pro dva... a arkádový režim, ve kterém si můžete zazávodit jen tak. Je tu i možnost připojit se k síti a aktualizovat si soubory a stáhnout vylepšení. Dost aut, některé za pár stovek, některé za sta tisíce. Rozhodně je tu dost věcí, které vás zaměstnají do chvíle, než na vaše PlayStationy skutečně dorazí Gran Turismo 5 a začne to pravé rodeo.

Gran Turismo 5 Prologue
PlayStation PlayStation 3

Verdikt

I když je to jen ochutnávka toho, co nás čeká v Gran Turismu 5, tak je to ochutnávka zatraceně výživná a zábavná.

Co se nám líbí a nelíbí?

Úžasná grafika, skvělé zvukové efekty, obstojný počet vozů, strhující závody.
Nemožnost vylepšovat koupená auta, nezničitelnost vozů, jen pár tratí a většinou jen vylepšené verze těch z minulých dílů.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama