FIFA 17 Recenze FIFA 17

FIFA 17

Jan Bors

Jan Bors

4. 10. 2016 09:07 14
Reklama

Říká se, že u série FIFA bývají lepší ty sudé ročníky, což dokazuje i historie. Devadesát osmička byla lepší než ročník 99, dvoutisícovka zase lepší než úplně šílená 2001. A tak dále asi až do roku 2010. Zlomový ročník pro značku nastartoval podobu, v jaké ji známe víceméně dodnes. Sice se od těch dob dvakrát změnil engine, ale jinak jede hra s většími i menšími změnami na tom stejném základu. Nutno podotknout, že ačkoliv z toho vyplývají stále se opakující chyby, každý další ročník od FIFA 10 byl prostě lepší než ten předchozí. Lze toto prohlásit i o sedmnáctce?

HODNĚ ZMĚN, HODNĚ OBSAHU

Začínáme zápasem, do kterého vás hra uvrhne v momentu, kdy se instaluje, a vy tak můžete tuto zdlouhavou proceduru strávit příjemně na hřišti a nikoliv koukáním na pomalu se šinoucí procenta. Zároveň si můžete začít všímat prvních novinek, jako je jiné chování hráčů při kontaktu i práci s balonem, možná si zkusíte nově zahrané standardní situace včetně rohů a při troše štěstí kopnete i penaltu - a to ve zcela novém podání. Buď jak buď, po tomto krásném úvodu následuje příchod do menu.

Své si opět najdou hráči singleplayeru, a to především v módu kariéra, klasickém zápase nebo například ženském turnaji.

Všichni, kteří hráli alespoň jeden z předchozích dvou ročníků, budou okamžitě v obraze. Staré známé dlaždice nabušené obsahem. Své si opět najdou hráči singleplayeru, a to především v módu kariéra, klasickém zápase nebo například ženském turnaji. Přibyl ještě velký tahák v podobě příběhového módu. Na straně on-line nenajdete žádnou novinku, zato ale spoustu vylepšení. Samozřejmě nechybí ani tréninky různých fotbalových dovedností. To celé zabalené do přehledných funkčních nabídek. Snad akorát ten Vestfálský stadion by mě nemusel všude otravovat, kór když fandím Bayernu, ale tak co už. Smlouvy jsou smlouvy.

JEDNA NOVINKA, PÁR VYLEPŠENÍ A JINAK TO SAMÉ

Pokud někdo z vás viděl fotbalové filmy Góóól!, ví, že kombinace fotbalu a příběhu nemusí být vůbec od věci, když se k tomu přistoupí citlivě a zodpovědně. Byli si toho zjevně vědomi i tvůrci a po filmovém vzoru vytvořili Cestu (Journey). Tedy mód, v němž sledujete a přímo ovlivňujete kariéru Alexe Huntera, slibně se rozvíjející talent anglického fotbalu a jeho cestu vzhůru k fotbalovým nebesům. V podstatě se jedná o jakési drobné RPG, kdy v kůži Alexe nejen na tréninku a v zápasech dokazujete svůj um, zlepšujete jeho statistiky, ale také řídíte rozhovory, a vytváříte tak jakousi povahu této virtuální naděje. Sledujete přitom vcelku emotivní příběh, který je krásně vyprávěn pomocí cut scén a musím konstatovat, že tohle je prostě NĚCO! Emoce se podařilo dostat až za hranice obrazovky.

Není nad ten reálný pocit zklamání, když jste neoslnili trenéra natolik, aby vám dal šanci v prvním týmu. Překousnout třeba odvelení na hostování do druhé ligy, kde se všem snažíte dokázat, že na to přece máte a vrátit se do Premier League a být za hvězdu. K tomu si můžete dopomoci různě, každopádně vždycky jste přímým aktérem hry. Do každého zápasu nastupujete s určitými cíli v závislosti na tom, jakou pozici budete v daném týmu hrát. Pro klasickou desítku to nejčastěji bylo rozdání několika povedených pasů, nahrávky na góly nebo přímo skórování. Vždy také musíte dosáhnout nějakého hodnocení a ideálně dovést tým k vítězství. Dalo by se tak říct, že je to pouze vylepšený režim Be a Pro, ve kterém si vytvoříte svého hráče, ale právě ten příběh okolo z toho dělá úplně jinou zábavu a neměl by si jí nechat ujít ani zatvrzelý multiplayerový fanda. Je jen trochu škoda, že kláním v tomto módu nejde moc na ruku samotná hra. Mnohdy se stane, že proti sobě nastoupí týmy se stejnými nebo podobnými barvami dresů, což vy neovlivníte, a bohužel to zápasy dost kazí. Nicméně i přesto je Cesta opravdu skvělou novinkou.

ULTIMÁTNÍ ZÁBAVA

Další singlový obsah už totiž zůstal při starém a kariéra i možnost přáteláků, případně tvorba turnajů nepřináší nic nového. Pokud vás tedy bavily, budou vás bavit i tentokrát. To samé by se dalo s přehledem říct i o hře více hráčů a on-line zápolení, ale hlavní multiplayerový mód Ultimate Team nějakým tím upgradem naštěstí prošel. FIFA Ultimate Team je tu s námi již nějaký ten pátek a až v loňském ročníku přibyla novinka draftování špičkových fotbalistů. To zřejmě proto, aby si i méně hrající nebo neobchodující či neplatící hráči, mohli sem tam zahrát s Ronaldem, Messim a dalšími hvězdami. Tato herní varianta po úspěchu z loňska nechybí ani letos, ovšem další věci přibyly. Nově si třeba můžete půjčovat hráče na hostování, ovšem nikoliv jen tak. Musí vám vypadnout z balíčku, který vyhrajete v příjemném osvěžení tohoto ročníku. Tím jsou úkoly spojené s tvořením týmu. Například vám hra dá za úkol, abyste složili obranu pouze z hráčů jedné národnosti. Po splnění úkolu obdržíte nějakou odměnu, a zároveň ale přijdete o všechny kartičky hráčů, se kterými jste to provedli. Naprosto jednoduché, přesto chytlavé a elegantní řešení, jak motivovat hráče nejen k obchodování, ale také obměně kádru.

PES 2017 versus FIFA 17

Příští týden vyjde srovnávací článek věnující se souboji odvěkých rivalů - PES a FIFA. Do přípravy tohoto tématu se můžete aktivně zapojit i vy tím, že nám dáte tipy, na co konkrétně bychom se měli v našem srovnávání zaměřit. Některá vaše přání určitě do textu promítneme. Tak neváhejte a pod obě recenze pište své dotazy.

Novinkou je také přepracovaný systém turnajů, kdy každý den běží jeden s omezeným počtem vstupů a slouží jako kvalifikační kolo pro speciální víkendovou ligu. Tam se dostanete pouze za předpokladu, že jeden z nich vyhrajete. Turnaje se neliší pouze počtem startů, kdy do některého můžete pouze dvakrát a do některého třeba sedmkrát, ale odlišnosti jsou i v samotných podmínkách vstupu. Pokaždé totiž existuje nějaké ALE. Například tým složený z hráčů různých lig, nebo naopak z hráčů z jedné ligy či dle různého hodnocení, barev kartiček a tak dále. Těch podmínek je celá řada, a pokud se chcete účastnit, musíte je prostě splnit. Zatímco v předchozích ročnících díky povedenému konceptu sezón turnaje přestaly plnit svou úlohu, tento přístup je geniálně motivační a dodává jim zpět jejich váhu.

V rámci FUT konečně také přibyla možnost nastavit si konkrétní částky při přestupech od vás i k vám, a to jednoduchým naťukáním na číselníku namísto extrémně otravného posouvání šipkou. Jinak ale zůstalo vše při starém, tedy zásady se nemění. Stále si najímáte trenéra a hráče, čachrujete s pevně daným rozestavením a spojujete přímky mezi hráči podle toho, zdali spolu hrají, či nehrají v jednom klubu, nesdílí stejnou národnost nebo ligu. Čím více těchto podmínek splníte, tím budete mít zelenější týmovou chemii. No, raději bych si složil libovolný tým bez této penalizace a držel ho při sobě, a tím tu chemii zlepšoval, ale bohužel. Každopádně do taktických možností alespoň přibyla možnost nastavit si aktivitu a úlohy jednotlivých hráčů, a také aktivitu celého mančaftu, a ovlivnit tak snahu týmu hrát po zemi, vzduchem, více do stran nebo naopak. Nic víc nic míň, i to beru jako posun vpřed. Když už jsme u on-line multiplayeru, je třeba zmínit i extrémně vylepšenou konektivitu - z FUT vás prostě nevykopne nic, kromě vás samotných nebo vašeho skvělého poskytovatele internetu, který se zrovna v době konání finále rozhodne vypojit síť.

STARÁ ZNÁMÁ HRA

O kvalitě fotbalové hry ovšem nevypovídají pouze herní režimy, pokud na virtuálním hřišti dochází k nereálným situacím. Ne, nebojte se, nová FIFA rozhodně není v tomto ohledu špatná. A pokud jste blázni do fotbalů předchozí generace, dostanete se do toho velmi rychle. Změny sice nastaly, ale dá se na ně rychle přivyknout. Především se změnila hra tělem, která se nyní musí hrát mnohem precizněji i s ohledem na trochu reálnější zpracovávání míče a pohyb hráčů. Vůbec pohyby jsou asi hlavním tématem a dominují novému ročníku, protože precizní zvládnutí kinetiky je dobrým předpokladem pro zvládnutí hry.

Bohužel se opět vrátil neduh rychlých křídel a vůbec rychlých hráčů všeobecně, které lze dohnat jen velmi těžko.

Další úpravou prošla obranná fáze. Odebírání míče je zase o trochu složitější a bude chtít více cviku, než se s tím sžijete. Bohužel se opět vrátil neduh rychlých křídel a vůbec rychlých hráčů všeobecně, které lze dohnat jen velmi těžko. A pokud už jednou pláchnou, rychlost neztratí. Naštěstí je to částečně kompenzováno větším důrazem na přesnost přihrávek, centrů i střel a zároveň lepší taktickou hrou celého týmu. Každopádně se tohle budete muset učit pěkně znovu, protože fígle z loňska rozhodně nefungují spolehlivě, a nejlepší strategií se stane trpělivost.

NOVINKY NA HŘIŠTI

Vůbec změn ve hře je více, než byste možná čekali, a kromě přepracovaných standardních situací doznala vylepšení i řada dalších aspektů. Nejprve k těm standardkám. Namísto klasické rozehry viděné zpoza hráče se nyní můžete přepnout do pohledu celého hřiště a navádět terčík, který přesně ukazuje, kam bude váš centr mířit. Samozřejmě precizní zahrání souvisí i s intenzitou kopu a odhadu náběhu spoluhráčů. Důležitým efektem každopádně je, že hráč ví a ne pouze tuší, co se bude dít, a tudíž padá po těchto situacích (a po stejně zahrávaných rozích) mnohem více gólů. Nové jsou taktéž penalty a vytoužená změna se povedla na jedničku. Systém je to jednoduchý - levým analogem vybíráte směr střely a následnou intenzitou stisku střely i její razanci. Není to snadné, ale je to zábavné, jelikož analog opravdu senzitivně zabírá vybrané úhly a není vůbec neobvyklé, že minete bránu. Vylepšení doznaly i auty, kdy můžete tajtrdlíkovat po čáře a více si vybírat, jak s hozením míče do hry naložíte.

Pokud bych měl hodnotit samotnou hru, tak bych kvitoval, že je opět o něco svižnější, tím nemyslím rychlejší, ale prostě odsejpá. Žádná zdržování, dokonce i rychlá rozehrávka po faulu už má smysl a může být konečně kýženou výhodou vedoucí ke gólu. Zároveň i spoluhráči se chovají vcelku inteligentně a ačkoliv jim stále dělá problém někdy adekvátně reagovat na hru, není to tak markantní – a hlavně je po přepnutí odezva okamžitá. Stejně tak po odebrání balonu lze okamžitě bojovat o jeho návrat do správných nohou. Hru nekazí ani rozhodčí, kteří činí minimum přehmatů, a jedná se dle mého zatím o nejlepšího virtuálního sudího historie. K brankářům bych tak shovívavý nebyl, přijde mi, že sice chystají dobře, ale paleta jejich zákroků je vcelku malá, navíc při zpomalených záběrech jasně vidíte, že jejich animacím rozhodně chybí plynulost. Ovšem co se vytknout musí, je důraz na kličkování. Ne že by se nevyplatila trpělivá týmová hra, ale pokud nějaký hráč ovládá kličkování, dokáže sice nejen nádherné věci, ale také kazit relativně realistický obraz hry v bezduchou arkádu a myslím si, že na tohle by se měli v EA Sports zaměřit příště.

ZMĚNA TEPLOT

Zatímco poslední ročníky běžely na ohnivém enginu Ignite, sedmnáctka přesedlala na ledový a všudypřítomný Frostbite. Ochlazení s sebou ale nese mnoho výhod. Počínaje výrazně hezčí a detailnější grafikou, přes realističtější obličeje hráčů (ovšem jen těch známých, zbytek jsou stejné umělé panenky) až po vylepšenou konektivitu on-line hry. Důležitým aspektem je také totální bezproblémovost od samého počátku, takže nechápu, proč by třeba nemohla být rychlejší menu, když ve všech hrách poháněných tímto enginem je vše svižné a bez prodlev. Autoři by také mohli více zapracovat na animacích, které jsou často jakoby trhané, čehož si ale naštěstí všimnete pouze ve zpomalených záběrech.

Jen ti diváci mi přijdou až příliš jednotní. A stejně jako většina hráčů působí kolikrát moc uměle, stejnobarevně a vůbec mi záběry na ně trochu kazily výslednou atmosféru.

Konečně se po letech povedlo hnout i s atmosférou na stadionech, které vypadají výborně. Hra je skvěle nasvícena a především úplně odpadl nešvar posledních snad sedmi let - všechno je vidět! Nic není přepáleno světlem, nikdo se netopí v bílé barvě a míč vaše rudé oči objeví za každého počasí. Jen ti diváci mi přijdou až příliš jednotní. A stejně jako většina hráčů působí kolikrát moc uměle, stejnobarevně a vůbec mi záběry na ně trochu kazily výslednou atmosféru. Ta je naštěstí díky výbornému nazvučení jinak skvělá, a tak si poslední technologickou výtku tradičně zaslouží opakované záběry, které prostě EA Sports neumí a není výjimkou, že kamera pří opakovačce zabírá všechno možné, jen ne tu konkrétní situaci, jakou je třeba gól.

MÁ TO HÁČKY?

Mohlo by se zdát, že FIFA 17 je dokonalý fotbal, ale chyba lávky. Je to rozhodně skvělý fotbal, zase lepší než loni a zase nabitější a vyleštěnější, ale také nedokonalý. Pro hráče, kteří si rádi hrají s taktikou je FIFA prostě slabší. Stejně tak pokud preferujete hraní s počítačem, nepočítejte s jeho kdovíjakou inteligencí a hra samotná by v některých věcech potřebovala notně předělat. Stále se stává, že přihrávky zaručeně nachází hvězdy v ofsajdu, ačkoliv jste stoprocentně mířili jinam. A občas objevuje se také chyba z loňského ročníku, kdy při náběhu útočníka z křídla do vápna obrana spí a vůbec na tuto situaci adekvátně nereaguje svým rozestavením.

FIFA 17
i Zdroj: Hrej.cz

Každopádně lépe zatím nebylo. Posun je znatelný a lze vidět, že se autoři snaží tyto chyby alespoň kompenzovat, když už jsou evidentně vnořeny v kódu příliš hluboko. A tak lze hrát mrtvý ofsajd, nejde tak jednoduše nahrávat a vůbec musíte být preciznější, a to i při střelách. Skluzy má smysl dělat a nepůsobí to divně. Záleží na úhlu a rozběhu hráče, stejně tak jako na rychlosti protivníka, pokud se vám ho povede také trefit. Prostě a jednoduše, zase vypilovanější a zase o trochu lepší, nicméně pořád ta samá dobrá (a pro někoho zase ta špatná) FIFA.

FIFA 17
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Postupnými krůčky k lepší a lepší hře. Nový obsah hru obohatil, stejně tak jako nový engine. On-line hra je bezproblémová, vylepšená a funkční. Singl zase nabízí spoustu možností. Ačkoli se žádná revoluce nekoná, opět představuje FIFA nejkomplexnější fotbal na trhu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama