Článek Fotbalové šílenství začíná aneb Kulatý nesmysl v plných hrách

Fotbalové šílenství začíná aneb Kulatý nesmysl v plných hrách

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

8. 6. 2006 22:49
Reklama

Hry z pohledu hráče v poli

Milovníkům kopané je jasné, že žádný freeware titul se nemůže svými kvalitami rovnat nesporně propracovanějším sériím komerčních her, ať už Pro Evolution Soccer od Konami, či FIFA od amerických EA Sports. Ne všichni mají ale chuť vyhazovat každý rok peníze za nejnovější verzi. Pro ty jsou zde, ostatně jako vždy, nachystány freeware alternativy.

Nechcete-li si pořídit oficiální hru mistrovství, FIFA World Cup 2006 od EA, pak můžete vyzkoušet Slam Soccer 2006. Toto dílko vyšlo ku příležitosti šampionátu a jeho hlavním tahákem je nejen zapracování oficiálních skupin, ale zejména open source kód, takže si každý může hru upravit ku obrazu svému. Na zeleném pažitu se představí týmy ve složení 4 hráči v poli + brankář. Samozřejmostí je i podpora multiplayeru. To vše ve vynikající grafice, kterou jen podtrhuje velmi kvalitní ozvučení. Bohužel, není všechno zlato co se třpytí, a tak i zde nalezneme určité nedostatky týkající se zejména ovládání. I na to se naštěstí dá zvyknout, i když to chce trochu cviku a dosti pevné nervy. Navzdory této malé vadě na kráse je SS2006 jedním z aspirantů na pomyslný titul krále fotbalových freeware simulátorů.

Tím druhým je neméně úspěšný Throw In, jenž navazuje na zašlou slávu klasiky fotbalové scény z dob Amigy, série Kick Off. Fotbalové jedenáctky jsou viděny z ptačí perspektivy v roztomilé grafice, která určitě nikoho neurazí. Největším kladem celého dílka je bezesporu jeho jednoduchost. K pohybu po hřišti jsou zde šipky, pokud chce hráč kopnout do míče, stačí stisknout mezerník a čím déle jej drží, tím větší silou kopne. Jak se praví v jednom rčení, v jednoduchosti je krása – zde to platí dvojnásob.

Hry viděné z trenérské lavice

Popularita fotbalových manažerů rok od roku vstoupá, o tom není sporu. Pokud jste se s nimi ještě nesetkali, pak bych měl uvést, že hlavním cílem je z pozice trenéra dosáhnout s klubem co nejlepších výsledků. K tomu je zapotřebí starat se o hráčské přestupy a také zajistit ekonomickou stabilitu klubu. Věřte nebo ne, je to zábavnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Dokonce bych se nebál uvést, že některé manažery jsou dokonce návykové.

Jakožto Čech jsem velmi hrdý na to, že jeden z nejlepších, ba možná dokonce nejlepší volně šiřitelný fotbalový manažer, pochází právě ze země ze srdce Evropy. Je jím Czech Soccer Manager 2002: Final Edition (dále jen CSM). Jeho autor Petr Vašíček se již sice rozhodl hru dále nerozvíjet, co se programování týče, soupisky z nejlepších evropských lig jsou ale aktualizovány stále. Hratelnosti nahrává také vynikající grafický interface. Tabulky jsou seřazeny velmi přehledně, orientace v menu je velmi intuitivní. To, co ale z CSM dělá naprosto vynikající počin, je zpracování samotných zápasů… Probíhá v textovém poli a hra vždy, když se na hřišti děje něco zajímavého, vypisuje průběh akce. Tento systém dokáže hráče jednoduše udržet v napětí během celých devadesáti minut utkání. Geniální.

Ku příležitosti MS byl vydán také manažer Road to World Cup 2006. Jak nám již samotný název napovídá, nejedná se o nic jiného, než o zpracování kvalifikace na MS a následně i celého šampionátu. Hráč dostane k dispozici národní tým, se kterým musí projít až do Německa a tam se umístit co nejlépe. Co do kvalit se RTWC sice nemůže ani zdaleka rovnat sérii CSM, ale autorům se nedá upřít určitá snaha o originalitu, jenž se v každém případě cení.

Dílka fotbalová, leč netradiční

Jednou z her, která přišla na světlo světa v rámci všeobecné mánie, je i polský Frikik. Tento titul je přímo určen pro fotbalové nadšence, kteří se labužnicky vyžívají v technice volných přímých kopů. Nejde o nic jiného než o nácvik těchto standardních situací, přičemž čím lepší pokus, tím více bodů hráč získá. Právě překonávání highscore se stalo návykovým faktorem tohoto netradičního dílka.

Na nadcházejícím šampionátu vydělají velké peníze i sázkové kanceláře. Pro hráče, kteří ještě neměli možnost si vyzkoušet, jaké to je mít v ruce tiket na zápas, je zde hra Tip Fotbal. Není to sice takový adrenalin jako v reálu, ale i tak je to zajímavá zkušenost… Největším nedostatkem tohoto originálního počinu je přítomnost pouze 1.Gambrinus ligy, a to sezony 2002/03 a také absence statistik ligy, což do jisté míry nutí hráče tipovat výsledky zápasů pouze podle kurzů…

Velmi netradiční je také dílko Mario Soccer. Ono už nazývat TOTO fotbalem je poměrně velká troufalost, já osobně bych jej ohodnotil jakožto arkádu s prvky kopané. Po hřišti pobíhá několik míčů, které musí populární instalatér dostat do brány, za pomoci všelijakých boostů a podobně.

 

V našem výčtu nesmí chybět ani Coca-Cola Table Football, titul, ve kterém si hráči mohou zkrátit dlouhou chvíli u klasického hospodského stolního fotbálku. K dispozici jsou rovné tři úrovně obtížnosti, přičemž na nejtěžší se zapotí i ti nejostřílenější borci. Hře chybí poněkud komplexnější systém ovládání, ale i tak rozhodně stojí za vyzkoušení.

Na koho se nedostalo

Yoda soccer – beta verze nadějně vypadajícího titulu
Challenge the Stars – reklamní hra Pepsi s fotbalovou tematikou
Super One-On-One Soccer – arkádová kopaná, jeden na jednoho
Zippir – fotbalové klání dvou gumových míčů

Pár slov závěrem

Jménem mým, jakožto i celé redakce Hrej.cz, bych rád popřál všem fanouškům kopané mnoho překrásných sportovních zážitků při sledování fotbalového svátku. Stejně tak bych rád popřál našemu reprezentačnímu výběru hodně štěstí, držíme vám pěsti, budiž vaše výprava zlatá…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama