Endless Space 2 Recenze Endless Space 2

Endless Space 2

Adam Zámečník

Adam Zámečník

29. 5. 2017 11:50 3
Reklama

Taky jste někdy zoufali nad tím, že jste se narodili příliš brzy na to, abyste mohli zažít velkolepé dobytí vesmíru lidským pokolením? Inu, vývojáři Amplitude Studios očividně ano a v druhém díle své série Endless Space dávají všem galaktickým kolonistům znovu možnost objevovat zrak spalující krásu roztodivných světů a ještě roztodivnějších mimozemšťanů…a následně si vše podmanit.

KUDLANKY A KYTKY

Stejně jako jiné tahové vesmírné 4X strategie je i Endless Space 2 postaven na čtyřech základních prvcích hratelnosti – objevování jiných planet, rozšiřování říše, extrakci surovin a destrukci soupeřů. Jádro hratelnosti je tudíž do velké míry identické prvnímu dílu, celkové vyznění se však v pokračování markantně změnilo. Zatímco první Endless Space sklidil značnou porci kritiky za svou strohost a nedostatek prvků, odvádějících hráčovu pozornost od stereotypní hratelnosti, druhý díl obaluje čtyři stěžejní prvky originálními rasami, příběhovými questy a větším důrazem na vnitřní budování říše. 

Endless Space 2 si pohrává s obvyklou mytologií žánru vesmírných strategií plnou klišé a staví ji na hlavu.

Všech osm ras nabylo na zajímavosti s rozšířením košatých questových linií, sdělujících unikátní charakter jednotlivých stran. Počínaje vesmírným uber-narcisem Horatiem, toužícím po rozšíření svých překrásných klonů do každého dalekého koutu galaxie, a konče podivnou rasou vesmírných stromů Unfallen, Endless Space 2 si pohrává s obvyklou mytologií žánru vesmírných strategií plnou klišé a staví ji na hlavu. Zároveň však jde mnohem dále a nespoléhá pouze na hráčův úvodní údiv, každá ze stran je dále detailně popsána v unikátních questových liních, kde se často řeší charakteristické problémy jednotlivých ras. Pomocí těchto detailně popsaných úkolů se zdánlivě prázdný vesmír vyplňuje fascinujícími příběhy, typickými pro charakter jednotlivých stran. Zatímco příběh lehce despotického lidského Impéria se točí okolo vnitřní korupce, reformy a touze po ovládnutí galaxie, éterická stvoření Riftborn cílí především na nalezení svého tajemného původu v dálných sektorech plných vyhasínajících sluncí a rozkládajících se ruin prastaré rasy Endless. Není třeba se ale bát, že všechny strany budou v podstatě stejné vyjma odlišných příběhových linek, ikonek a modelů. Každá má unikátní přístup k základním prvkům hratelnosti. Skvělým příkladem je kupříkladu stromovitá rasa Unfallen, jež kolonizuje ostatní soustavy pomocí pozvolna rostoucích větví napříč galaxií. Charakter zvolené rasy tudíž do velké míry udává tempo partie – zatímco hra za Unfallen je zprvu velmi pozvolná a mírumilovná, první hodina za hmyzí druh Cravers od hráče vyžaduje okamžité soustředění a rychlý růst, jinak se obyvatelstvo domoviny začne požírat jako banda kudlanek v říji.

ESTETIKA, GRAFY A VESMÍRNÉ MONOPOLY

Přestože je hratelnost Endless Space 2 postavená zejména na čtyřech zdánlivě jednoduchých základních prvcích, několik úvodních hodin se točí okolo pochopení olbřímí změti grafů, ikonek a funkcí. V tomto smyslu je Endless Space 2 nepochybně pokrok v celém žánru vesmírných tahových strategií, protože skutečně není jiného titulu, který by tento často zmatečný žánr zpracoval do série fešných a minimalisticky funkčních menu. Obzvláště ohromující je nový režim Amplified Reality, který jednotlivé vesmírné sektory rozebírá na jednotlivé funkce, ať už se jedná o ekonomii, obyvatelstvo či obchod, do až překvapivě přehledného shluku křivek, přímek a koláčů. Nejen příznivci statistických orgií se však budou cítit jako doma, tutoriál je v Endless Space 2 zpracován na té nejvyšší úrovni. Hra je tudíž opravdu skvělým úvodem mnohých nováčků do tak komplexního žánru, zapnutý tutoriál provází hráče hluboko do každé z partií a vysvětluje skutečně každý prvek ve hře. A že těch prvků je.

Jako každá správná 4X strategie i Endless Space 2 zpracovává tyto čtyři základní prvky na jedničku. Pokud bychom ale měli soudit tuto hru pouze dle zpracování základních prvků, stala by se z ní obyčejná vesmírná strategie s neobvyklým univerzem. Naštěstí však Amplitude Games šli s hratelností mnohem dále. Častým problémem těchto strategií je nezáživnost „mírumilovnějších“ cest k vítězství jako pohlcení svých rivalů ekonomickou kapacitou či vědeckými objevy, které většinou stejně skončí mnohem zábavnější vesmírnou řeží plnou laserů a phaserů. Ovšem, není pochyb, že dobytí galaxie kombinované s vyváženým výzkumem a průmyslem stále bude tím hlavním typem vítězství pro drtivou většinu hráčů, byla by však škoda opomenout zbytek vítězství a s nimi spojenými styly hraní, protože právě v jejich mnohých odlišnost Endless Space 2 vyniká.

Chytlavost objevování sebezapadlejší planety se silně pojí s příběhovostí celé hry, kde každý artefakt, planeta či surovina má vlastní krátký příběh a vysvětlivku.

Je až zarážející, jak zábavné dokáže být takové ekonomické vítězství, ve kterém se vše točí okolo zisku luxusních surovin, budování galaktického monopolu a pečlivé hlídání vývoje trhu. Podobně propracované jsou zdejší možnosti výzkumu, kde je hráč nucen prioritizovat své hlavní zájmy nad vědeckým bádáním s cílem poznání. Rozvětvený "kruh" vědy dokáže zmást a pohltit, vývojáři proto dali do rohu vědecké obrazovky možnost vyhledání specifické technologie, což pouze zvýrazňuje jak komplexní, ale přístupný Endless Space 2 je. Ať už se hodláte soustředit na výrobu své vlastní hvězdy smrti či chcete ovládnout celý trh vesmírného opia, v každém případě bude zapotřebí pečlivá kolonizace okolních planet. Zde Endless Space 2 vyniká právě svojí filmovostí a atmosferičností při objevování vesmírných anomálií a roztodivných planet posetými prastarými chrámy vymřelých Endless. Chytlavost objevování sebezapadlejší planety se silně pojí s příběhovostí celé hry, kde každý artefakt, planeta či surovina má vlastní krátký příběh a vysvětlivku. Pocit velkého vesmírného dobrodružství dále umocňuje působivé grafické zpracování, které velmi často ohromí pestrobarevnými mlhovinami a různorodými planetami.

VÁLKA JE NUDA, POJĎME HLEDAT STŘED VESMÍRU!

Korunu komplexních vedlejších mechanizmů však dovršuje simulace politiky ve vaší říši. Každá jednotka populace zde náleží do jedné z osmi skupin, průmyslníky počínaje a vědci konče, která rozhoduje o jejich podpoře určité politické strany. Přestože herní vítězství nespočívá v ustálení většiny ve vesmírném parlamentu, změna vedoucí politické strany rozhoduje o mnohých možných zákonech, které dokáží ovlivnit chod celé říše. Výsledky voleb samozřejmě lze “usměrnit” pomocí úplatků a spotřeby některých zdrojů, ale většinu času těchto zdrojů opravdu není nazbyt. Politika rovněž hraje roli při dobývání cizích planet, jejichž domorodé obyvatelstvo může výrazně zasáhnout do chodu vesmírných intrik. Z Endless Space 2 se tudíž stává komplexní změť všemožných prvků, se kterými musí hráč opatrně žonglovat, aby dosáhl úspěchu. V této komplexnosti se ale skrývá poměrně výrazný problém, a sice že hráč stráví mnohem více času nad mikromanagementem říše než nad soupeřením s ostatními stranami. Při prvních několika hodinách jsou války velmi neobvyklá záležitost a ve výsledku je taková série několika velkých válek spíše vyrušením z návykového cyklu kolonizace a politiky, nežli vítaným osvěžením. S tímto se samozřejmě pojí I to, že právě boj v Endless Space 2 má zdaleka nejméně originálních prvků. Válka je tudíž pocitově velmi podobná ostatním 4X strategiím a vůbec nepřekvapí svým obvyklým složením hrdinů, stavbou nových lodí a důrazem na čísla v pozadí. Namísto propracovaných taktických manévrů se bude hráč spíše zaměřovat na snahu válku obejít, ne kvůli nákladům, ale hlavně kvůli její relativní nezáživnosti.

Endless Space 2
i Zdroj: Hrej.cz

S Endless Space 2 se Amplitude Games nepochybně představili jako jedno z těch nejlepších studií vyvíjejících 4X strategie s vesmírnou tématikou. Síla Endless Space 2 se rozhodně skrývá v uhlazeném zpracování, originálních rasách a pocitu dobrodružství při objevování tajemných planet. Pokud bych musel připodobnit Endless Space 2 k některé z nových vesmírných strategií, tak to rozhodně bude Stellaris od Paradox Interactive, hra s podobně fascinujícím vesmírem, ale také s podobně ubíjejícími souboji.

Endless Space 2
Windows PC

Verdikt

Fascinující a podivný, takový je vesmír podle Endless Space 2. Pokud chcete navázat přátelství s vesmírnou medúzou, není lepšího titulu. Fanoušci mezigalaktického krveprolití ale raději ruce pryč!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama