Far Cry 4: Valley of the Yetis Recenze Far Cry 4 - Valley of the Yetis

Far Cry 4 - Valley of the Yetis

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

10. 4. 2015 11:08 2
Reklama

Ačkoliv patří Ubisoft k firmám, které jsou často kritizovány za nedotaženost svých her a přemíru DLC, připravených již před vlastním vydáním základní verze, jedno se jí upřít nedá: když tihle vývojáři chtějí, jde to! Nejčerstvějším důkazem tohoto tvrzení je DLC Valley of Yetis pro Far Cry 4, které můžete pořídit za necelé tři stovky a užít si zcela novou lokaci, v níž se vedle ostatních nepřátel prohánějí i legendární chlupáči yetti. Abychom mohli Údolí Yettiů, jak je název rozšíření česky přeložen, přirovnat k nedávno vydanému Forza Horizon 2 Presents Fast & Furious, chybí jen jediné - možnost spustit Údolí samostatně. Pak by bylo dílo dokonáno a Ubisoft by možná našel cestu, jak lákat hráče ke svým hrám prostřednictvím skvěle fungující ukázky.

PŘÍBĚH V PŘÍBĚHU

Nebudeme se ale zabývat tím, co by, kdyby. Valley of Yetis je na příběhu původní hry nezávislá záležitost, která si půjčuje hlavního hrdinu Ajaye Ghalea a v obecném měřítku i prostředí Himálají. V tom konkrétním na vás čeká nová horská lokace, o které se rozhodně nedá prohlásit, že by byla malá. Pravda, mluvíme přibližně o třetině, či čtvrtině rozlohy původní mapy, i tak je ale stále co dělat. Důvodem, proč se Ajay nachází na novém místě, je výsledek jedné z mnoha misí, které plnil pro stoupence Zlaté stezky. Přelet vrtulníkem nad horským masívem se ale nevyvede podle představ a vše začíná krátce po havárii, kterou zázrakem přežil hlavní hrdina i pilot. Ten však chybí, a proto se jej Ajay bez váhání vydává hledat.

Herní prostor je menší, tím pádem i zhuštěnější, zvěře je dost a nemusíte se za ní honit přes půl světa.

Nic objevného za zápletkou nenajdete, férově ale musím přiznat, že si vývojáři svoji práci neulehčovali tak okatě, jak bych u podobného rozšíření čekal. Vše se točí kolem toho, že musí Ajay vydržet do doby, dokud se k němu nedostanou spojenci ze Zlaté stezky. Vše ale závisí na tom, zda se mu podaří udržet pod kontrolou radiovou věž, bez níž by nikdo nenašel cestu a to není úkol zrovna jednoduchý. Přepady totiž probíhají v noci, zatímco ve dne se snažíte získat materiál, vylepšovat si svoji výstroj a hlavně opevňovat bezprostřední okolí věže. Za zmínku stojí samozřejmě i to, že do hry vstupuje jako nepopsaný list papíru, bez ohledu na váš aktuální progres z hlavní části hry, takže se připravte i na nutnost znovu vyrábět všemožné držáky na zbraně, injekce, náboje, peníze... A i přes to, že patřím k velkým kritikům tohoto mechanismu, ve Valley of Yetis jsem v tom celém zásadní problém neviděl. Herní prostor je menší, tím pádem i zhuštěnější, zvěře je dost, nemusíte se za ní honit přes půl světa a hlavně nutnost pracovat rychle a efektivně za každou cenu, je důvodem, proč se s ničím příliš dlouho nepárat.

A CO NA TO YETI?

Hlavní část soubojů povedete proti domorodcům se srandovními čepicemi, kteří vás ve svém údolí jednoduše nechtějí, velice záhy ale ke slovu přijde i sám yetti. Už od prvních krůčků si Ajay všímá, že se na místě děje něco divného, i tak vás ale první konfrontace se zubatou nestvůrou překvapí. Je totiž obrovská, chlupatá až na zadku a na první pohled takřka nezranitelná. To poslední je nejvážnější problém a souboj s yettim je fuška, nicméně i díky kompletnímu arzenálu a dostatku nábojů solidně vyvážená a správně zábavná na to, abyste hru nevypínali pokaždé, když se na scéně chlupáč objeví. Tedy, chlupáč, ono jich je ve hře víc, zpravidla vám ale bude hra servírovat tyhle dobroty po jednom, abyste si je mohli pořádně užít. Ostatně, ke konci přibližně 5hodinové hrací doby budete umět takové libůstky, jako je třeba efektní fatalita zezadu, při které pošlete yettiho do vrouc... ledových pekel!

Pokud jste se zarazili u pěti hodin, za které jsem bez přehnaného spěchání Valley of Yetis dohrál, pak se nemusíte ničeho obávat. I toto DLC ctí základní myšlenku původní hry a rozhodně vás nebude odnikud vyhánět. Budete-li chtít vylepšit všechno vybavení na maximum, pohrát si se skilly a prošmejdit každý kout mapy, pak může herní doba vzrůst i několikanásobně, do značné míry tu ale chybí dostatek originálního obsahu. Ten vystačí tak akorát na to, abyste se dobře pobavili, všechno ostatní už bude jen opakování náhodně generovaných situací, které ale - uznávám - mohou být pro mnoho hráčů dostatečným lákadlem. V tomto ohledu je vlastně docela škoda, že se na mapě nenachází aspoň dvě tři doupata domorodců, která byste mohli brát opakovaně útokem, nemůžeme však mít všechno. Za 300 Kč se nicméně jedná o solidní herní přídavek, který sice opakuje již známé mechanismy, ale díky snaze něco alespoň trochu ozvláštnit se jej nebojím doporučit.

Far Cry 4: Valley of the Yetis
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Pokud vás už omrzela jízda na slonech, zkuste si osedlat yettiho. V novém DLC to jde a navíc budete moci zakusit i trochu jiný styl hry, který koketuje se survival akcí v tom pravém slova smyslu. V kombinaci s cenou se jedná o kus, který si zaslouží doporučení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama