Epic Mickey 2 Recenze Epic Mickey 2: The Power of Two

Epic Mickey 2: The Power of Two

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

21. 7. 2013 22:27
Reklama

Měsíce po vydání na konzole velkého formátu a PC se myšák Mickey dostává se svojí druhou moderní inkarnací i na našlapaný kapesní handheld od Sony. Původně slibné dobrodružství se nevyvedlo tak ideálně, jak jsme si původně představovali, i přesto se však jednalo o obstojnou hru nabízející pěkných pár hodin odreagování.

Příběh se opět nemotá okolo ničeho menšího, než je samotná záchrana světa – postavy a jejich motivace se však lehce mění a otáčí. Šílený doktor přitančí na scénu a zpěvným tónem se snaží všechny přítomné obyvatele pustiny přesvědčit o svých dobrých úmyslech a o tom, že existují nebezpečí daleko větší, než je jeho lehce vyšinutá mysl. A ať už je to nějakým tajemným tušením, kouzlem osobnosti doktora či snad tím ohromným zemětřesením, Mickey s Oswaldem se rozhodnou doktorovi důvěřovat a vydají se pod jeho vedením malovat, odbarvovat a skákat.

Malířův sen

Dobrodružství do kapsy tedy může začít a spolu s tím i seznámení se s ovládáním této vcelku komplexní hry. Samotné hádanky i úkoly jsou založené takřka stejných principech, jako v případě prvního dílu, který vyšel pouze na konzoli Wii. Myšák dostává do rukou kouzelný štětec, přičemž jedno tlačítko svět obarví a druhé naopak vypouští ředidlo a svět odbarvuje. Od zdí až po nepřátele. Novinkou je na PS Vita samozřejmě všemožné šmatlání po displeji – prvek, na který si sice budete možná zprvu bolestivě zvykat, ale ve finále působí přeci jen přirozeně.

Kromě toho si budete moci užít i pohybové ovládání – jedním z mnoha vedlejších úkolů je vytvářet snímky z herního světa za pomocí (virtuálního) fotoaparátu. Ten se dá ovládat jak páčkami konzole, tak i jejími pohybovými senzory – princip viděný například v excelentním Uncharted.

Noční můra konzolisty

Jako port vypadá Epic Mickey 2 báječně – hra samozřejmě přistupuje na kompromisy, ale i přesto překvapuje rozsahem světa, i možností vyžití se v něm se všudypřítomnou příchutí volby – budete vybarvovat, nebo budete zlí a vše okolo sebe smyjete? Zásadním problémem je však optimalizace - framerate snad až příliš často klesá tam, kam by rozhodně padat neměl a hráčovo povzdechnutí je bohužel na místě. Degradaci na Disneyho komiks ovšem nečekejte – o až tak markantní propady se naštěstí nejedná.

Čert ale vem nějaké to drobné zaškobrtnutí, pokud je co dělat, objevovat a čím se bavit. A věřte, že všech těchto činností si užijete dosyta, v tomto zkrátka Mickey exceluje a po většinu času vás to bude i bavit. Komiksový svět je přecpaný skrýšemi, tajemstvími a množstvím úkolů. Warren Spector zkrátka umí a v kombinaci s možnostmi PS Vita tak Epic Mickey 2 plní svůj potenciál. Portu se ostatně dočkala i síťová hra, byť je značně ořezaná. Hraní je možné pouze skrze lokální připojení a je tak třeba zapomenout na lákavou myšlenku zahrát si s někým z druhého konce republiky.

Multiplayer tedy má u druhého Mickeyho podobu kooperace hlavních hrdinů – epického myšáka Mickeyho a gumáka Oswalda. Spolu budou muset vyřešit různé patálie a nástrahy barevného světa. Mickey barví a ředí, Oswald poletuje a dálkovým ovládáním spouští vše elektrické. Přímo se nabízí vystavět příběhové hádanky a překážky na oné kooperaci, ale autoři šli naštěstí i dále a bez spolupráce těchto kutilů se neobejdete ani při zpřístupňování četných bonusů a tajných místností rozesetých po světě. Ti, kdo hru ve více lidech nemusí, se však nemají čeho bát, hrát lze i bez kamaráda, jen se přitom více nadřete a bohužel občas i docela navztekáte.

"Lokalizace hry se v případě Vity dá označit za malý zázrak."

A tím se dostáváme k tomu slabšímu. Epic Mickey je protkán možnostmi a na zlatém podnose nabízenou zábavou, kulhá však v motivaci a místy i ve zpracování. Hráč často sám neví, co má přesně dělat a tápe. A když se k tomu ještě přidají hádky s počítačem ovládaným Oswaldem, tak to zkrátka není tak úplně ono. Na hod Vitou oknem to sice ještě není, Oswaldova nechápavost a neochota spolupracovat však dokáže potrápit hráče důstojně.

Ten jich uměl a taky se nedomluvil

Co však vyzdvihnout musíme, a co na kapesním dobrodružství musí překvapit každého našince, je fakt, že hra je u nás distribuována s českými titulky. Překlad textu je citlivý a aktivně napomáhá prohloubení zážitku všem angličtinou netknutým. Lokalizace na konzolích u nás zdaleka ještě není tou kýženou realitou a v případě Vity se dá dokonce mluvit o malém zázraku. Kolem a kolem, majitelé PS Vita mají od nás jasné doporučení – pokud jste myšákovi odolali na velké konzoli, neváhejte a naskočte. Pořizovací cena není vysoká a když se dokážete přenést drobné prohřešky vůči hratelnosti, kolísavý framerate a tragickou umělou inteligenci, dočkáte se dobrodružství, jakých je na Vitě pramálo. Kapesní Epic Mickey 2 není bez chyb, je ale i se vším tím patláním po displeji dostatečně zábavný.

Epic Mickey 2
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation Vita Vita
Wii Wii

Verdikt

Mickeyho dobrodružství na Vitě není portem bez chyb, umí ale zaujmout, chytnout a především pobavit na dlouhé hodiny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama