Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole
i Zdroj: Valve / Steam Store
Preview Článek Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole

Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole | Kapitola 3

David Plecháček

David Plecháček

14. 3. 2022 15:30 5

Seznam kapitol

1. PŘÍVÍTEJTE STEAM DECK 2. PŘEKVAPIVÁ EGONOMIE 3. SOFTWAROVÝ KRÁL

Žijeme v době mobilních telefonů. Sice se na Hrej prakticky výhradně věnujeme v uvozovkách velkým platformám, trh mobilních her však neustále roste a mnoho lidí mu připisuje dlouhotrvající ústup kapesních, ryze herních platforem. V roce 2017 se ale na trhu objevilo něco nevídaného. Hybrid. Prakticky okamžitě po uvedení Nintenda Switch se v mých očích ukázalo, že je svět na kvalitní handheld připraven a že mu možná dokonce jenom jeden stačit nebude. Pokud je na přenosné konzoli dostatek obsahu, poptávka po ní je a bude. Switch se prodává možná až nad očekávání. Zatím. Na trh totiž přichází platforma, která má podobné ambice, ale tak stokrát víc her.

Reklama

SOFTWAROVÝ KRÁL

Nezmínili jsme několik věcí, kterým je potřeba věnovat trochu pozornosti. Začněme obrazovkou. Sedmipalcový displej je výrazně větší než ten na Switchi, v poměru k tělu by ale přeci jen mohl být o něco větší. Navíc má překvapivě velké rámečky po stranách. Tedy ne, že by mi vyloženě vadily, ale rozhodně mě překvapily. Druhá informace není vyloženě překvapivá, ale displej není OLED. Nemůžete tak čekat ohromující barevnou škálu ani jas, na druhou stranu jsou barvy pořád dostatečně živé a detaily z obrazovky dostatečně vystupují i v osvětleném prostoru. Papírově nevypadá rozlišení 1280x700 nijak převratně, ale na cestovní hraní bohatě stačí. Oficiálně je displej dotykový, ale jak asi sami tušíte, tuhle vlastnost moc často nevyužijete. 

Na horní straně se nachází žebrování chlazení. S ohledem na to, že tahle přenosná konzole zvládne hrát i ty nejnáročnější hry, šlo samozřejmě o ožehavé téma, ale podle všeho se Steam Deck dokáže spolehlivě uchladit. Nepřehřívá se, teplota těla se pohybuje v mezích normy, jen se Deck při chlazení zapotí a malý větráček uvnitř lehce uslyšíte. Z pohledu svrchu se napravo nachází USB-C konektor a spouštěcí tlačítko, nalevo je poté 3,5mm jack a nastavení hlasitosti. 

Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole
i Zdroj: David Plecháček, Hrej.cz

Nejvíc zajímavé je ale to, co je uvnitř za software. Valve v základu dodává operační systém na bázi Linuxu. Jeho nespornou výhodou je to, že spousta her je pro Steam Deck připravená aniž by na ní museli vývojáři jakkoliv sáhnout. Neplatí to stoprocentně a už teď se mluví o hrách, které bohužel na konzoli nespustíte, ale počet fungujících titulů – třebaže i těch starších – je ohromující a jde zcela jistě o největší zbraň Steam Decku. Otevřenost systému tady ale nekončí, a možná, že právě následující řádky budou pro hráče tím nejdůležitějším. Technicky vzato funguje Steam Deck jako klasický počítač. Už teď se ví, že do něj lze nainstalovat operační systém Windows, a tím pádem třeba i Epic Games Store. Konzoli jde navíc rozšířit o periferie – o klávesnici, myš nebo o cokoliv se vám zlíbí – čímž se ze Steam Decku může stát takový malý přenosný laptop. Obraz navíc můžete vyvést ven. K tomu lze použít wi-fi nebo Bluetooth (ale kdo by to tímto způsobem dělal), anebo k tomu lze využít dokovací stanici. Ta nabízí propojení skrze HDMI či Display Port, zároveň ale slouží jako rozšíření pro zapojení dalších USB zařízení. Právě onen dok udělá z pouhé přenosné konzole něco víc. 

Když si pospojujete všechny tyhle věci dohromady, vyjde vám nakonec skvělé, ergonomické zařízení, které má mnohem, MNOHEM, více možností, než třeba konkurenční Switch. Zdaleka ne všichni je využijí, a zdaleka ne všichni budou chtít utratit více peněz (v závislosti na variantě a velikosti interní paměti), ale rozhodně nejde o zařízení do počtu. Naopak, v mých očích Switch v lecčem předčí. Ergonomicky je na tom dál. Velikost v mých očích není na škodu, a i když Steam Deck zabere v batohu podstatně víc místa, skvěle padne do ruky, skvěle se na něm hraje, a pořád jej můžete vzít kamkoliv. Zpracováním si nezadá s příslušenstvím k Xboxu nebo PlayStationu, které obecně řadím k tomu nejpovedenějšímu hardwaru na trhu, a kvalitou hraní se dostanete na podobnou úroveň. Nebudete si připadat o nic ošizeni, snad jedině s výjimkou velikosti obrazu – a někdo by mohl namítat, že OLED by Decku slušel. Vyjma toho, Valve neudělalo prakticky jediný kompromis. Naopak, nabídlo konzoli, na níž můžete hrát nepřeberné množství her, což je něco, co může doslova změnit situaci na trhu. Chybí tomu v mých očích jediné – marketing. Nemám pocit, že by se o Steam Decku nějak víc mluvilo, nikdo nevyhlíží „novou konzoli“, a přitom přesně tohle to je. Čistě technicky má nakročeno k tomu, aby se přinejmenším vyrovnal třeba opakovaně zmiňovanému Switchi. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama