Endless Ocean Recenze Endless Ocean

Endless Ocean

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

4. 12. 2007 23:00 2
Reklama

Jako dar z nebes přišla tahle nenápadná přírodovědná hra pro Nintendo Wii, v době horečného vánočního shonu, zběsilého listování skripty před zkouškovými předtermíny, dohrávání skvělých podzimních her v maximálním tempu vinou přívalové vlny áčkových titulů, v době stresu ze zdražení másla, elektřiny a zdravotnické péče. Nikdy bych nevěřil, že si od informačního přívalu školy a herního přívalu práce odpočinu tak bezvadně před obrazovkou obstarožní televize. Endless Ocean je dokonale relaxační záležitost, tak relaxační, že ji mnozí označí za nudu. To ale vychází z nepochopení smyslu hry a cílové skupiny. Endless Ocean se perfektně hodí pro občasné hráče i úplné nehráče, podmínkou je jen špetka zájmu o život pod mořskou hladinou.

Moře pro neplavce, moře pro pěší

Pro Endless Ocean jsou klíčové následující vlastnosti: přístupnost, otevřenost, volnost. Motivační prvky v podobě omezeného času nebo zdraví tady úplně chybí a hráče vpřed posunuje jen poněkud výstřední příběh a doplňování kolekce mořských tvorů v pokémonovském stylu. Dlouhé hodiny tak stráví potápěním na různých místech oceánu. Postupně objeví nové lokace, s lepším vybavením pronikne hlouběji pod hladinu a setká se s neuvěřitelně rozmanitou faunou a flórou.

Rozlehlé podvodní prostory Endless Oceanu jsou přístupné skutečně všem díky bezvadně zvládnutému ovládání. Využívá pouze wiimotu, a to v snad nejjednodušší možné formě: ukazování na obrazovku určuje směr pohybu, stiskem tlačíka pak hráč donutí potápěče plavat. Na jednotlivá tlačítka a pohyby wiimotu pak tvůrci rozmístili několik málo důležitých akcí: fotografování, krmení mořských tvorů a mazlení se, jež slouží jako méně reálný, o to ale roztomilejší prostředek k získání náklonnosti řady ryb. Výsledkem je poklidná, příjemná hratelnost, jež vyžaduje jediné: dostatek zvědavost a nadšení i z malých objevů (tu tam třeba hráč narazí na mikrosvět mezi kameny či v písku mořského dna).

Na souši i na moři, všude samí...

Přestávky mezi výpravami ke dnu oceánu může hráč vyplnit pocházením po hezky zpracované palubě lodi. V rozhovorech s bioložkou s panickým strachem z plavání Kateřinou se tu a tam posune vpřed v příběhu. V kajutě si může prohlédnout fotoalbum, zalistovat katalogem už objevených živočišných druhů a dozvědět se, čím se živí kladivoun či běluha, anebo vybrat elektronickou poštu a s ní nové tipy a úkoly. Tu a tam se i tady objeví nějací živí tvorové, na palubě přistane racek, okolo proplave hejno delfínů. Ty si lze později ochočit a zpestřit si pobyt na moři jejich cvičením. Jde o roztomilou minihru, jež sice zaznamenává rekordy, ale přesto není nijak zvlášť soutěživá.

Asi nejvěrnější simulací skutečné práce profesionálního potápěče jsou průvodcovské mise. V nich mají hráči za úkol provést po několika „atrakcích“ ještě hosta, který si exkurzi pod hladinu zaplatil, což vede k vrytí důležitých lokací do paměti a významem tak nejde zdaleka jen o nutné zlo. V multiplayerovém režimu se lze dokonce potápět i ve dvou, nicméně i když online hraní funguje slušně, zábavnosti nepřidává: osamělá relaxace je monžá ještě lepší.

V moři je místa dost

Samozřejmě, technické možnosti konzole Wii limitují audiovizuální zpracování. Endless Ocean tak není, stejně jako valná většina Wii her, namluven. Na druhou stranu,některé podvodní lokace jsou velice pěkně navrženy, modely a animace jednotlivých živočichů byly vytvořeny s velkou pečlivostí a některé melodie, jež znějí v pozadí, se vryjí do paměti lépe než Cimrmanovo Proso do magnetofonových pásek. V kontextu stávající konkurence nelze prezentaci vyčítat takřka nic - než vyjde na PS3 Afrika, ještě spousta vody Amazonkou uplyne.

Jediná skutečně vážná výhrada k jinak překvapivě vydařené hře je tak cena. V zahraničí jde o budgetový titul prodávaný za 16-20 dolarů, u nás ale za víc než dvojnásobek této částky v přepočtu na koruny, což není ze strany distributora ani trochu vstřícný krok. 

Endless Ocean
Wii Wii

Verdikt

Nijak adrenalinové, přesto svým způsobem vzrušující přírodovědné dobrodružství. Ideální hra pro cílovou skupinu konzole Wii, nečekaná perla.

Co se nám líbí a nelíbí?

pohodová hratelnost, vhodně řešený interface, přístupnost, encyklopedická hodnota, trvanlivost, audiovizuální zpracování
v ČR relativně vysoká cena, rozvláčná hra, která není určena každému
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama