Epic Mickey 2 Recenze Epic Mickey 2: The Power of Two

Epic Mickey 2: The Power of Two

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

18. 11. 2012 23:00
Reklama

Abychom lépe pochopili současnost, musíme znát i minulost. Po té nemusíme v případě Epic Mickeyho pátrat příliš hluboko, ale důležité je především připomenout, že i přes ne zrovna vlídné přijetí prvního dílu se po světě (zejména v Americe) podařilo dosáhnout takových prodejních čísel, která lze zpětně považovat za úspěch. I z tohoto důvodu na sebe nenechaly informace o pokračování dlouho čekat, s tím rozdílem, že se autoři mohli poučit z natropených chyb a projevit urputnější pracovní úsilí. Do jisté míry se skutečně zadařilo, ovšem stále se nemůžeme zbavit dojmu, že o plnohodnotném zážitku nemůže být řeč.

Myšák znovu zachraňuje

Značku Epic Mickey lze po koncepční stránce shledat za inovátorskou, což je hlavní trumf, jehož se ani náhodou zbavit nehodlá. Svébytný unikátní svět se zapojením proslulých postaviček Walta Disneye představuje ideální místo k prožití velkolepého dobrodružství, které si svoji strategii staví především na kreativním přístupu. Nadčasové zbraně hlavního hrdiny Myšáka Mickeyho sestávající z používání štětce a ředidla, jimiž ve spojení s interaktivním prostředím obracely fyzikální zákony vzhůru nohama, nás už napodruhé příliš neohromí, a proto je potřeba poukázat opět na něco nového. Druhý díl nám sice nedá do rukou nové technologie, zato se však vytasí s parťákem, který vás bude neustále doprovázet a spolupráce s ním přinese řadu nesporných výhod.

K vaší soudržnosti s králíkem Oswaldem vás přivádí aktuální alarmující stav opakujících se zemětřesení, které jsou den co den příčinou navazujících menších i závažnějších problémů, jimž jako duo hrdinů musíte učinit trvalou přítrž. Primárně se tedy vydáváte po stopách příčiny zemětřesení s podezřením, že tuto neplechu má přeci jen někdo na svědomí, ovšem nemine vás ani výpomoc při zprovoznění stroje na zmrzlinu a jiné záslužné plnění úkolů od zdejších obyvatel. Opět se zde setkáme i se šíleným doktorem, který se však dle jeho slov řadí na naší stranu a chce nám se záhadou zemětřesení pomoci.

Příběh a jeho rozvíjení sice není něčím, na co by se hra plně spoléhala, nicméně vnímáme pozitivně, že veškerým postavám narostly od minulého dílu alespoň hlasivky a svět díky tomu získá na působivosti. Pravda, i parťák Oswald dokáže být po čase cyklickými hláškami pořádně otravný, ale lepší než to trapné ubíjející ticho.

1+1

Vzhledem k otevřenému světu, po němž se můžete volně pohybovat, je totiž zapotřebí, aby se dařilo držet konzistentní a živé podání, díky čemuž hra získá na věrohodnosti. Autoři projevili smyslný cit pro ztvárnění prostředí a jsem si jist, že mnohým bude vyhovovat na míru. Pohlížení ostatních postav na Myšáka Mickeyho se přitom téměř neliší – on je ten uznávaný hrdina, který zbavuje lidi starostí a ten dobrák, na něhož se může kdokoliv obrátit s prosbou, on už si nějak poradí. Úkolů tak budete mít habaděj, ale nejste do nich násilím nuceni, protože hra si snaží neustále zachovávat klidné tempo a mírumilovnou tvář. To už z toho důvodu, že především prozkoumávání lokací pomocí štětce a ředidla má tu stěžejní prioritu. Ono si je totiž nutno přiznat, že samotná akce nedosahuje takových kvalit, aby se neustále drala na scénu, a proto je její upozadění ku prospěchu.

Klíčovou roli pro druhý díl Epic Mickey je totiž již zmíněný parťák Oswald. Jo, ten týpek, který si třeba sundá nohu a pak si ji nasadí zase zpátky. Na kooperaci totiž design jednotlivých misí úzce závisí, to když se třeba potřebujete přenést z bodu A do bodu B, ale nedokážete přeskočit propast. V té chvíli si zavoláte jednoduchým gestem Oswalda, který ze svých rotujících uší vytvoří vrtuli, vy ho mezitím čapnete a ladně se tak přenesete na potřebnou plošinku. Jeho nezbytnost ale tkví rovněž v jeho praktických schopnostech s elektřinou, kdy třeba odstartuje nějaký mechanismus. Jeho přítomnost oceníte zajisté i v soubojích, no zkrátka, postupem času zjistíte, že bez něj by to opravdu nešlo. Na kvalitě mu však znatelně ubírá umělá inteligence, která není bez chyb a často se proto stává, že vaše kroky příliš nestíhá a zůstane opožděný kdesi za vámi, což může být leckdy dost otravné. Nejen z toho důvodu je pochopitelně účelnější kooperaci zahájit s živým spoluhráčem ve split-screenu, což byl prvotní záměr druhého dílu – vytvářet společné zážitky a stát se svěží rodinnou zábavou.

Zas ta kamera…

Přestože se může na první pohled zdát, že se jedná o titul určený především dětem, v mnohých ohledech se tento názor může přít s realitou. Nenásilný barevný styl a snadná realizace myšlenek napovídá infantilní přízni, ale herní návyky a předvídavost musíte mít přeci jen trochu v malíku, což může leckoho potrápit. Najít požadovanou cílovou skupinu hráčů je tak možná trochu problém, na druhou stranu je pravda, že první díl se dokázal zavděčit vzhledem k prodejnosti úctyhodné většině herní obce, takže v tomhle by nemělo strádat ani pokračování. Najít ideální kombinaci otec-syn třeba nebude zas tak obtížné, jak se může na první pohled zdát.

Ačkoliv již první díl sklidil kritiku zejména pro svou neposednou kameru, ani pokračování tento nešvar nevyřešilo stoprocentně, což vám dají rušnější momenty skutečně znát, zvláště když si i zaměřování vybere svou slabší chvilku. Převzaté mechanismy z konzole Wii zkrátka nejsou to pravé ořechové pro klasický gamepad. Čas od času rovněž zazlobí framerate při vykreslování interaktivních ploch, což nás upřímně překvapilo, protože grafická stránka není od pohledu náročná a spíš tedy selhala řádná optimalizace.

Epic Mickey 2 rozhodně zaznamenal v mnoha ohledech posun vpřed a působí o poznání ambiciózněji. Snaha působit až moc velkolepě ovšem někdy působí kontraproduktivně, protože namísto uhlazené vyvážené formy dostaneme místy překombinovaný mišmaš, kvůli němuž hra jako taková ztrácí na půvabu. Je-li však řeč o dobrodružství, pokračování Epic Mickey vás nezklame, jen musíte být někdy trochu ohleduplnější.

Epic Mickey 2
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation Vita Vita
Wii Wii

Verdikt

Zdvořilá, kreativní a zejména v kooperaci skvělá rodinná záležitost, která ale stále neumí svůj potenciál naplno prodat. I přes řadu technických nedodělků ale nabízí parádní a hravé dobrodružství.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama